Last news in Fakti

17 Септември, 2011 08:20 1 414 0

София е домакин на „Балканско надиграване в полите на Витоша”

  • витоша-
  • фолклор

Фестивалът ще отправи послание за добросъседство и сътрудничество

София е домакин на „Балканско надиграване в полите на Витоша”, съобщиха за Факти.бг от организаторите. . На 17 и 18 септември в двора на НИМ български и чуждестранни самодейци ще покажат несекващата красота на балканските танци.

Фолклорният фестивал „Балканско надиграване в полите на Витоша” ще бъде официално открит в 10 часа  на 17 септември 2011 г. в НИМ от кмета на  район „Витоша” Любен Петров.

Два дена десет български самодейни танцови ансамбли от различни краища и състави от Румъния, Черна гора, Гърция и др. балкански страни, както и гости от Италия ще представят несекващата красота и емоционално въздействие на родния си фолклор. Фестивалното послание е в посока балканско сътрудничество, добросъседство и приятелство чрез самобитния език на народния танц.

На 18 септември 2011 г. от 10 часа посетителите ще могат не само да се насладят на най-доброто от балканския фолклор, но и ще имат възможност да се включат в “открития урок” по народни танци.

На  17 и 18 септември 2011 г. от 11.00 до 16.00 часа  в парка на музея  ще отвори врати  и специална работилница за направа на изделия от нетъкан текстил - плъсти.

В българската традиция под наименованието плъсти се разбира пoстелки от нетъкан текстил. Те са характерни са Копривщица през ХVІІІ – ХІХ в.  В Солянско до 40-те години на ХХ в. от плъст са се изработвали шапки. Плъстени изделия е имало и във Видинския край.

Традицията да се изработват плъсти е запазена от майстори от Задругата на майсторите на народните художествени занаяти в България.

Майсторката на плъсти Мариета Недкова ще демонстрира как от естествена вълна се изработват малки и по-големи предмети за украса – огърлица, обеци, брошка; пано, торбичка и др. Ще бъдат изложени и готови плъстени творби. Всеки, който иска да се научи и желае да изработи за себе си такъв предмет може да опита. В работилницата ще има всичко необходимо за това. Екип от музейни специалисти ще бъде в помощ на участниците.      

Таксата за участие в работилницата е 3.00 лв.

Ще ви покажем и красиви дантели и шевици, а при желание, може да вземете и първи уроци по плетене на калоферска дантела, дантела кене и фриволити, рисуване на писани яйца и др. художествени умения от сръчни български майсторки.

В двата дни на празника нашите приятели от „СД  кетъринг” ще ви предложат вкусни изненади като „чобан салата”, „царевични и мини кюфтета и кебапчета”, „ реване”, „млечна баница” и много други балкански кулинарни изкушения.

В Деня на София – 17 септември 2011 г. входът за ученици е безплатен, а за останалите посетители е 1.00 лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА