Last news in Fakti

12 Ноември, 2014 17:58 1 109 0

Към момента ситуацията в Мали не дава основание за тревога за българските медици

  • ситуацията-
  • мали-
  • тревога-
  • българските-
  • медици
Към момента ситуацията в Мали не дава основание за тревога за българските медици - 1
Снимка: Министерство на отбраната

„Ситуацията в Мали, във връзка със случаите на заразяване с ебола, към момента не дава основание за тревога за четиримата български военни медици, които са част от мисията на Европейския съюз (ЕС)“. Това каза на брифинг в Министерството на отбраната бригаден генерал Николай Петров, началник на Военномедицинска академия (ВМА). В брифинга участваха още заместник-министърът на отбраната Десислава Йосифова и министърът на здравеопазването д-р Петър Москов.

Бригаден генерал Николай Петров представи пред журналисти актуалната информация, която касае четиримата български медицински представители в Мали. В Мали са били регистрирани три случая на ебола, от тях един е с летален изход. И трите случая се намират извън зоната на действие на нашия контингент – каза бригаден генерал Николай Петров.

„Към момента няма опасност за четиримата български участници в мисията на ЕС в Мали“, каза бригаден генерал Николай Петров. „Ние сме в постоянна връзка с четиримата участници в мисията, както и с техните близки в България. Българските представители обслужват като медицински пункт малко над 100 души, всички – членове на мисията на Европейския съюз. Те не контактуват с външно население и не би трябвало да има откъде да се предаде каквато и да е инфекция. Ситуацията е рутинна, нивото на готовност и на опасност не е повишено“, каза началникът на ВМА.

По думите му, в момента не се обсъжда вариант за отзоваване на българския екип. „Ако ще се взима такова решение, то ще бъде направено от командването на контингента, в лицето на генерал Родригес“, посочи бригаден генерал Петров. Той разясни, че ако се стигне до вземане на решение за изтегляне на контингента, то ще бъде изпълнено, съобразно правилата и протоколите на мисията, която е под френско командване.

Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов увери, че ситуацията се следи. „Всичко, което каза бригаден генерал Петров, не буди каквато и да е тревога към момента за нашите сънародници в Мали“, заяви д-р Петър Москов, министър на здравеопазването.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА