Last news in Fakti

24 Ноември, 2013 14:17 987 0

ДБГ: Законът за културното наследство е лобистки и опасен

  • културно наследство-
  • закон-
  • лобистки-
  • опасен-
  • дбг

22 хиляди артефакти са изнесени от България за 1 година

ДБГ: Законът за културното наследство е лобистки и опасен - 1
Снимка: БГНЕС

Законът за културното наследство е лобистки и опасен, само 2 седмици са дадени за обсъждане на измененията му, в закона се правят поправки в полза на съмнителни колекционери и корпоративни интереси, в същото време 22 хиляди артефакти са изнесени за 1 година от България.

За това алармираха на пресконеференция днес членовете на Изъплнителния съвет на „Движение България на гражаданите“ проф. Велислав Минеков и Людмил Веселинов. В пресконференцията взе участие и художникът Диана-Мария Райнова.

Проф. Велислав Минеков призова министъра на културата да спре пътя да грабежа на културни  ценности, като добави, че има още само една седмица за предложения по ЗИД на Закона за културното наследство. Той и добави, че Министерството на културата е трябвало вече да сезира поркуратурата за „тежките пладнешки грабежи“, извършени по времето на ГЕРБ.

Проф. Минеков съобщи, че „Движение България на гражданите“ от месеци алармира за злоупотребите с културни ценности и предлага създаването на специална жандармерия, която да проследява пътя на артефактите, по примера на Италия и други страни, както и прокуратурата, следствието и полицията да работят тясно с единната европейска система за опазване на културното наследство, да се пристъпи към дигитализиране на архивите, да се прекрати с лобистките текстове в ЗКН, които ощетяват държавата, унижават творците и отварят врати за мащабна незаконна търговия с ценности.

За нас оснава неясно защо българската прокуратура не се самосезира по информацията, която от месеци изнасяме, допълниха членовете на Изпълнителния съвет на ДБГ. Те изброиха, че над 1 млн. лева са липсите от ремонта на Националната художествена галерия (Царския дворец), ремонтирана, вместо реставрирана. Дограмата е подменена с пластмасова, дръжките от прозорците с герба на Фердинад се появиха на търг в Лондон, подчерта Людмил Веселинов и изрази недоумение, че прокуратурата още се е сезирала за случая. Като скандален бе посочен и Музеят за съвременното икуство, построен без музейна колекиця и срещу волята на дарителите. Беззаконие е и Музеят за социалистическо изкуство, който беше направен в нарушение на 12 текста на Закона за авторското право специално в изобразителните изкуства и се намира в сграда без Акт 16 и неотговаряща на противоземетръсните изисквания, в която, на всичко отгоре, е оставен архивът на паметниците на кулурата, допълниха още представителите на ДБГ. Като особено тежък скандал проф. Минеков определи унищожението на Александровската гробница, която е в тотален разпад вселдствие на далавери с пари, по думите на професора. Той добави, че „да се установи защо гробницата е в това състояни е малка национална тайна“ и призова министър Стоянович и разследващите журналисти да я проследят. Членовете на ИС на „България на гражданите“ определиха като скандална и т.нар. „дупка пред ЦУМ“, за която имало установени нарушения и в археологията, и в архитектурата при изнасянето на културните пластове. Като особено фрапиращи бяха посочени и ремонтите на Сатиричния театър, на оперите и театрита в Русе, Бургас и Стара Загора, както и на Кръстата казарма във Видин. Многократно подвигахме и въпроса за паметника на Цар Освободител, за чиито тенекеджийски ремонт се дадоха 1,4 млн. лева и призоваваме отново за сериозна прокурорска проверка – рязането на Коня без одобрен проект по закон се наказва с 5 години затвор, допълни още проф. Минеков. По думите на членовете на ИС на ДБГ веднага трябва да се пристъпи към проверка и на ремонта на двореца в Кричим, извършен, по думите им, по личната естетика на бившия финансов министър Симеон Дянков, който е ползвал двореца като лична резиденция. Те обърнаха внимание и на колекция, купена от антикварен магазин в Париж и попаднала в Музея за чуждестранното изкуство при управлението на ГЕРБ, като зададоха въпросите кой е съветвал министъра за тази колекция и колко е платила за нея държавата, като изразиха надеждата сегашното ръководство на Министерството на културата да обяви публично отговорите. Като особено остър те посочиха проблема с управелнието на НДК, където са установени 11 млн.лева загуби и призоваха прокуратурата да пристъпи към незабавна проверка.

Проф. Минеков бе категоричен, че гражданите не са следователи нито прокурори, но пък за сметка на това Министерството на културата има пълната информация по изброените злоупотреби и разполага с достатъчно документи, стига да има политическата воля, да се предприемат проверки. Нека не се държат като коалиционен партньор на предишните от ГЕРБ, а да докажат с документи и информация цялото това плячкосване, известно на всички гилдии и творци, допълниха още членовете на „България на гражданите“ и обобщиха, че по отношение на измененията в Закона за културното наследство, от „България на гражданите“ ще бъдат особено бдителни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА