Last news in Fakti

3 Юли, 2023 11:33 899 5

Приказни персонажи оживяват сред руините на Сердика в уникална постановка

  • сердика-
  • софия-
  • представление-
  • постановка-
  • спектакъл-
  • нокс-
  • театър

Представлението ще се играе за пръв път на 15 юли от 21:00 часа

Младата независима театрална формация „Нокс“ представя спектакъла „Един човек преди края“ в руините на археологическия парк „Западна порта на Сердика“ зад католическата катедрала в близост до ул. „Пиротска“ в сърцето на София. Представлението, което ще се играе на 15 юли от 21.00 ч., е по разкази на италианския писател Джорджо Манганели (1922-1990) от неговия сборник „Центурия. Сто романа река“, преведен от Нева Мичева.

Това сайт-специфик представление проследява последните мигове на един писател, който се среща с образите и историите, които е измислил. В продължение на час, докато той размишлява за живота си, пред зрителя оживяват различни приказни персонажи и случки, които сякаш водят своя автор към най-трудното осъзнаване – че е време да се сбогува с тях, поясняват от трупата.

Режисьор на спектакъла е Стефан Зарев. Музиката е на Милен Апостолов, а актьорите, които участват, са Боян Петров, София Джустрова, Николай Николаев, Мария Панайотова, Марио Топалов, Анета Иванова, Георги Караиванов.

„Един човек пътува. Понеже не е нито теолог, нито философ, а само най-нормален, средностатистически разказвач на истории, носи куфара на своите измислени образи заедно със себе си. Отправил се е към мястото на своето умиране. Макар и да не е сигурен в това. Все пак всяко пътуване предполага край, но дали краят е задължително свършек за човека, ако историите му останат след него? Докато мисли за това, нещо отвътре в куфара тихичко почуква...“, повдига лекичко завесата режисьорът Стефан Зарев.

Следващите представления на "Един човек преди края" ще са през новия театрален сезон - на 30 септември и 1 октомври, пише в. Сега.

Авторът на оригиналния текст Джорджо Манганели е писател, преводач, журналист, литературен критик и един от най-последователните теоретици на неоавангардизма в изкуството. Завършил е политически науки в Университета в град Павия. По време на Втората световна война се включва в антифашистката съпротива и е осъден на разстрел като отмъщение за една партизанска акция, в която е убит командирът на „черноризците“ Джовани Гавацоли. Младият Манганели е спасен в последния момент благодарение намесата на бащата на самия убит, който разпознава у него учителя по английски на дъщеря си.

През 50-те и 60-те години Манганели започва да сътрудничи с Италианското държавно радио и телевизия RAI, където работи с големи писатели или бъдещи такива – Итало Калвино, Умберто Еко, Виторио Сермонти и др.; по-късно пише за престижни издания като Corriere della sera, Messaggero, Stampa, Europeo, Epoca и т.н. Автор е на множество произведения сложна и комплексна проза, която често се колебае между визионерския разказ и трактата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Димитър Талев

    0 1 Отговор
    Гърците имат много по-богата история,верно е.Все едно да срещна Томасян на тротоара като студент..

    Коментиран от #3, #5

  • 2 плюс минус

    0 0 Отговор
    Моля пазете археологическите древни останки!!!

    Коментиран от #4

  • 3 Митсотакис

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Димитър Талев":

    Македонците имат още по-голяма! Те са събрали най-доброто от всички комшии и го представят за свое!
  • 4 честен ционист

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "плюс минус":

    И без това са фалшиви. Жени ги домъкна със сектата си.
  • 5 Хехе

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Димитър Талев":

    Кажи произхода на името Сердика.