Last news in Fakti

20 Юни, 2023 14:32 2 002 8

Дворецът Версай навършва 400 години: Какви тайни от историята пази още той? (СНИМКИ)

  • версай-
  • версайски дворец-
  • годишнина-
  • юбилей-
  • франция-
  • париж-
  • дворец

През септември дворецът ще открие реставрираната галерия, посветена на историята му

Дворецът Версай навършва 400 години: Какви тайни от историята пази още той? (СНИМКИ) - 1
Снимки: Shutterstock

Дворецът Версай, един от най-посещаваните обекти във Франция, празнува своята 400-годишнина и продължава да разкрива реставрираната си история пред обществеността, която скоро ще има достъп до частните апартаменти на Мария-Антоанета и до напълно обновената му историческа галерия, предаде Франс прес.

Строителството на двореца във владение с площ 800 хектара започва през септември 1623 г., когато Луи XIII поръчва изграждането на ловна хижа, и така тази дата остава "символична", казва Катрин Пегар, президент на замъка и имението от 2011 г.

"Годишнината има за цел преди всичко да изрази приемствеността на историята на Версай през тези 400 години и да покаже, че тя не само не е спряла, но и продължаваме да я разкриваме, възстановяваме, съживяваме - една червена нишка, която не е преставала да съпътства историята на Франция", допълва Пегар.

Поредният "самороден къс" от нея, който ще бъде отворен за посетители на 27 юни, са частните апартаменти на Мария-Антоанета - 100 квадратни метра изисканост на два етажа, където кралицата си почива от двора и приема децата си и избран кръг приятели.

Обновяването им предлага и "ново разбиране за историята, с парадокса между публичен и частен живот, етикет и интимност."

Този интимен свят се състои от спални, будоар, библиотека и билярдна зала - игра, която дворът обича още от времето на Луи XIV, превърната в салон. Мария-Антоанета има достъп до него през врата, скрита в завесите на официалната ѝ спалня.



Именно от това "убежище" кралицата бяга, преди да бъде арестувана по време на Френската революция.

През септември тази година, по време на Европейските дни на наследството, дворецът ще открие и реставрираната галерия, посветена на историята му, включваща десетина стаи, които са напълно обновени, обзаведени и модернизирани с помощта на цифрови технологии.

Дворецът Версай посреща почти седем милиона посетители през 2022 г. (посещения на замъка и изложби) , което е с 16 процента по-малко, отколкото през 2019 г. (8,2 милиона).


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Щсдд

    5 0 Отговор
    Красота, бил съм там.
  • 2 Нямало тоалетни

    9 1 Отговор
    Всички зад завесите са се облекчавали! Смърдяло е страшно много! Тази е едната тайна!

    Коментиран от #6

  • 3 Хейт

    2 0 Отговор
    Никакви тайни не пази. Всичко е опоскано още по време на революцията. А сега спестяват от ток и вода като пускат фонтаните веднъж седмично.
  • 4 А направиха ли му

    2 0 Отговор
    Вече тоалетни и бани или продължават да се облекчават в ъглите на стаите?
  • 5 Соваж бейби

    2 0 Отговор
    Много тайни и много история има няма да ми стигне място замъкът не е бил място само за забавление и екстравагантност, той също е играл важна роля в научните изследвания. По време на епохата на Просвещението Луи XV и Луи XVI са били истински ентусиасти на науката и са събирали инструменти, използвани в експерименти в часовникарството, астрономията, картографията и др. създаването на гигантска менажерия, съставена от всякакви диви животни и птици от цял ​​свят? построена от архитекта Луи Льо Вау за първи път животните са поставени в отделни заграждения, специално пригодени за всеки вид. След това този модел и този подход бързо са били възприети в цяла Европа. този тип менажерия в крайна сметка дава началото на зоологическите градини, които познаваме днес.
    Много животни са били дисектирани и изследванията в Версай по-късно са довели до създаването на ветеринарни училища.Огромните градини също дават напредък в областта на ботаниката и селското стопанство.
  • 6 Соваж бейби

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Нямало тоалетни":

    Ти само това ли си гледал от предаването на Стефан Берн ?Вярно е и по стълбището са се облекчавали,от прозореца поне силно е викал човека " внимаваййй "преди да хвърли каквото трябва .А краля когато е излизал на двора да се разходка е имало специален работник да му носи гърнето ,позитивното не е било нужно да стиска !Все пак имат с какво да се похвалят в България нямаме дворци само големи къщи не знам защо ги наричаме дворци особенно на онази запетайка в Балчик няма нищо с дворец .Онези когато са имали от котюр ние сме ходили с цървулите още и сме яли на земята или софра столче с три крака ... разликата е светлинна
  • 7 Калпазанин

    1 3 Отговор
    А колко африканци са умрели докато се построи това нещо , някой дава ли си сметка
  • 8 Гост

    3 0 Отговор
    30 години е продължил строежа на това нещо.