Last news in Fakti

26 Май, 2023 11:26 1 518 24

Георги Господинов: Добрата литература бори злата пропаганда

  • георги господинов-
  • награда-
  • букър

Никой не знае тайните на добрия роман. Няма проста формула, не е нещо, което може да се изчисли, но основата на всеки добър роман са човешките емоции. Надявам се, че те ще останат само с човешки същества

Георги Господинов: Добрата литература бори злата пропаганда - 1
Снимка: БГНЕС

Тази седмица писателят Георги Господинов влезе в историята с романа си "Времеубежище", който стана първата българска книга, спечелила международната награда "Букър".

Преведен с помощта на Анджела Родел, романът победи пет други произведения на бляскава церемония в лондонската Sky Garden.

Георги Господинов казва, че заради трагедията в Украйна сега се чуват повече истории от Балканите и Източна Европа.

Творбата, която е четвъртата на Господинов на английски език, се фокусира върху център за лечение на болестта на Алцхаймер, който създава среда, вдъхновена от отминали времена, и в крайна сметка се превръща в убежище за здрави хора, уморени от съвременния живот.

"Времеубежище" е публикувана първоначално в България през 2020 г., където оглавява класациите за книги и печели европейската награда "Стрега".

Трепет и умора

Euronews разговаря с Господинов и Родел след победата им. Те споделиха, че са "развълнувани" от триумфа, въпреки че признават, че са спали много малко след награждаването.

Това не е изненадващо, като се има предвид, че им се е наложило да седят на церемонията по награждаването "в агония в продължение на няколко часа", преди книгата да бъде обявена за победител. Имаше и нерви преди награждаването - Родел обяснява, че не е могла да прецени дали ще получат наградата, или не, като обяснява: "Вървях напред-назад: "Имаме шанс. Нямаме шанс. Имаме шанс. Беше като влакче в увеселителен парк."

И авторът и преводачът са особено доволни, тъй като победата има допълнително значение за България като нация, тъй като идва в навечерието на български национален празник, 24 май, който, както обяснява Господинов, е "посветен на кирилицата".

Той се надява, че наградата ще спомогне за по-широкото признание на българската литература по света, като смята, че победата ще "отвори вратата към българската литература, а също и към литературата в региона на [Балканите]", подчертавайки, че творбите, написани на "малки" езици, често могат да предадат най-силните послания.

Господинов разказва с умиление и за подкрепата, която е получил от момента, в който "Времеубежище" е бил включен в списъка, като казва: "Получих много съобщения от много писатели от региона, от Гърция, Сърбия, Македония - от всички страни на Балканите. Хората наистина се радваха. Само една книга от региона беше номинирана - всички ние обичаме тази награда".

Коментирайки конфликта в Украйна, той казва, че заради трагедията в Източна Европа историите на региона се слушат повече от всякога.

"Времеубежище" в основата си е изследване на необходимостта да не се занимаваме прекалено много с миналото. Господинов казва, че точно това прави Владимир Путин, откакто нахлу в съседна Украйна миналата година.

"Мисля, че войната на Путин е война за миналото", обяснява той и добавя: "Путин е обсебен от миналото. Украйна е била "негова" територия през 40-те и 50-те години на миналия век, но проблемът е, че не можеш да живееш в миналото и той се опитва да завлече всички със себе си в миналото. Това е наистина опасно. Опасно в европейски и в световен мащаб".

Господинов винаги е използвал творчеството си, за да отправя предизвикателства към политически нестабилния свят, а "Времеубежище" - и неговото послание да не се фокусира върху носталгията в ущърб на настоящите проблеми - е идеален пример за това.

Написана след 2016 г., когато се гласува за Брекзит и Тръмп дойде на власт, той обяснява, че е искал да напише книга, която точно да описва кризите, пред които е изправен светът. "Израснал съм в България, която до 1989 г. беше комунистическа страна", казва той, "помня как ни обещаваха светло бъдеще и не исках някой да продава на дъщеря ми историята за "светлото минало" - не вярвам в това празно твърдение."

