Last news in Fakti

9 Ноември, 2022 10:11 4 922 10

Историята на Ким Петрас: първата транс жена с хит номер едно в САЩ

  • гейове-
  • ким петрас-
  • музика-
  • сащ-
  • лгбт-
  • хит-
  • хитове-
  • стереотипи-
  • певица

Когато бях на пет години, намразих тялото си, разказва певицата

Историята на Ким Петрас: първата транс жена с хит номер едно в САЩ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Mummy don't know daddy's getting hot at the body shop" ("Мама не знае, че татко се разгорещява в сервиза"), пее многогласен хор, "doing something unholy" ("прави нещо нечестиво"). След това ритъмът настъпва и един прочувствен глас се обръща към бащата: "Тя ще те изгони, ако някога узнае" (She'd kick you out if she knew all that!").

"Unholy", песента на Ким Петрас и Сам Смит, разказва за тайните копнежи на женен мъж, който се превръща в "лошо момче". Неговото предателство е идеята, от която Петрас и Смит създават своя общ хит.

ЛГБТИ-общността празнува

Песента бързо става вирална. За Смит успехът в класациите не е нещо ново: от 2014 насам британският изпълнител оглавява осем пъти класациите във Великобритания, а в САЩ сингълът му "Stay With Me" заема второ място. През 2017 Смит обяви, че е небинарeн. Германската певица и авторка на песни Ким Петрас обаче дълго време не беше смятана за особено популярна, въпреки че вече беше писала песни за американската рапърка Фърги и за Риана. Днес това се е променило: някои я сравняват дори с Лейди Гага, а американският вестник "Ню Йорк Таймс" ѝ дава титлата "Принцеса на блясъка".

Част от този успех е нейната история. Ким Петрас е родена в Кьолн през 1992 в тялото на момче и израства в близкия град Хенеф. На двегодишна възраст тя пробва момичешки дрехи, носи поли, играе с кукли. "Винаги съм се чувствала като момиче. Когато бях на пет години, намразих тялото си", разказва тя пред германския седмичник "Ди Цайт". "Не можех да се идентифицирам с пола си, исках да го премахна." Тя тича из стаята си с ножица, искайки да "отреже това нещо". И с годините страда все повече.

"Имах късмета да имам родители, които наистина ме разбираха." Но обкръжението ѝ проявява много по-малко разбиране: "Имаше странни лекари, които ми казваха, че съм наред", спомня си Ким.

Тормоз на детската площадка

Съучениците ѝ не я приемат и често я тормозят на площадката за игра. На десетгодишна възраст Ким започва да посещава психолог. Родителите ѝ искат две независими експертни становища от лекари. И двамата потвърждават, че детето им е транссексуално. Когато Ким навлиза в пубертета, тя реагира панически. "Тогава разбрахме, че тя е притеснена, че се страхува да си пусне брада и гласът ѝ да мутира", разказва бащата Луц в телевизионно интервю през 2007. Петрас става известна в Германия още като 13-годишна, когато заедно с родителите си се появява в предаването "Stern TV" и разказва за хормоналното си лечение.

На 16-годишна възраст в репортажа "Mann oder Frau?" ("Мъж или жена?") по частния телевизионен канал VOX тя оповестява, че е претърпяла специална операция. Това я прави най-младата транссексуална личност в света, чието тяло е било променено. Случаят ѝ се появява на първите страници на вестниците по целия свят. Тя започва и хормонално лечение в Хормонален център в Хамбург: инжекциите първо спират мъжкия пубертет, а хормоните стимулират женската промяна на тялото.

"Искам да бъда известна просто като добър артист"

По-късно Ким намира своето място в света на поп музиката. На 15-годишна възраст тя започва да публикува свои песни в интернет. По-късно започва да пише текстове на песни за изпълнители в САЩ. От 2017 насам Ким Петрас все по-често се изявява като певица. Междувременно тя издава два собствени студийни албума и си сътрудничи с известни американски изпълнители.

Огромният успех на "Unholy" е изненада за Ким. В същото време това е нейна сбъдната мечта. Петрас казва, че като дете винаги е искала да види транссексуален човек в класациите на САЩ, но никога не е смятала, че това е възможно. Има ли значение за песните ѝ, че е транссексуална? "Не", казва тя в интервю за "Ди Цайт, "става дума по-скоро за човешки неща - любов, скръб, как си представям живота си". Но тя винаги ще бъде част от ЛГБТИ-общността и ще се застъпва за нея. "Разбира се, транссексуалността ми ме прави специална", казва тя, "но искам да бъда известна просто като добър артист". Едно нещо е сигурно: нейният успех вдъхва кураж на ЛГБТИ-общността.

Автор Щефан Деге


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    8 2 Отговор
    Гласува за демократите разбира се.
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 0 Отговор
    нашата емили е по хубава
  • 3 Професора

    15 4 Отговор
    Всичко свързано със САЩ е транс, хомо, лесбо..
  • 4 Данъчния

    14 4 Отговор
    САЩ е деградирала морално държава извор на човешкото падение.
  • 5 Играчките на Сатаната...

    2 0 Отговор
    На две години си сменя гащите с женски,а на 13 си реже вече онова нещо....Добра приказка за игрите на дявола...Онзи с коня е вече готов за апокалипсиса...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Прекрасно момиче

    3 5 Отговор
    Да е жива и здрава, да прави още хитове и да учи хората да бъдат толерантни към различните.
  • 8 Ицо

    6 3 Отговор
    На къде отива този свят.....
    Само джендъри,траверси, лесбийки и наркомани......
    Да живее Путин.

    Коментиран от #9

  • 9 Ха ха

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "Ицо":

    В Русия също има такива зомбита. Даже ги снимаха с дрон в окопите.
  • 10 Мария

    0 0 Отговор
    Тези... Докараха. Най. Лошото. В. Света. Книги. Филми. Още. Щом. Го. Види..... Е. Готова. На. Всичко. Заляти. Сме. С. Подобна. Литература. Без. Стойностна. Създадена. За. Не нормални. Тежко. Ни. Клипът. Е. Супер. Всичко. На. Показ. Боклуци.