Last news in Fakti

17 Март, 2024 08:43, обновена 10 Април, 2024 17:28 8 618 44

Какво се яде на Сирни заговезни?

  • какво се яде-
  • сирни заговезни-
  • рецепти-
  • традиции-
  • обичаи

Традиции, обичаи и рецепти за празника

Какво се яде на Сирни заговезни? - 1
Снимка: БГНЕС

Сирни заговезни, известен също като Прощална неделя, е християнски празник, който се отбелязва в последната неделя преди началото на Великия пост и съответно е подвижен празник, винаги обаче Сирни заговезни е 49 дни преди Великден в неделен ден.

Сирни заговезни има различни наименования (Прошка, Прочка, Сирни поклади, Поклади, Сирница, Ората), които са свързани с типичната за празника обредност и традиции.

Значение:

Духовна подготовка за Великия пост

Празникът Сирни заговезни има двойно значение: от една страна, той е посветен на прошката – близките си прощават взаимно греховете и обидите, подготвяйки се духовно за Великия пост.

Подготовка на тялото за Великия пост

От друга страна, Сирни заговезни е последният ден, в който се позволява консумацията на млечни продукти преди строгия пост, който започва от следващия ден, понеделник. През периода на Великия пост, вярващите се въздържат от яденето на месо, млечни продукти и понякога дори риба, яйца и масло, в зависимост от традицията на конкретната църква.

Традиции

Традициите за Сирни заговезни включват различни народни обичаи, като например:

  • изпращане на зимата и посрещане на пролетта;
  • игри, песни и танци;
  • приготвяне и споделяне на специфични за празника ястия;
  • „хамкане“ (ламкане, ласкане) - на конец, окачен на пръчка над трапезата, се завързва сварено обелено яйце, парче бяла халва или въглен. Конецът се завърта в кръг и всеки член от семейството, основно децата, се опитва да хване яйцето (халвата, въглена) с уста. Следват обредни действия и гадания.

Сирни заговезни предоставя възможност за семейно и общностно събиране, като основният смисъл на ритуалите е прошката, обновлението и подготовката за духовното пътуване през Великия пост.

Основна част от традицията, свързана със Сирни заговезни, е подготовката и консумацията на определени видове храни, като се избягват месни продукти, тъй като Великият пост е период на пост и въздържание. На празничната трапеза има винаги млечни и яйчени продукти: баница със сирене, варени яйца, халва с орехови ядки.

Ето няколко рецепти, които можете да опитате на Сирни заговезни:

Баница със сирене

Какво се яде на Сирни заговезни?
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 1 пакет кори за баница;
  • 400 г сирене (извара);
  • 2 яйца;
  • 1 чаша кисело мляко;
  • ½ чаша олио;
  • Сода бикарбонат.

Начин на приготвяне:

  • Разбийте яйцата, добавете киселото мляко с малко сода бикарбонат и олиото.
  • Натрошете сиренето и го смесете с яйчената смес.
  • Вземете кора, намажете я с малко от сместа и нарежете на парчета. Повторете с останалите кори.
  • Подредете в намазнена тава, залейте с останалата смес и печете в предварително загрята фурна на 180°C до златисто.
  • Сервирайте топла.

Пълнени яйца

Какво се яде на Сирни заговезни?
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 6 яйца;
  • 2-3 супени лъжици майонеза;
  • 1 чаена лъжица горчица (по желание);
  • Сол и черен пипер на вкус;
  • Подправки по избор (например, червен пипер, къри на прах);
  • Магданоз, червен пипер, каперси, маслини за декорация.

Начин на приготвяне:

  • Сварете яйцата за около 9-12 минути, за да станат твърдо сварени яйца. След като са готови, извадете ги и ги поставете в студена вода, за да спрете готвенето и да улесните обелването.
  • След като яйцата се охладят, обелете ги внимателно. Разрежете ги на половина по дължина и извадете жълтъците, като ги поставите в отделен съд.
  • За плънката намачкайте жълтъците до гладкост. Добавете майонезата, горчицата (ако използвате), сол, черен пипер и други подправки по избор. Разбъркайте добре, докато сместа стане гладка и хомогенна.
  • С лъжица или сладкарски шприц, напълнете внимателно всяка половина белтък с приготвената жълтъчна смес. Можете да използвате различни накрайници за шприца, за да придадете декоративна форма на плънката.
  • Украсете пълнените яйца с магданоз, нарязани маслини, каперси или поръсете с червен пипер за цвят и допълнителен вкус.
  • Можете да експериментирате с плънката, добавяйки съставки като нарязана шунка, маслини, различни видове сирена или риба тон.

Погача за Сирни заговезни

Какво се яде на Сирни заговезни?
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 500 г брашно;
  • 1 пакетче суха мая (7 г) или 25 г прясна мая;
  • 1 чаена лъжичка захар;
  • 1 чаена лъжичка сол;
  • 300 мл топла вода или мляко;
  • 2 супени лъжици олио;
  • Яйце за намазване;
  • Сусам или мак за поръсване (по желание).

Начин на приготвяне:

  1. Подготовка на маята: Ако използвате прясна мая, разтворете я в малко топла вода със захарта и оставете да шупне за около 10-15 минути. При суха мая, можете директно да я смесите с брашното.
  2. Замесване на тестото: В голяма купа пресейте брашното. Добавете солта, олиото, маята (ако е суха, смесена с брашното) и захарта. Постепенно добавяйте топлата вода или млякото и замесете тесто. Месете добре за около 10 минути, докато тестото стане еластично и не лепне към ръцете.
  3. Първо втасване: Оформете тестото на топка, сложете го обратно в купата, покрийте с кърпа и оставете да втаса на топло място за около 1-1,5 часа или докато удвои обема си.
  4. Оформяне на погачата: След като тестото е втасало, разделете го на желания брой парчета (можете да направите една голяма погача или няколко по-малки). Оформете ги и ги подредете в намазнена тава, като оставите малко разстояние между тях.
  5. Второ втасване: Покрийте отново и оставете да втасат за още около 30 минути.
  6. Печене: Разбийте яйце и намажете внимателно върху втасалата погача. Поръсете със сусам или мак, ако желаете. Печете в предварително загрята фурна на 180-200°C за около 30 минути или докато погачата стане златисто-кафява.
  7. Сервиране: Оставете погачата да се охлади на решетка преди да я нарежете. Сервирайте топла или на стайна температура.

Погачата е идеална за специални събирания и празници.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А ГА Ю

    15 14 Отговор
    Ами с тези некадърни управляващи,българинът отдавна си яде ушите.

    Коментиран от #2

  • 2 за тебе

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "А ГА Ю":

    лапкане
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Професора

    8 6 Отговор
    Маята се разтваря в по топла вода до 37° не повече слага се вътре лъжичка сол и лъжичка захар малко брашно и се замесва по влажно тесто поръсва се отгоре с още малко брашно и се оставя да втаса колкото е нужно . Явно си личи, че не си месила никога погача.

    Коментиран от #8

  • 7 Българите са

    11 3 Отговор
    "кулинарно религиозни".
  • 8 По-голям професор

    11 9 Отговор

    До коментар #6 от "Професора":

    Сол в маята не се слага, явно не си месил никога.

    Коментиран от #9

  • 9 Професора

    8 6 Отговор

    До коментар #8 от "По-голям професор":

    Нещастница, една погача не знае да омеси!
  • 10 оценка

    4 4 Отговор
    Професоре,пише се ПО-ТОПЛА ВОДА ДО 37 ГРАДУСА.Ама-ха!
  • 11 още

    2 5 Отговор
    Колко време се меси тестото за 1 брой погача? Пича га.,га фтаса.
  • 12 щурецъ

    0 7 Отговор
    Пичеш се задното на плажа. Сваляй банския! Намажи си кълбетата с противослънчев крем и тъй...
  • 13 Лора

    2 5 Отговор
    Колко пък да е голям тоя професор? Около 18-20 сантиметра сигурно.
  • 14 Яде сееее…

    4 1 Отговор
    туй-онуй, но най-вече се яде каквото има.
    Щото не можеш изяде нищо от това, което го няма.
    И те така…
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Хан Ауспух

    6 2 Отговор
    не съм християнин и не ме интересува!
  • 17 неуморни

    7 0 Отговор
    Днес е неделя, но за тролетариата няма почивен ден.
  • 18 миии

    4 0 Отговор
    Яде се баур.
  • 19 Какво ли?...

    1 1 Отговор
    На СИРни заговезни се яде...

    Коментиран от #21

  • 20 Щи ви кажа кво Щи Идети

    4 3 Отговор
    Всички ще ядем от Сирнито на
    Боки Шиши и Чорапа
    С любезното съдействие на
    Сирнито на Митрофанова
    Смръдливо но първокачествено
  • 21 Майче

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Какво ли?...":

    Пача?
  • 22 пенсионер от Варна

    2 3 Отговор
    ям , каквото намеря по кофите, освен око дпс не отпусне нещо за Великден !
  • 23 Про СО

    1 0 Отговор
    А на мисирни заговезни, не се яде, а се кълве.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Бесен-_ Язовец

    1 5 Отговор
    На сирнизаговезни соросите хапват пресен негарски си.ре.няк

    Коментиран от #29

  • 26 ха ха ха ха

    13 0 Отговор
    абе вие сте шестволтов сайт. сирни заговезни отдавна мина. имате ли представа кой празник кога е.

    Коментиран от #32

  • 27 руzoфилите

    2 2 Отговор
    празнуваме шекер байрама !
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 умирисан _пор

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Бесен-_ Язовец":

    еш на дюганя шекерената пръчка
  • 30 Уса

    1 1 Отговор
    Български манджи с турски и натовски продукти
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Сечко

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "ха ха ха ха":

    Явно, не. Но и затова ни пускат Ната Лий през ден
  • 33 василка ямука

    0 1 Отговор
    Ядем негърски бабек
  • 34 владетел

    0 3 Отговор
    Ще потънете в прах и пепел , амин

    Коментиран от #39

  • 35 уууууу

    6 0 Отговор
    ПРОШКА/ СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ МИНА ПРЕДИ ТРИ СЕДМИЦИ, ПИЯНИ ЛИ СТЕ ИЛИ ДА?!

    Коментиран от #41

  • 36 Бременната баба

    3 0 Отговор
    Яде се за бог да прости, жито, днес нали е рамадан, алоу, госпоза круска у учите ли я.... аааа.... да пази бог!?

    Коментиран от #37

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 владетел

    3 3 Отговор
    Българската жена е гола вода не заслужава внимание и пари, по добре парите да ги хване хиперинфлация отоколкото да ги похарче това грозно същество, амин
  • 39 Да ти се връща!

    3 1 Отговор

    До коментар #34 от "владетел":

    Да не си жив да видиш!
  • 40 ядене на корем

    2 0 Отговор
    Яде се мазен депутат на фурна с лимончета.
  • 41 Ха ха

    3 0 Отговор

    До коментар #35 от "уууууу":

    За догодина ни подготвят.Тази проспаха празника.
  • 42 Бай Ху (By Who)

    2 0 Отговор
    Ама сирни заговезни отдавна минаха.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Ювка

    1 0 Отговор
    Се яде, варена на бавен огън!