Last news in Fakti

5 Ноември, 2014 11:50 2 690 2

Учени: Халюциногенните гъби пораждат случайни връзки в мозъка

  • мозък-
  • гъби-
  • вълшебни гъби

Псилоцибин, активното вещество във вълшебните гъби, което предизвиква халюцинации, образува връзки между тези части на мозъка, които в нормално състояние „не си общуват“. Това става ясно от изследване публикувано в Journal of the Royal Society Interface.

Псилоцибин в мозъка се свързва с рецепторите подобно на серотонина, но как преустройвал връзките в мозъка, до този момент не беше известно.

Учените са използвали магнитно-резонанса томография, за да изследват мозъка на 15 души. Резултатите показали как след приемането на псилоцибин активизира определи части от човешкия мозък.

Учените забелязали синхронно активиране на отдалечени един от друг части на човешки мозък, които в нормално състояние никога не се активизират едновременно.

Резултатите, вследствие на приема на псилоцибин, зависят от постъпилото количеството в организма. 1 мг предизвиква у човека чувство на опиянение, което се появява 20-30 минути след приема. 4 мг ни карат да се откъсваме от заобикалящия ни свят, а при големи количества (над 12 мг) се стига до дълбоки изменения на психиката и до появата на халюцинации.

Действието на псилоцибина продължава няколко часа, след което човек възвръща нормалното си възприятие. Токсичността на алкалоида не е голяма, не са регистрирани случаи на отравяне или смърт на хора след прием на веществото. Псилоцибинът не води до физическа зависимост, но може да предизвика психологическа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 hodechapovylnite

    0 0 Отговор
    По добре не ги опитвай.Не знаеш хлюцинациите къде може да те отведат и какво мже да направиш. Това си е опият и може да се пристрастиш към него.
  • 2 Firebg

    0 0 Отговор
    ;-))))