Авторът е загрижен за възхода на популизма и национализма в Европа, който достигна своя връх през 2016 г., особено, според него, в България. Отговорът? "Исках да напиша антиутопичен роман, роман, който показва какво може да се случи в близко бъдеще".

Честване на европейските ценности

Това отношение се отнасят и за съветите, които Господинов дава на начинаещите писатели, които се надяват да подражават на неговия успех. Той предлага да се четат литературни величия като Кафка и Кундера и да се вдъхновяват от ценностите на европейската литература, което ще помогне на бъдещите писатели - а и на читателите - да "развият емпатия и да останат на страната на губещите, на страната на жертвите".

Той казва, че добрата литература е антидот на пропагандата, разпространявана от правителствата, и че е изключително важно "да се борим срещу пропагандата с помощта на литературата - това са направили толкова много добри европейски писатели".

Запитан за нарастващата роля на изкуствения интелект в творческите области, Господинов казва, че според него технологията никога няма да може да напише успешно художествено произведение, тъй като човешкото "докосване" е от решаващо значение за създаването му.

Никой не знае тайните на добрия роман. Няма проста формула, не е нещо, което може да се изчисли, но основата на всеки добър роман са човешките емоции. Надявам се, че те ще останат само с човешки същества.

Запитан какво прави един роман успешен - а той очевидно знае - Господинов се смее и казва: "Ще перифразирам: "Това, което не ме убива, ме прави писател". Това е да живееш живота си по начин, който не винаги е положителен. Опит. Това е, което може да те направи велик писател".

След победата му успехът на Господинов вероятно ще се увеличи. Той разкрива, че има няколко произведения в процес на подготовка, включително едно строго секретно - и се надява отново да работи с Анджела Родел по преводите.

А след това? Казва, че ще продължи да прекрачва границите на литературата с романите си, които нарича "странни" и "нетипични". Вероятно успехът му ще даде тласък на литературата в България и в по-широкия регион на Източна Европа и това е нещо, което много радва Господинов. Той се надява, че наградата ще стимулира по-голям интерес към писането от региона, като обяснява, че той е готов да заеме място на световната сцена:

"Имаме много добри разказвачи. Надявам се, че интересът към тях ще нарасне."


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    37 2 Отговор
    Скоро ще пише нов роман --Бомбоубежище
  • 2 Плювам и се Прекръствам

    31 2 Отговор
    Писател.....Пу Пу Пу
  • 3 Бегай бе

    40 3 Отговор
    Среден драскач и банален соросоид,дори и съпруг номер две го знае..
  • 4 рфвсяа

    43 4 Отговор
    Герги без грам злоба и завист искам да ти кажа че понеже си пудел на краварите и лаеш по Русия и се радваш на укра фашистите, за това те наградиха. Иначе си един лъжец, при това посредствен, мИрси
  • 5 ТаУмВзе

    31 3 Отговор
    Едното соросоидче оскарче на другото Букър! Па и си и Верват видиш ли.

    Коментиран от #9

  • 6 какво да говорим

    30 1 Отговор
    щом англичаните те награждават
  • 7 Герге

    27 1 Отговор
    слез на земята.
  • 8 Запознат

    32 2 Отговор
    Този Гошо Господинов е член на управителния съвет на, Разложено общество в България
  • 9 E па те

    18 0 Отговор

    До коментар #5 от "ТаУмВзе":

    са си екип още от "Сляпата Вайша" и Оскара... Ама дали може да каже "И мойте "песни" все щв се четат" ? Това времето ще покаже...

    Коментиран от #10

  • 10 ТаУмВзе

    28 1 Отговор

    До коментар #9 от "E па те":

    Въпросният роман е сбирщина от разкъсани представи и опит някой или нещо да го разбере. Те англосаксонците си обичкат Безсмилията в колониите. Стар номер.
  • 11 За протокола

    2 32 Отговор
    Ха-ха,
    някакви недорасляци и други, които не могат да напишат няколко изречения без грешки, си позволяват да оценяват и критикуват един успешен български писател. Да не говорим, че интелектуалният им багаж е крайно недостатъчен за да разберат за какво се говори в неговата книга.

    Коментиран от #20

  • 12 Ха ха ха

    20 1 Отговор
    Този бил писател
  • 13 Иван Вазов

    22 0 Отговор
    Пети пореден ден реклама да си купим някакъв роман.
    Може би сте очаквали, че всички ще хукнем да даваме пари за либералната пропаганда. Ефектът е обратен. Първото нещо, което всеки знае за рекламата е, че щом се хвали нещо колко е хубаво значи не е. Щом се казва, че има търсене и всички са доволни, значи няма търсене. Сега има Интернет и всеки може да пусне да провери кой кого спонсорира, чии идеи прокарва, на кого е служил.

    Нямате шанс у нас. Народът не е наивен както 1989г
  • 14 Сандо

    13 1 Отговор
    Пет години след като издаде последната си книга този ще бъде забравен.Както и почти всички съвременни писачи.Все пак си извоюва място в историята на нашата литература с тази политкоректна награда.Да е жив и здрав,да напише нови и хубави творби за радост на почитателите си.
  • 15 напиро

    14 0 Отговор
    Георги Господинов: Наградената литература отразява злата евро-атлантическа пропаганда, справка моя роман ВремеЗАГУБИЩЕ.
  • 16 4455667

    13 0 Отговор
    Платен соросоид
  • 17 Методий Солунски

    11 0 Отговор
    Абе Герги, ти па откъде разбра, че литературата ти е добра?! Кой те излъга? Награденото не значи добро, значи само правилно според господарите.
    Кой ще те чете, па и пари ще дава за хартия в тия трудни за финансите на българите времена?!
  • 18 Роман, нашепнат от демони

    14 1 Отговор
    Романът е силно антикомунистически, написан е от гледна точка на градската десница - реститути, богаташи и други паразитиращи същества. Освен това пропагандира джендъризма. Пълна гнусотия. Не напразно е получил наградата "Букър", която се спонсорира от силите, желаещи намаляване на населението, морално и духовно падение на човечеството. Един пияница като Георги Господинов не би могъл да напише нищо свежо, обнадеждаващо, излъчващо интелект и стремеж към духовно развитие. Не си харчете парите, не си купувайте книгата му. Той вече има достатъчно кинти за бира, ракия и други питиета. Не го тласкайте към още по-лошото. Пазете Гошко от него самия.
  • 19 Минувач

    10 0 Отговор
    Литературата била обратното на пропагандата. Вярно ли, Георги?
  • 20 Коректор

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "За протокола":

    Пропуснал си една запетайка след "недостатъчен":
    ...недостатъчен, за да разберат...
  • 21 Пийпинг ТОМ

    8 0 Отговор
    Казват , че даже бат Бойко му честитил наградата ! Това комплимент или обида е ?
  • 22 Иво

    8 0 Отговор
    Никому неизвестен драскач го направиха писател ! Е мема такава държава
  • 23 Б.Укър

    5 0 Отговор
    Ако не сте чували за тази световна награда - прочетете кои са "най-престижните автори":
    Година, световно известен писател:
    2005 Исмаил Кадаре, Албания
    2007 Чинуа Ачебе, Нигерия
    2009 Алис Мънро,Канада
    2011 Филип Рот, САЩ
    2013 Лидия Дейвис, САЩ
    2015 Ласло Краснахорка, Унгария
    2016 Хан Канг, Южна Корея
    2017 Давид Гросман, Израел
    2018 Олга Токарчук, Полша
    2019 Йока Ал Харти, Оман
    2020 Марике Лукас Риневелд, Нидерландия
    2021 Давид Диоп, Франция
    2022 Шри Гитанджали, Индия
    2023 Георги Господинов, България
  • 24 Анонимен

    2 0 Отговор
    Отвратителен соросоид!