Last news in Fakti

18 Август, 2023 12:58 2 612 3

Израелски археолози откриха уникален запазен проход на 3800 години (СНИМКИ)

  • археология-
  • археологически разкопки-
  • проход-
  • археологически открития-
  • израел-
  • тел шимрон

Според археолозите находката е ключово липсващо звено в историята на арката на региона

Израелски археолози, извършващи разкопки на обект в долината Джезрел, откриха запазен проход на 3800 години, който е бил част от комплекс от кули, съобщиха от разкопките на Тел Шимрон, предаде израелската новинарска агенция ТПС, цитирана от БТА

Според археолозите находката не само демонстрира сложността на древните архитектурни техники, но и разкрива връзките между цивилизациите в Плодородния полумесец (регион в Близкия изток, включващ днешните Израел, Ливан, Кипър, части от Йордания, Сирия и Ирак, Югоизточна Турция, достигащ плодородните земи около делтата и северното поречие на река Нил в Египет, бел. ред.). "Това е единственият пример за проход от глинени тухли с непокътнат свод от декоративни конзоли, открит в южната част на Леванта, отлично запазен и с пълни декоративни елементи", заяви Даниел Мастер, директор на разкопките в Тел Шимрон.

Декоративните конзоли са част от архитектурен метод за създаване на сводеста порта или проход. Тази техника е свидетелство за изобретателността на древните строители, подобна на използваната в Месопотамия, каза Мастер. "Тази находка е ключово липсващо звено в историята на арката в този регион", добави той.

Другият директор на разкопките А. С. Мартин обясни, че "конзолата е използвана при малки гробници от каменни плочи на различни места през средната бронзова епоха, както в Ханаан, така и в египетската делта. И все пак, напълно запазеният проход, изграден от тухли от кал, с този тип декоративен свод, няма аналог. Такива структури, изградени от неизпечени кални тухли, почти никога не остават цели.“

Пасажът се издига на пет метра височина и е изграден от повече от 9000 добре запазени тухли от кал. В средата на прохода има тесен коридор, който води към тухлен пасаж. Проходът, дълъг над два метра, се спуска в града по тухлени стълби, като има корнизен покрив, украсен с бели ивици.

На входа му е открит непокътнат съд от средната бронзова епоха, известен като "купата от Нахария". Наличието на този артефакт спомага за датирането на комплекса от кули към Средната бронзова епоха, което съвпада с епохата, когато царството Тел Шимрон е било значимо и е привлякло вниманието на египтяните.

Археолози твърдят, че сложната тухлена зидария на кулата отразява грандиозните укрепления и елитни постройки, характерни за градовете от бронзовата епоха, като паралелно с тях се развиват и архитектурните стилове в месопотамски градове като Мари и Ур. Проходът е внимателно засипан, за да се запази деликатната му композиция от тухли. Планирани са бъдещи сезони на разкопки, за да се проучи другият край на прохода и да се разкрие накъде води той.

Багерите са открили около 500 квадратни метра от акропола, като каменните основи и тухлените конструкции изкуствено повдигат целия участък с над четири метра.

Тел Шимрон е огромна руина, която доминира в северната част на долината Джезраел в Израел, разположена по древните търговски пътища от Средиземноморието до Арабската пустиня. Древният град е споменат за първи път в египетски текстове от началото на второто хилядолетие пр. н. е.

Системните разкопки на обекта започват едва през 2016 г., като разкриват останките от крепост, укрепен ханаански град, фрагменти от израелски град от периода на Първия храм и еврейско селище, датиращо от първите векове на новата ера.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Колко ли още

    1 0 Отговор
    тайни има да разкрива многострадалната ни Земя ?
  • 3 Вероятно

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Е от древни македонци от севера. Правили ракетни системи срещу цар Юрод!