Last news in Fakti

18 Юни, 2015 07:31 2 575 2

10 начина акулите да помогнат на хората

  • акула-
  • хора-
  • помагат

Изследването на акулите може да даде информация за произхода и еволюцията на всички гръбначни видове

Тъй като лятото тепърва започва, а морето е най-предпочитаната дестинация. Ето защо се насочваме към една морска тема: акулите.

Акули съществуват на Земята от повече от 500 милиона години. Погледнато от еволюционна гледна точка, те са сред най-древните животни със "съвременна" имунна система, която напомня човешката. Това е само едно от нещата описано от "Океания", най-голямата международна организация, работеща основно за запазването на океаните.

1. Характерната форма на акулите ни помага да строим по-добри автомобили. През 2005 г. известна марка автомобили се обръща към природата и създава първата в света „бионична" кола. Тя използва аеродинамичната форма на акулите, което я превръща в един от най-бързите автомобили за класа си.

2. Благодарение на акулите можем да подобрим сетивата си. Те виждат в почти непрогледна тъмнина, надушват миризми от километри и усещат дори най-далечните вибрации във водата. Анализирането на сетивата на най-големите риби би могло да помогне да разберем повече за собствените ни способности.

3. Бързото лечение на опасни инфекции и болести може да е възможно с помощта на химикала скваламин, които се синтезира в черния дроб на акулите. Той убива бактериални и вирусни микроби и в някои случаи може да намали развитието на туморни образувания.

4. Почистването на океаните също е сред жизненоважните ползи на големите риби. Много от тях консумират мъртви и умиращи животни и растения и по този начин поддържат океаните чисти.

5. Акулите притежават удивителна електрическа чувствителност. Резултатите от изследването на органите на големите риби, снабдени с електрорецептори, биха ни помогнали за по-добрата навигация на самолети и кораби.

6. Хищните риби помагат за филтрирането на водата. Някои акули функционират като своеобразни филтри, защото консумират големи количества зоопланктон. Това помага за пречистването на водата и премахване на вредния цъфтеж на водораслите.

7. Перките и характерната форма на акулите чук са вдъхновили високотехнологичните адаптации на крилата и реактивните тела на някои самолети.

8. Акулите имат силно развита имунна система. Изследването им може да доведе до превантивно лечение на някои от най-смъртоносните заболявания.

9. Най-големите риби консумират скатове и други естествени хищници, хранещи се с миди, раци и омари. Намаляването на популацията им води до изчезване на ракообразните.

10. Като най-древни гръбначни същества, изследването на акулите може да даде информация за произхода и еволюцията на всички гръбначни видове, включително и хората.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 иван

    1 0 Отговор
    номер 10 е най важният могат да ни отърват от циганите!
  • 2 гост

    1 0 Отговор
    Kak , като ги учат да плуват на мнооого дьлбоко ли ? ))))