Last news in Fakti

15 Септември, 2015 15:58 1 069 0

Москов поиска данък "обществено здраве" за производителите на вредни храни

  • москов-
  • поиска-
  • данък-
  • обществено-
  • здраве-
  • производители-
  • вредни-
  • храни

Не трябва да има автомати с вредни храни в училищата, посочи той

Министър Москов поиска и данък „обществено здраве“ за производителите на вредни храни, за което срещал разбиране от хранителната индустрия. Това стана по време на правителствена кампания "За здраво поколение", чиято цел е да наложи здравословен начин на живот на младото поколение. Тя ще се работи в 3 направления - изграждане на навици за здравословно хранене и за активна двигателна култура, ще има и кампания за превенция на младото поколение от алкохола и наркотиците. 

„Това не е борба между индустрията и желанието на държавата определени видове храни да не съдържат толкова доказани вредни вещества. А това да бъде общо усилие, в което и индустрията, и държавата, и институциите, и политиците разбират нуждата от това да се промени начинът на хранене. Извинете ме наистина, когато в една напитка или в един десерт се съдържа количество захар, сол или кофеин като половината на съдържанието на цялото нещо, което купувате, това не трябва да продължава така“, обясни Москов, по време на дискусията, организирана от вестниците „Труд“ и „24 часа“.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев пък посочи, че 80% от българите в активна възраст не се движат. Особено тежко е положението при децата - 18% от тях са със свръхтегло, 8 на сто страдат от затлъстяване, а 2/3 са с гръбначни изкривявания. От друга страна се оказва, че близо 20 на сто от децата, които за първи път се докоснат до някакъв спорт, проявяват интерес да го практикуват и в бъдеще. Проблемът обаче бил в това, че от 2400 училища в България, 800 са без физкултурни салони, а 300 нямат никаква спортна база.

На дискусията беше оповестено още, че в бюфетите на родните училища се продават енергийни напитки, а по коридорите на учебните заведения са разположени автомати за сладки и солени бързи закуски. Москов категорично заяви, че автомати за бързо хранене и напитки не трябва да фигурират в българските училища.

„Нека в съответната безалкохолна напитка количеството захар падне под критериите, които цялата здравна общественост коментира, че са вредни, и няма да плащате допълнително", коментира Москов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА