Last news in Fakti

18 Септември, 2023 03:09 2 269 7

18 септември 1970 г. Джими Хендрикс е намерен мъртъв в Лондон

  • джими хендрикс-
  • умира-
  • лондон

Още с първите си концерти на Острова Хендрикс привлича вниманието

18 септември 1970 г. Джими Хендрикс е намерен мъртъв в Лондон - 1
Снимка: Shutterstock

На 18 септември 1970 г. Джими Хендрикс е намерен мъртъв в апартамент на хотел „Samarkand“. Той прекарва нощта с германската си приятелка Моника Данеман.

След направената аутопсия, официалната версия за смъртта на Хендрикс е, че е вдишал собственото си повръщано и е починал от задушаване, докато е под въздействието на барбитурати.

По-късно Моника Данеман разкрива, че Хендрикс е взел 9 от нейните приспивателни, което е 18 пъти над препоръчаната доза.

Четири години по-късно Данеман твърди, че Джими е бил жив, когато е откаран с линейката, но полицията и медицинските власти докладват, че към момента на тяхното пристигане Хендрикс е бил мъртъв, външната врата на апартамента – широко отворена, а самият апартамент – празен. Самата Данеман се самоубива през 1996 по време на ново разследване, след като е обвинена от Кати Етчингам за смъртта му.

Джими Хендрикс е обявен за най-великия китарист на всички времена от списанието "Rolling Stone". Роден е в Сиатъл на 27 ноември, припомня БНР.

Умира едва на 27 години - и той е част от онзи клуб на 27-годишните, отишли си от този свят. Но за живота му - когато е на 13 години неговият баща го научава да свири на акустична китара, 17-годишен Джими напуска училище и се записва в армията, но скоро се разочарова и е уволнен (заради счупен глезен) малко преди началото на войната във Виетнам.

Установява се в Ню Йорк, през 1966 г. сформира своя група - "Jimmy James and the Blue Flames". През този период се запознава и свири с много музиканти, сред които е и Франк Запа. Именно той му показва наскоро изобретения китарен ефект "уа-уа", след което Хендрикс се превръща във всепризнат майстор на този ефект.

По-късно Хендрикс среща бас-китариста Час Чандлър, който го отвежда в Англия, урежда му договор със собствения си продуцент Майкъл Джефри и му помага да сформира групата "The Jimi Hendrix Experience" с бас-китариста Ноел Рединг и барабаниста Мич Мичъл.

Още с първите си концерти в Лондон Хендрикс привлича вниманието на цялата британска музикална индустрия. Впечатляващата му китарна техника и ефектно сценично присъствие бързо спечелват уважението на всепризнатите звезди Ерик Клептън (с когото остава приятел до смъртта си) и Джеф Бек, а също и на членовете на The Beatles и The Who.

Първият сингъл на Джими е вариант на песента "Hey Joe", която е стилизирана блус песен, написана от Били Робъртс.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 3 Отговор
    Бил е велик музикант

    Коментиран от #5, #7

  • 2 Сид Вишъс

    5 0 Отговор
    Явно наркотиците в Европа са били по достъпни.Хендрикс умира в Лондон,Джим Морисън в Париж.Да почиват в мир!

    Коментиран от #6

  • 3 Сандо

    6 1 Отговор
    Преди години понякоя от Дискавъритата течеше една поредица "Последните 24 часа" в която се анализираха живота и последните 24 часа от живота на известни личности.Една от сериите беше посветена на Джими Хендрикс.В нея авторите стигнаха до извода,че Хендрикс е убит от американските тайни служби.Това е една приятна информация за тези,които повече от 30 години не спират да плюят по българските тайни служби.А Джимито си остана велик музикант и виртуозен китарист,макар музиката му да не съвпада с моя вкус.
  • 4 123

    1 3 Отговор
    Сатанистите са го ликвидирали щото е отказал да им служи.
  • 5 Тахумба

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Беше наистина.
  • 6 Идън

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Сид Вишъс":

    Джимарата умира в Германия след концерт. В Лондон го довежда Чаз от Animals-,,Къщата на изгряващото слънце,, .През 1969 е на Уудсток заедно с Кридънс- Джо Кокър и мн. др.с белия Фендер Стратокастър.С бял Фендер Страт свирят- Ричи Блекмор- Ингви Малмстийн- Аксел Руди Пел
  • 7 Някой си

    1 5 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ча па толкова... па на мене ми не аресва...