Last news in Fakti

21 Октомври, 2015 12:04, обновена 21 Октомври, 2015 15:23 11 422 40

Ще подобри ли здравето новият данък "вредни храни" на Петър Москов?

  • данък-
  • петър москов-
  • вредни храни

Известният британски готвач Джейми Оливър е отявлен поддръжник на идеята да се въведе данък от 20% за храните, които съдържат прекомерно количество захар

Четири вида вредни групи от храни и напитки ще бъдат облагани допълнително. Това стана ясно във вторник на съвместна пресконференция на министрите на здравеопазването Петър Москов и на спорта Красен Кралев. Продуктите, които имат добавена захар, много сол, растителни масла и кофеин, ще поскъпнат заради новия налог.

Скалата на допълнителното облагане е взаимствана от Унгария, но е пригодена за българските условия. Най-сериозно поскъпване с близо 80% очаква потребителите на имитиращи млечни продукти. Газираните напитки ще имат 31% от цената си отгоре.

Погледната отстрани идеята би трябвало да се подкрепи. Но това ще е най-безумното решение.

Увеличаването на данъчната тежест тласка бизнеса към сивия сектор.

Това е всеизвестен и доказал се във времето икономически постулат. Сегашното правителство, което се обявява като дясно и реформаторско, би трябвало да помисли за стимули, които да накарат българите да живеят здравословно. Компаниите трябва да получават данъчни облекчения, ако изградят фитнес зала за служители си или им предоставят карти да ползват подобни съоръжения. Изграждането на велостоянки също може да носи допълнителни стимули.

Допълнителното здравно осигуряване, което е свързано с редовни медицински прегледи също би трябвало да носи стимули за компаниите да го правят. Всеизвестен факт е, че задължителните за фирмите редовни прегледи за техните служители на много места се провеждат проформа или въобще не се провеждат.

От месеци във Великобритания тече кампания в подкрепа на въвеждането на данък за храните и напитките, които съдържат прекомерно количество захар.

За десетина години прекомерната употреба на захар причинява 2 млн. случая на диабет 2 в САЩ и 80 000 във Великобритания. Това ще струва близо 12 млрд. британски лири на здравните власти в САЩ и 206 млн. британски лири във Великобритания, показват здравните власти.

Една здравословна диета съчетана с редовната физическа активност, може да помогне за поддържане на здравословно тегло и така да се предотврати диабет от тип 2, смятат специалистите.

Известният британски готвач Джейми Оливър е отявлен поддръжник на идеята да се въведе данък от 20% за храните, които съдържат прекомерно количество захар.

Часове след коментара на Факти.бг БСК изпратиха становище до медиите, в което се обявиха против въвеждането на т. нар. „данък върху вредните храни“ и настояха за спешно свикване на Националния съвет за тристранно сътрудничество по този повод.
Според БСК, предлаганият данък ще увеличи разходите за храна на най-ниско доходните групи, тъй като в следствие на скока на цените на т. нар. „вредни храни“, закономерно ще поскъпнат и останалите хранителни продукти. От своя страна това ще доведе до неефективна верижна индексация на социалните плащания и пенсии, увеличен дефицит на бюджета, по-високи нива на бедност, ръст на сивата икономика и фирмени фалити.
БСК напомня, че вдигането на данъците и акцизите без реформи в администрацията, публичните разходи и регулациите, ще предизвика съпротивата на легалния бизнес. В тази връзка предлаганите промени ще обслужат огромния финансов и лобистки ресурс, извличан от непрозрачните публични финанси, обществените поръчки и законодателството, което обслужва отделни интереси.

Как е по-света?

В Дания такъв данък, но само върху храните с наситена мазнина (например, масло и маргарин), действа от октомври 2011 до януари 2013 г., когато е отменен, става ясно от доклад на Института за пазарна икономика (ИПИ).

Данъкът е отменен, защото не изпълнява нито една от заявените цели. 80% от потребителите не променят поведението си. Хората купуват от съседни страни онова, което там е по-евтино и съответно се наблюдава известен спад на продажбите у дома. Увеличават се разходите на производители и търговци и според най-консервативните преценки 1 300 работни места са застрашени. Фискалните цели също не са осъществени. Потреблението е изместено в посока на заместване с по-евтини и нискокачествени продукти или такива, които не попадат в обхвата на данъка, т.е. няма изглед да се постигнат и здравните цели. Дори е възможно и вероятно влошаване на здравето, ако облагането продължи.

Освен това в Дания има данък и върху безалкохолните напитки. Той е в сила от 1930 г. и е премахнат през 2014 г. Причините са, че независимо от промяната на нивата на облагане, потреблението не се променя, а цените и на висококачествените напитки и на техните нискокачествени заместители се увеличават. В същото време, въпреки действието на данъка повече от 80 години, в Дания се наблюдава влошаване на Индекса за телесна маса.

В Унгария от четири години насам се облагат приблизително същите видове храни като планираните за облагане в България плюс ароматизирани бири и спиртни напитки, сладка и мармалади.

Там бюджетните цели – при повече потребители и по-високи реални доходи на домакинствата са по-скромни, също не са достигнати и няма връзка и напредък със здравните цели.

Изследване на PricewaterhouseCoopers(PwC) през 2013 г. показва следните резултати:

потреблението на облаганите храни не спада,

цените им падат (на шоколадите с 3.9%, на сладките храни с 6%, а на солените - с 12%), но потреблението на храни със същите „вредни“ съставки се увеличава. Същевременно приходите от данъци спадат, защото има неплащане, заместване със съставки, които не подлежат на данъчно облагане и до допълнителни разходи, както за администрацията и проверяващите органи, така и на производителите и търговците.

PwC смята, че посивяването е около 10%, а загубата на приходи от ДДС е 25.6 млн. евро.

През 2011 г. френското правителство въвежда данък „безалкохолни напитки“. Целта е да се намали консумацията на захар от населението. Малко по-късно, от януари 2012 г. данъкът е наложен и върху безалкохолните напитки с подсладителите. Размерът муе €0.11 на 1.5 литра подсладени напитки.

Новият данък генерира приход от около 280 млн. евро на година.

Белгия е против подобен данък.

В страната преобладава мнението, че данък върху подсладените безалкохолни напитки, например, няма да даде резултат самостоятелно и без успоредно осъществяване на много други политики. Много по-важно и успешно е да се доставя здравословна храна в училищата и да се създават условия за спорт и физическо натоварване.

Според някои среди в Белгия данък върху „вредните“ храни би имал смисъл, само ако с въвеждането му се намали ДДС върху считаните за здравословни храни, плодовете и зеленчуците.

В противен случай данъкът „вредни“ храни ще засегне белгийците с по-скромни финансови възможности, без да им предложи здравословни алтернативи.

В Германия нито управляващите, нито бизнесът са готови да приемат данъци върху безалкохолните напитки и „вредните“ храни, припомнят от ИПИ. Германски експерти изтъкват, че мазнините сами по себе си не са нездравословни и са необходими за усвояването от организма на мастно-разтворимите витамини, като А, D, E и К.

В отделни общини от САЩ има различни

инициативи, които не се осланят на регулирането, забраните и данъците, а се опитват да подобрят начина на живот

чрез инвестиции в градска среда и образователни начинания.

Интересен е примерът на Оклахома Сити. Там общинските власти пропагандират целта – градът да отслабне с около 500 тона човешко тегло. Въвежда се програма за отслабване, която се основава на принципа на състезанието като обхваща и обществени организации, фирми и училища.

Програмата е наречена „Градът преминава на диета“ и насърчава промени на градската среда, като комбинира с образователни и насочени към здравето програми,правят се опити за създаване на градска среда за млади, образовани, квалифицирани хора, които са ключови за икономическия растеж.

Специалисти по диетология сочат и стресът на работното място като основен източник на затлъстяването на българите. Не трябва ли здравният министър д-р Петър Москов да помисли за насърчаване на добри практики като спорт, туризъм и други форми на здравословния начин на живот.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Волен Сидеров

    2 0 Отговор
    ееех кога ли ще ги стигнем Германците или белгийците ,абе то румънците да ги стигнем пак става.
    трябва да има данък 25 години калпави политици и продължаваме.
    народа добре е нанизан на шиша -чеверме и връти ли връти мафиотската и организация обслужвана от политици мафиоти
  • 2 Веско

    4 0 Отговор
    Идиотите с поредния данък :)
    Какво ли и е на тая душица дето се е вселила в здравния министър?! хаха
  • 3 КОНСУМАТОР

    5 0 Отговор
    ДАНЪК ВРЕДНИ ХРАНИ ЩЕ СЕ ПЛАЩА ОТ НАЙ -БЕДНИТЕ(ПРЕДИ ДА УМРЕМ).БОГАТИТЕ НЕ КОНСУМИРАТ ВРЕДНИ ХРАНИ, ТЕ (БОГАТИТЕ) ГИ ПРОИЗВЕЖДАТ !!
  • 4 Четиридесет и две

    3 1 Отговор
    Ееее, обеднява последните 6-7г. държавата и вече намалява плячката за грабене. Това се оправя я с нов данък, я с подмяна на лични документи и регистрационни табели ( т.е. действа принципа "всички под ножа" ).
    Тази година - данък вредни храни, догодина 30% + данък върху жилищата, например ? Оооо, пардон, не по данъчна, а по пазарна оценка.
    2017 - поголовен данък - например по 50Е на месец на калпак.
    2019г - да се въведе ангария ( пардон, всеобща трудова повинност ). Който има кинти - ще се откупва, който не - газ до дупка ( такива магистрали ще построим!!! ).
    Пък накрая ( 2033, например ) може и кръвен данък - по 1 дете от семейство ( кое е по-ербап я за полицай, я за войник, я за чиновник; а кое не става - за донор например ). Ама било само 1 - взема се!


  • 5 Vasik Atanasova

    6 1 Отговор
    НОВИЯ ДАНЪК ВРЕДНИ ХРАНИ ЩЕ НАПЪЛНИ ДЪРЖАВНАТА ХАЗНА
    С НЯКОЙ ДРУГ МИЛИОН
    СКАПАНА ДЪРЖАВА
  • 6 TODOR STOYANOV

    4 1 Отговор
    МОСКОВ, НИ ТЪ БИВА!!!ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ХРАНИ, АЛКОХОЛ И ТЮТЮН, СВАЛЯТ ПРАВИТЕЛСТВА ПИЧ!!!ИЗПРАВЯШ СЕ ПРЕД КОРПОРАЦИИ, ЧИИТО ФИНАНСОВИ ИНТЕРЕСИ МИНАВАТ И ПРЕЗ ЧОВЕШКИ ЖИВОТИ...
  • 7 Златин Славчев

    0 1 Отговор
    kakvo iskat ot bednia narod horata niama da ima kakvo da iadat s tozi danak triabva da se sabori tozi danak zashtoto sashtestvuvaneto ni shte e mnogo tejko vsichko shte poskapne i shte ima mnogo sakrashtenia ot kakto Boiko e v pravitelstvoto Balgaria sliza mnogo nadolu ne se misli kak horata da imat dohodi a gledat kak horata da niamat hrana
  • 8 кроко

    1 2 Отговор
    аве тоя москов ако е толкова загрижен за здравето ни, има и по-лесен начин да махне вредните храни - стриктни БДС за всички видове храни - от какво може да е направено и по каква технология и ако искаш произвеждай, ако искаш внясяй. Ама лошото е че като всичко друго и тука ще има вратички - я глобите ще са някакви смешни я нещо друго ще се измисли.
  • 9 comment

    2 1 Отговор
    Данък въздух след този се очаква. Да ни е честито.
  • 10 HMA

    1 0 Отговор
    Господин, Москов още една идея не ти е дошла в главата за да попълниш бюджета данък ляв и данък десен завой. да ни е честито.
  • 11 onq s konq

    1 0 Отговор
    Нещата са елементарни-просто няма пари в хазната и трябва да дойдат отнякъде.Преди "лошият" беше Дянков,сега е друг...На практика се събира правителството и всички министри викват в хор срещу министъра на финансите "ДАЙ"!Естествено той им качва "НЯМА",и ако искат пари,да потърсят резерви във министерствата си.Конкретно Москов има толкова задлъжнели болници на главата си,те лекуват толкова много цигани,клошари и бедни хорица БЕЗПЛАТНО,цените на лекарствата хвърчат нагоре,лекарите стачкуват за увеличение на заплащането и с право,болничната техника е за подмяна още от миналия век,парно,ремонти...е ОТКЪДЕ?!!А само с поредното вдигане цената на цигарите няма стане работата:)
  • 12 mediator37

    1 0 Отговор
    Ако са сигурни , че този данък ще ни подобри здравето, да намалят със същия процент здравните осигуровки.
  • 13 Четиридесет и дев

    3 0 Отговор
    Ако наистина се цели подобряване на здравето и ограничаване на консумацията на вредни храни ефективните мерки са две:
    1. На здравословните храни да намалят ДДС - то на 5% например, за да могат да си ги купуват и по-бедни хора.
    2. На опаковките на другите да има голяма маркировка за вредност и някой гаден текст - като на цигарите.

    Ама еничарите горе ще останат без кинти.....
  • 14 toto

    2 1 Отговор
    поредното безумие !!! трябва единен народ и да се измете оправляващата мърша !!!
  • 15 хидрогена

    3 1 Отговор
    Пенсионерите са с пенсии от 150 до около 300 лева масово!!!! Сега вместо маргарин за 1 лев и нещо, ще трябва да си купуват 250 грама масло за 4 лева!!!!!!!!
    Кое е по здравословно, да стоиш ГЛАДЕН или да ядеш, ама със растителни мазнини?
    От първото със сигурност се УМИРА!
    Проблема е, че има ДВЕ БЪЛГАРИИ и тези, които прибират парата, или си нямат идея или се правят на луди, за това, как живеят хората в другата България.
    Хората с по-високи доходи и без това си купуват по-качествени храни, така, че този ДАНЪК, ще удари най-бедните хора в България, предимно пенсионерите.
    С една дума, поредният геноцид, за да си напълнят джобовете.
  • 16 реалист

    3 1 Отговор
    Тези в Народното събрание не са законоДАТЕЛИ, а законоВЗЕМАТЕЛИ!
    И последната стиотинка на народа искат да оберат, тяхната ...
  • 17 Гошко

    1 1 Отговор
    колкото се намали пушенето и пиенето с "НОВИТЕ" цени-толкова ще се намалят и вредните храни.......
    ще има да "ядем" ментета...
  • 18 БАЙ ГАН4О

    2 1 Отговор
    На 4овек не му остава нищо друго освен да се саморазправи с тези ИДИОТИ
  • 19 Morgoth

    2 0 Отговор
    Кога ли някой ще се сети да сложи акциз на чалгата, тя изглежда доста по-вредна :)
  • 20 comment

    2 0 Отговор
    Населението не купува скапани храни защото ги харесва. Купува ги, защото на 95% от нацията само това е по окъсания джоб! Явно няма да се яде вече в България. Ами вредно е, бе уважаеми съграждани. А гладуването ще е за здраве... Ненормални управници. Всякакви дървени философи се извъдиха.
  • 21 Ghost

    1 0 Отговор
    Градят ли здраво тяло новите данъци? –НЕ САМО ПРАЗНИ ПОРТФЕЙЛИ !
    Тоя Москов или да фаща пътя за Москва или на ВЪЖЕ сам избира !
  • 22 KROKI

    2 0 Отговор
    ХАХАХАХА,,егати и смеха с този тъп данък.
    Веднъж в месеца ходиме с женами да си пазаруваме от Македония провизии.Купуваме си истинско сирене,кашкавал,салами,месо,мляко и много други работи, чието качество е на светлинни години от нашето.Цените са малко по-ниски от нашите, а вкуса и качестовото дъ бест.Някога и у нас имаше такива вкусни продукти ама заради дебелите мутри,договорки,голями печалби от нищото ни направиха да сме постоянно болни,затлъстели и т.н.Една Македония е много по-напред от нас в много неща,запазиха си качеството на всичко , ние се освинихме с набухватели и какви ли не сухи млека и подобрители.Познати там,които идват тук на почивка ни се подиграват, че тук всичко е боклук и няма какво да ядът,когато дойдат,от заведенията винаги се връщали с дярия и болки в стомасите си.Да не отваряме дума за Гърция,тяхните храни и хляб.....
  • 23 killer

    2 0 Отговор
    Москов ВЪН , този келеш нищо не свърши до сега , никаква реформа , че тези реформаторски измекяри в правителството нищо не свършиха , все някой трябва да им оправя некадърността . Тези преча на държавата отколкото да помагат , този закон е пълен с неадекватни решения , никой не може да налага на хората какво с какво да се хранят , да не сме опитни зайци като американците , тяхната държава ги ползва за опити , а вие им лижете заниците ...
  • 24 killer

    1 0 Отговор
    приемете ли този смахнат закон отивам да пазарувам извън тъпата ни държава , да му мислят производителите . Как ще действате с вноса тогава ...
  • 25 тъпи политици тъп народ

    3 0 Отговор
    приемете данъци за неправилно пикаене , дишане и как да си е.ем жените . Ставаме по -зле и т ва си е
  • 26 гост

    3 0 Отговор
    свещи да си купуват с новия данък,краен съм ама не се траете вече,или свършиха паричките за вили и и гуляйчета а?
  • 27 мм

    1 0 Отговор
    Министър Москов нали е "реформатор" та силно се напъва човека да остави някаква диря в историята. То не бяха пръстови отпечатъци, то не са данъци "вредна храна", то не са ваксини и т.н.
    За жалост май друга диря освен кафява няма да остави.
  • 28 Turbozmej

    0 1 Отговор
    На 51 съм! Преди години бях с 35 кила по-тежък. Намалих захарта, въглехидратите, солта и газираното и сега съм като момченце! Лошото е, че хората го разбират само "по принуда" - или здравето или джоба.

    Коментиран от #30

  • 29 Ники

    1 0 Отговор
    След като не ви харесва управлението идват избори гласувайте и бъдете активни за да не ви подменят гласа с купен или цигански!
  • 30 Цецо

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Turbozmej":

    "По принуда" не би трябвало да има в една демократична република.Това е "здравословен" рекет.Събират се данъци,които после се източват под формата на обществени поръчки със свързани фирми.
  • 31 Вики

    2 0 Отговор
    Скоро бабите по един сладолед вече няма да могатда купят на внуците си.Или вероятно сладоледа ще мине по здравна каса и ще се получава след ДНК тест,пръстов отпечатък и аутопсия!
  • 32 хидрогена

    2 0 Отговор
    Проблема е основно в това, че се унищожи производството в България. Няма достатъчно прясно мляко, за да се произведат всички млечни продукти примерно. Нямаме зеленчуци, хранителните продукти са СКЪПИ, а БЪЛГАРИТЕ СА БЕДНИ!!!!!
    Толкова са БЕДНИ, че купуват най-евтината храна, а храната в България е най-скъпата в Европа.
    Само за сравнение : 1 литър мляко в Германия струва 40-50 цента!!!!!!
    Маслото, което нашите търгаши го продават за 3,79-4 лева и нагоре е 0,99 евро!!!!! 2 лв пакет масло 250 гр в Германия срещу 4 лева в България, ФАКТ!
    Хляба в Германия, обикновения в Алди е 50 цента, има и полуготови питки, пак за толкова, грамажа на хляба е 500 гр.
    За какво говорим?
    Та в Германия КИСЕЛОТО МЛЯКО е по евтино от, "страната на киселото" мляко!!!!!!
    1 КГ в кутии е 1,49 евро срещу почти 6 ЛЕВА в Абсурдистан???!
    Значи получава се следният парадокс, някой иска да ни напарви "услуга" да ядем качествени храни, но въобще не е помислил от къде ще дойдат тези храни и на каква цена!
    Некадърните, алчни и нагли парчета, които взимат подобни решения мислят единствено за санкцията, а не правят нищо за да осигурят КАЧЕСТВЕНИ и ЕВТИНИ хранителни продукти.
    Не може да съсипеш икономиката и после да събираш данъци, че положението е зле.
    От тука, ясно проличава скритият подтекст на подобни "благородни решения", а той е именно, наливане на още пари в издънения бюджет, за който се говори, че бил супер як, а взимат непрекъснато заеми.
    Тези пари разбира се, че няма как да ги вземат от олигарсите, защото олигарсите и "политиците" играят заедно постановката, а те само взимат, не дават.
    Тези, които ще плащат са хората с ниски доходи, които едвам изхранват семействата си.
    Айде някой, който ми е дал минус на мнението по долу да ми каже, с какво ще храни децата си ако взима заплата 400 лева на месец!???
    С маргарин или с масло?
    С какво ще плаща тока, водата, дрехи ли да купува, въже ли да купи за да се обеси може би?!
    Да, такива са заплатите примерно във Враца, Монтана и на много други места, знаете ли го това?
    Какво ще купи баба ми ако баща ми не и пазаруваше с нейната пенсия от 170 лв на месец, била детска учителка, да толкова взима една пенсионирана детска учителка, ФАКТ!
    Това са фактите дами и господа, въпроса е, до кога ще тръпим да се гаврят с хората?
  • 33 Един от народа

