Last news in Fakti

3 Юли, 2023 17:00 1 671 7

Майа Джамбазашвили пред ФАКТИ: Грузинците по света трябва да знаят корените си, древната култура и традиции (ВИДЕО)

  • грузия-
  • българия-
  • изложба-
  • икони-
  • бачковски манастир-
  • експозиция-
  • майа джамбазашвили-
  • село бачково-
  • величкия епископ сионий -
  • велбъждския епископ исаак

Изложба като тази най-вече помага на грузинците, напуснали родината си и живущи в различни други страни. По този начин ние допринасяме на грузинците зад граница за тяхната само идентификация, за възпитаването но новото поколение. Грузинците трябва да знаят корените си, древната си култура , самоидентичност и никога да не забравят своите традиции, независимо в коя част на света се намират. По този начин, с натрупаните знания те ще обогатяват онази страна където живеят, съхранявайки връзка със своите корени. Това е целта на тази подвижна експозиция, сподели за ФАКТИ Майа Джамбазашвили, куратор на изложбата

Майа Джамбазашвили пред ФАКТИ: Грузинците по света трябва да знаят корените си, древната  култура и традиции (ВИДЕО) - 1
Снимка: Оля Ал-Ахмед

Уникални грузински икони бяха изложени в Бачковския манастир като част от кратковременната изложба „Съкровище“, пристигнала у нас специално за откриването на каменната плоча на ктиторите и основатели на светата обител Григорий и Абасий Бакуриани. Празникът започна с тържествена литургия, която отслужиха Техни преосвещенства игуменът на манастира Величкия епископ Сионий и Велбъждския епископ Исаак – втори викарий на Софийския митрополит и наместник на Кюстендилската духовна околия заедно с Негово високопреосвещенство грузинския владика Андрей, митрополит на Гори, пристигнал у нас начело на духовна делегация специално за тържественото събитие.

Уникалните реплики на грузински икони в Бачковския манастир са част от кратковременната изложба „Съкровище“, пристигнала у нас специално за откриването на каменната плоча на ктиторите и основатели на светата обител Григорий и Абасий Бакуриани.

По този повод разговаряхме с г-жа Майа Джамбазашвили, менджер в Националния музей на Грузия и куратор на изложбата.

- Г-жо Джамбазашвили разкажете ни какво представлява проектът, с който гостувате у нас в Бачковския манастир?
- Това е мой авторски проект, който бе осъществен още през 2008 година с пълната подкрепа и благословията на Светейшия и Всеблажен Католикос-Патриарх на цяла Грузия Илия II . Той отдели негови собствени средства за да се осъществи този уникален по рода си проект.

- Какво представлява самата изложба?
- Това са фотокопия – реплики от Националния музей на Грузия. Целта на нашата колекция е медиацията между хората, тъй като не всички хора имат възможността да видят огромната колекция и съкровищницата на грузинския национален музей, затова колекцията ще обикаля различните места, страни и градове. По този начин повече хора ще видят невероятното наследство на Грузия от икони и специфичния за страната ни иконопис. Това най-вече помага на грузинците, напуснали родината си и живущи в различни други страни. По този начин ние допринасяме на грузинците зад граница за тяхната само идентификация, за възпитаването но новото поколение. Грузинците трябва да знаят корените си, древната си култура , самоидентичност и никога да не забравят своите традиции, независимо в коя част на света се намират. По този начин, с натрупаните знания те ще обогатяват онази страна където живеят, съхранявайки връзка със своите корени. Това е целта на тази подвижна експозиция.

- Колко икони са изложени?
- Експонатите са 33. Постарахме се големите икони да бъдат представени в натуралните си размери, в същото време показваме и малки изделия, дори миниатюри, които сме увеличили за да се види по-обстойно изключителната техника на изработката. Уеднаквявайки размера ние постигнахме единна естетика на експонатите.

- Каква технология е използвана при експонатите?
- Грузия е страната на бижутерната обработката на метал. Значително развитие в Грузия достигна местната индустрия и занаяти: тъкачество, производството на тъкани от вълна, памук, коприна, лен, грънчарство, и , особено обработката на метал. Тази старинна традиция продължава и до днес, предава се от поколение на поколение. Древната технология е жива в нашето съвремие и служат за изработка както на икони, така и на кръстове, християнска бижутери и други украси и предмети свързани с християнството. За щастие в Грузия вярата е жива, и то сред младежта. Много младежи ходят на църква, посещават редовно храмовете и службите. Младите обичат хубавите бижутерни изделия свързани с християнството и ги носят. Така че занаятът не само се предава на младите, но те са и основните потребители. Освен това е добре да подчертая, че Грузия си има злато и то също така много се използва в изработката на църковната бижутерия.

И тъй като златото си се намира в самата Грузия, то редица обкови на икони и църковни предмети са изработени от истинско злато. Ако сравним с Европейския Ренесанс, то цялата си енергия тогава майсторите са насочвали към живописта, докато по същото време Грузия се е концентрирала в изработката на метални изделия, най-вече в благородните метали. Всеки по своя начин е внасял своя принос към църквата и са служили на Бога. На някои метални изделия изработени от грузинските майстори можем ясно да видим не само цели библейски сюжети, но и дори чувството на конкретния майстор в съответния момент е заложено в самото изделие. Така майсторите са служили на християнството. Интересни са и изображенията и технологията в сечене на монети и резбата, както и на разноцветни медальони и украшения с църковна тематика. Това са били скъпи бижута, те и до днес са високо оценени. В средновековието тези технологии са се използвали предимно в изработката на църковните изделия. През 15 век много от технологиите бяха в застой, замразени, но тяхното възраждане и възстановяване се наблюдава през 20 век.

- Къде можем да видим споменатите от Вас технологии?
- На изложбата могат да се видят всички споменати технологии, дори има една миниатюра изработена върху слонова кост. Изложбата, с която гастролираме в България говори много не само за грузинската иконопис, но и за грузинската история. На иконите виждаме много ктиторски исторически надписи, с историческа информация. Някои икони свидетелстват за обмена на взаимните отношения между грузински народ и другите етноси, например една от иконите е типична за Византия. Предполага се, че някоя византийски невеста е донесла със себе си иконата.

- Какви са по нататъшните планове на експозицията?
- България бе втората страна в която е показана тази изложба. След България експонатите се завръщат в Грузия и започваме активна подготовка за Париж тази есен през септември.

Интервю на Оля Ал-Ахмед, Бачковски манастир, с. Бачково


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    1 5 Отговор
    И тия са същите измисляняци като Ганя. Все икони показват, ама към Турция ги най влече.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 хехехе

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Значи досущ като руснаците.
  • 3 тебе

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    по те влече в м@н@фист@н.явно е наслествено при античките

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Соваж бейби

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "тебе":

    Я се разрови и намери историята за иконопис от къде идва ?Номер 1 ,коментар наздраве късо и конкретно , няма опция за 5 точки само с един + 10 от 10 си!Добре че от после се зародила идеята през ренесанса малко по красиви да ги докарват в рисунките имало е идея и вообще да се махнат иконоборството ...Даже няма опити за кражба не ги продават на търг !Освен ако няма злато да се даде на златар за някоя кинта друг мотив не намирам!
  • 7 въпросче

    0 0 Отговор
    Ами да ги знаят. Ние с какво им пречим на знанието?