Last news in Fakti

15 Май, 2023 11:29 1 280 0

Издават посмъртно книгата на актьора Филип Трифонов „И един ден, когато стана писател…”

  • филип трифонов-
  • момчето си отива-
  • актьор-
  • книга-
  • посмъртно

В книгата са събрани текстове, бележки, рецепти и др. писания на покойния актьор

Издават посмъртно книгата на актьора Филип Трифонов „И един ден, когато стана писател…” - 1
Снимка: БГНЕС

Авторски текстове на обичания актьор Филип Трифонов (1947-2021) ще бъдат издадени от сина му Мартин Трифонов и издателство РИВА в книга, под заглавие „И един ден, когато стана писател…”. Премиерата на книгата ще се състои днес, 15 май в галерия "88 КАМЕН ПОПОВ".

Заглавието идва от посвещение върху тетрадка, която Филип Трифонов получава като подарък в детските си години и го съпътства през целия му живот, пояснява БНР.

Слабостта му към писането с молив, писалка, на пишеща машина и на компютър се материализира в обемен архив, който ще допълни трудно поддаващите се на описание образ, характер и душевност на актьора, за когото всички единодушно са убедени – за него няма рамки, а звездоманията, фалша и посредствеността са му чужди.

В книгата са включени автобиографични, литературни и театрални текстове, художествени фрагменти, бележки от реалния живот с живи картини, рецепти и кръстословици от естествения дневник на актьора, скиора, боксьора, шофьора, професора, психолога и педагога – класика на българското кино Филип Трифонов, писан между 16-ата и 73-ата му година.

„Целият живот на Филип Трифонов бе свързан не само с интерпретацията на произведения и тази книга по най-чудесен начин действително държи пулса на това лично творчество и през призмата на чувството за хумор, и на рефлексите към неговата професия – разказа пред БНР-Радио София Николай Гундеров – драматург, режисьор, артист и основен консултант на книгата, съосновател на естествения театър „Trifonoff & Gunderov“. - Въпреки че носят една интровертна структура, тези мемоари са екстровертни, отворени към обществото. За читателите ще бъде много интересно да се запознаят с тези текстове – един голям калейдоскоп от събития, срещи и пътувания. За мен това е книгата на универсален творец. Пчелите на неговия кошер са летели на много поляни и са донесли различни вкусове.“

По думите на Гундеров, Филип Трифонов е бил „прекрасна и естествена личност, без хранителни добавки“, фин и елегантен човек – нещо, което най-ярко личи в творчеството му, блестящ писател с усет към детайлите.



Яркото присъствие на големия екран на Филип Трифонов изгрява в началото на 70-те години. Тогава той прави емблематични филми и създава образа на "момчето" като самостоятелен поколенчески модел в пантеона на филмовите персонажи. Момче в различни исторически времена, културен контекст, конфликти, социални и политически характеристики.

Мнозина го помнят като Ран от филма „Момчето си отива“ на режисьора Людмил Кирков, където дуетът с Невена Коканова остава една от най-чистите любовни истории, майсторски запечатана на черно-бялата лента от 1972 г.

Ролите, които самият Филип Трифонов подчертава в биографията си са от филмите „Като песен“(1973 г.), „Преброяване на дивите зайци“(1973 г.), „Силна вода“(1975 г.), спреният през 1978 г от цензурата. „Селцето“, „Оркестър без име“(1982 г.), „1952:Иван и Александра“(1989 г.), „Рапсодия в бяло“(2002 г.).

Любителите на българското кино го познават и от „Не си отивай“ (1976 г.), „Лавина“(1982 г.), „Отражения“ (1982 г.) „Забравете този случай“ (1985 г.), „Живот до поискване“ (1987 г.), „Адио, Рио!“ (1989 г.), „Маймуни през зимата (2006 г.), „Моторът“ (2017 г.) и други.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА