Last news in Fakti

21 Ноември, 2013 14:33 4 645 0

Олтар на древна жрица откриха в Свещари

  • свещари-
  • гробница-
  • жрица-
  • олтар

Археолозите се натъкнаха на уникален олтар и непознати погребални практики от времето на гетите

Олтар на древна жрица откриха в Свещари - 1
Снимки БГНЕС

Уникален олтар и непознати погребални практики от времето на гетите откриха археолозите в гробница на жрица в тракийския комплекс в Свещари. Специалистите от екипа на проф. Диана Гергова откриха уникалната находка в началото на тази седмица, в насип около Омуртаговата могила, съобщи бТВ.

Каменната гробница е била облицована с дебели греди от дъб, а подът й е със специална обработка. Вътре е намерен цял олтарен комплекс с множество магически предмети, сред които човешки фигурки от глина. Освен основният олтар има и втори с формата на пресечена пирамида.

Открити са още златни апликации, бронзови фибули, стъклени мъниста, части от сребърна чаша. Всички находки са от периода IV-III век преди Христа. Най-интересни са елементите, свързани с погребалните обреди на древните траки, тъй като някои от тях се срещат за първи път у нас.

Проф. Диана Гергова подчерта, че досегашните гробници от подобен тип са били свързани само с мъжки погребения. Откритието дава на археолозите информация за погребалните практики и ролята на жената-жрица в гетското общество.

„В средата намерихме една характерна само за гетите есхара, един олтар, боядисан в черно и червено и още по-интересното е, че той е бил в един ритуален комплекс с още едно съоръжение, което е с формата на пресечена пирамида. За пръв път досега откриваме такова и не само в религиозното средище, но изобщо. Хванахме и много интересен ритуал - намерихме няколко амфори, които са били натрошени и фрагменти са били поставени в процеса на изграждане на самото гробно съоръжение и издигане на могилата над него. Мога да кажа че имаме много нови ценни данни за погребалната практика на гетите”, обясни ръководителят на разкопките проф. Диана Гергова пред бТВ.

Благодарение на японските спонсори от телевизия TBS разкопките продължават, а през зимата обектът ще бъде защитен със специални навеси.

Свещарската гробница се намира в Североизточна България, Област Разград, Община Исперих, на 2,5 км югозападно от село Свещари, на 42 км североизточно от Разград. Тя е обект от списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО и е сред Стоте национални туристически обекта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА