Last news in Fakti

3 Август, 2022 13:28 2 161 8

Новооткрита крипта разкрива тайни ритуали на маите (ВИДЕО)

  • крипта-
  • пирамиди-
  • маите-
  • майска пирамида-
  • цивилизация на маите-
  • ритуали-
  • традиция

В криптата са открити 400 съда, съдържащи човешка пепел, смесена с каучук и корени на растения

Новооткрита крипта разкрива тайни ритуали на маите (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Пирамидите на древния град на маите Тонина се издигат високо над джунглата в Югоизточно Мексико. Но дълбоко в недрата под най-голямата от тях, някога забравена крипта, хвърля нова светлина върху обредите и ритуалите на тази цивилизация, предавa NOVA, позовавайки се на Ройтерс.

Вътре в камерата, открита през 2020 г. и вероятно построена между 7-ми и 8-ми век, археолозите откриха 400 съда, съдържащи човешка пепел, смесена с каучук и корени.

Заключенията на експертите подкрепят хипотезата на археолога Хуан Ядеун, че останките на важни личности са били използвани в сложен ритуал, известен като "трансформация на тялото", което според маите дава възможност за живот след смъртта.

Ядеун вярва, че откритията в Тонина могат да помогнат за предоставянето на повече информация за сложността на религията на маите.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 някой ден

    1 1 Отговор
    Ще възкръснете, но за Страшния съд!
  • 2 Доброто

    6 2 Отговор
    И злото , светлината и мрака , хаоса и порядъка , винаги са съществували заедно ! Ако някои цивилизации , като нашата , са служели на Бога , други са служели на демоните! Затова ритуалите им са такива !
  • 3 Механик

    3 1 Отговор
    Никога и нищо няма да научим. Дадено ни е да знаем само толкова, колкото трябва.
    Ако си представим, че настоящето е автомобил, който се движи по тунел, то ние виждаме само това, което е между предишния и следващия завой на този тунел.
    А може би и не е необходимо да знаем толкова много.

    Коментиран от #4

  • 4 Ако

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Механик":

    Сте обърнал внимание, знанието ни се дава в определени периоди , при достигане на дадено ново на развитие ! Най добрият пример , е разликата между старият , и новият завет ! Старият е структуриран като за големи примитиви - не прави това , защото така ще ти загрея врата , че звезди ще видиш ! При новият , вече виждаме силата на убеждението , насочена към по просветено общество ! Особено загадъчен е скока на развитие за последните 200 години ! А на последните 50 от тях ?!

    Коментиран от #5

  • 5 Механик

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ако":

    Дай да разсъждавме тогава!
    Какво се е променило от времето на Стария и Новия завети? Аз лино не виждам промяна на съзнанието.
    И веднага давам пример:
    И тогава и сега, силният изяжда слабака. Богатият поробва бедния. Едно време ходели да плячкосват, яхнали камили, коне. Сега ходят да плячкосват, яхнали самолетоносачи. Едно време засипвали врага с камъни, а по-късно със стрели. Сега го засипват обеднен уран.
    И след като са изклали някой народ, пишат книга (завет) от която става дума за това, колко благородни са завоевателите. Сега е същото , но не пишат книги, а облъчват овчето стадо по ТВ и радио.
    И след като ползваме обеднен уран и атомни бомби (Япония), защо според теб ни е било дадено това знание?

    Коментиран от #6

  • 6 Новото

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Механик":

    Е идеята за прошката ! Вие очаквате много от човечеството ! Мисленето се променя по бавно от технологиите ! Но идеите и визията на човечеството , вече са прогресивни ! Е , може да кажете , че идеите на френската революция за свобода , равенство , и братство не са изпълнени ! Но важното е , че вече цивилизацията има такива идеи , и е стъпила на пътя ! Макар да има още много за вървене !
  • 7 Гост

    0 0 Отговор
    Оффф, щом статията не е заключена за коментари и оценки, едва ли има някаква връзка с траките и пеласгите.
  • 8 Соваж бейби

    0 0 Отговор
    Глупости не са тайни ритуали това са -хора от високо благородство са били кремирани - практика от мексикански произход - и техният погребален храм е бил издигнат над тяхната урна.
    Маите и техните сатанински ритуали най -големите злодеи ,маниаци на тема кръв, мое мнение разливането на кръв и жертви да умилостивят лошите богове . Вярвали, че когато човек умре, влиза в подземния свят през пещера или сенот. /чистилище/ .Когато царете умират, те поемат по пътя, свързан с космическото движение на слънцето, и попадат в Долния свят, но тъй като притежават свръхестествени сили, те се прераждат в Небесния свят и стават богове. Умирането от естествена смърт карала маите да треперят, особено поради факта, че мъртвите не отиват автоматично в рая. Обикновените хора са били погребвани под дъските на домовете си, устата им е била пълна с храна и нефритени мъниста и са били заобиколени от религиозни предмети и предмети, които са използвали през живота си. Повечето маи днес изповядват религия, преплетена с древните представи на маите, анимизма и католицизма. Някои все още вярват, например, че тяхното село е церемониалният център на вселената, поддържана във всичките си четири краища от богове. когато един от тези богове прехвърли товара си, настъпва земетресение. Небесният свод е владението на Слънцето, Луната и звездите; Слънцето обаче е ясно свързано с Бог Отец или Исус Христос, докато Луната е свързана с Дева Мария.