Last news in Fakti

12 Юли, 2023 12:57 918 0

Открито по случайност първото издание на "Хобит" на Толкин бе продадено за 10 000 лири (СНИМКИ)

  • хобит-
  • издание-
  • благотворителност-
  • търг-
  • толкин

Книгата е един от едва 1500-те екземпляра, издадени в оригиналния тираж през 1937 г.

Открито по случайност първото издание на "Хобит" на Толкин бе продадено за 10 000 лири (СНИМКИ) - 1
Снимка: Shutterstock

Първо издание на предисторията на "Властелинът на пръстените" - "Хобит" от Дж. Р. Р. Толкин беше продадено за над 10 000 британски лири, след като беше открито случайно в благотворителен магазин в Шотландия, съобщи ДПА.

Ценният екземпляр на известната книга, която разказва за приключенията на Билбо Бегинс, е намерен от управител на магазин на благотворителната организация за ракови изследвания "Кансър рисърч" в Дънди. Въпреки че ценовият модел на магазина е да продава стоки за 5 или по-малко британски лири, книгата е обявена за продажба в eBay. По-късно тя достига цена от 10 099,50 британски лири, информира БТА.

Книгата е един от едва 1500-те екземпляра, издадени в оригиналния тираж през 1937 г. В нея са публикувани черно-бели илюстрации от самия Толкин.

Мениджърът на магазина Адам Карсли, който открива книгата, първоначално е смятал, че "добре запазеният" екземпляр "не може да бъде продаден в магазина поради възрастта си".

Карсли е бил в магазина в Дънди малко преди откриването му, за да помогне в обучението на новите мениджъри и в организирането на складовите наличности - включително стотици книги в задната част на магазина, когато е попаднал на "Хобит".

"Отворих първата страница, за да видя, че това е първо издание, и си помислих, че може би си заслужава да я изпратя на екипа не за eBay", каза той. "Първоначално си помислих, че ако имаме късмет, ще получим 500 британски лири, затова не можах да повярвам, когато няколко месеца по-късно чух, че е продадена за над 10 000 британски лири."

"Доколкото ми е известно, това е един от най-ценните предмети, дарени на един от нашите магазини. Определено това е най-високата цена, постигната на нашия сайт eBay за един предмет", добави Карсли. "Подобни дарения помагат за финансирането на животоспасяващи изследвания в цяла Великобритания."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА