18 Юли, 2017 17:35 3 743 3

Още лоши новини за акулите (ВИДЕО)

  • супа-
  • акула-
  • перка-
  • тайланд-
  • хонг конг-
  • бульон

Азиатците все още не могат да се откажат от любимата си супа от перки

Още лоши новини за акулите (ВИДЕО) - 1
Снимки: Shutterstock

Тайландците, а и други азиатци, продължават да ядат супа от перки на акула, въпреки "тревожното" намаляване на популациите им, пише в доклад на природозащитната организация WildAid.

По света годишно 100 милиона акули стават жертви на риболов. От тях 73 милиона се използват за супа от перките им. Това е довело до намаляване на някои от популациите с 98 на сто.

Заради голямото търсене на супата от перки на акула в Азия и вярването, че тя е полезна за здравето, някои акули загиват само защото отрязват перките им. След това ги изхвърлят във водата, но без перки те не могат да живеят.

Още лоши новини за акулите (ВИДЕО)

Според доклада на организацията WildAid най-голям износител на перки от акули e Тайланд - с над 22 467 тона за периода от 2012 г. до 2016 г. Те са продадени главно в Хонг Конг, откъдето се реекспортират към други пазари.

Супата от перки на акули се слави с добрия си вкус, но на практика е безвкусна, а аромата си дължи на бульона и подправките. Всъщност тя не се отличава от обикновената рибена чорба и в нея няма нищо специално, твърдят експерти.

Половината от анкетираните тайландци, яли такава супа, не си дават сметка, че рибите не могат да оцелеят без перки, а 85 процента - колко много акули се избиват ежегодно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шарка

    19 4 Отговор
    Тъпо племе сме, това е!
  • 2 гост

    0 1 Отговор
    Идиоти. Да я забранят в световен мащаб, какъв е проблема? След като нямат акъл в главата. Същото е като бивните при слоновете, само където слона може да оцелее без бивни, а акулата без перки-не.
    За 1кг. перки убиват животното и изхвърлят 100кг. месо? Това е плоска азиатска мисъл.
  • 3 Винету

    0 0 Отговор
    Швейцарците пък ядат коне. Тъпанари!