Last news in Fakti

29 Август, 2023 12:31 1 333 1

Откриха необичайно голяма гробница на 3000 години на висш жрец в Перу (ВИДЕО)

  • гроб-
  • гробница-
  • жрец-
  • перу-
  • маи

Тялото на жреца е намерено в странно положение - с лицето надолу, едната му половина изпъната, а краката кръстосани.

Откриха необичайно голяма гробница на 3000 години на висш жрец в Перу (ВИДЕО) - 1
Снимки: БГНЕС/ EPA

Археолози в Перу откриха гробница на 3000 години, в която вероятно е бил погребан високопоставен религиозен лидер, съобщи Ройтерс.

Свещеникът, наречен „Жрецът на Пакопампа“, което препраща към високопланинската археологическа зона, където е открита гробницата, беше намерен под шест слоя пепел, смесени с черна пръст. Заедно с него бяха намерени украсени керамични купи и печати, които загатват за използването на древна ритуална боя за тяло, характерна за хора от елита, каза Министерството на културата на Перу, цитира БТА.

Два други печата бяха намерени по горната периферия на гробницата – един с антропоморфно лице, гледащо на изток, и друг с изображение на ягуар, обърнат на запад.

Ръководителят на проекта Юджи Секи обясни, че големият размер на гробницата (близо два метра в диаметър и един метър дълбочина) е „много странен“. За странна се смята и за позицията на намереното тяло, легнало с лицето надолу, едната му половина изпъната, а краката кръстосани.

Заедно с тялото беше намерена кост под формата на тупу – голяма игла, използвана от индианците от Андите за задържането на наметала и пончо.

Археологическият проект „Пакопампа“ съществува от 2005 г. насам, се казва в съобщение на Министерството на културата на Перу. Скалните слоеве показват, че жрецът е бил погребан около 1200 г. пр. Хр. - около пет века по-рано от гробниците на „Дамата от Пакопампа“ и „Жреците на змийския ягуар от Пакопампа“, открити съответно през 2009 г. и 2015 г.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да попитам

    2 0 Отговор
    И,там ли баба Лили Иванова е пяла?