    1 0 Отговор
    Поредната глупост на управляващите в България!

  • 34 Данъкоплатец

    1 0 Отговор
    Според мен този "данък" е поредния способ на управляващите да вземат пари от нас. Според правото данъкът е безвъзмездно вземане на държавата от гражданин или юридическо лице, но СЪОБРАЗНО НЕГОВОТО ИМУЩЕСТВЕНО СЪСТОЯНИЕ. Този "данък", който искат да вкарат нашити държавни рекетьори, е продиктуван от факата, че на нашият пазар преобладават предимно силно изхимичени храни, защото са по-евтини от натуралните. С този "данък" биха ускорили влошаването на здравето на обикновенния човек, защото така и тази "евтина" храна ще поскъпне. Това е тактика за ограбване на хората.
  • 35 ГОСТ 69

    1 0 Отговор
    БЪЛГАРИЯ ще изчезне като държава и нация само заради лакомията и алчноста на тези който я управляват.И това е само въпрос на време .
  • 36 Курогена

    0 1 Отговор
    Хидрогене, ... хайде сега си задай въпроса защо цените в Германия на изброените от тебе стоки са по-евтини от България? Помисли, размърдай сивите клетки, не драскай произволно. Попитай, потърси в гугъл, прочети ... какво са субсидии, как се разпределят, от къде идват парите за тези субсидии, кой ги плаща в крайна сметка. Искаш ли ти, Хидрогене да плащаш данък общ доход, като германския? И с този данък да финансираш селскостопанскя бизнес чрез субсидии? За да може този същият бизнес да ти продава пак на тебе "по-евтини" селскостопански продукти и храни от тях? Това не е ли "лоби, Хидрогене, или както ти я наричаш "мафия"? Ама нали е важно да демонстрираме "компетентност" по форумите - че сме пътували (или имигрирали и чистим паркингите) в Германия, та много разбираме от нещата там и дай сега да просветим "онези залюханите в Абсурдистан", че те горките нищо не знаят. Хайде бягай сега, че нощната ти смяна започва скоро и ако не се явиш, губиш надника от 100 евро.
  • 37 тъпи политици тъп народ

    0 0 Отговор
    депутати който крадат , те мислят само за джоба си . Ниско ниво на култура , прост народ , циганска държава това следва , спасявайте се това не е нашата родина ...
  • 38 Златин Славчев

    0 0 Отговор
    boiko DOLU
  • 39 БАТ мишо

    0 0 Отговор
    а не може ли вместо да спесявам да идеме заедно с братушките да им отрежеме фесовете пак и да спасиме майка българия ? пък ти си бегай и спи по кашоните на запад
  • 40 БАТ мишо

    0 0 Отговор
    да волен ви унищожи производството и ликвидера с ликвидационни съвети селското стопанство. волен ви направи чужди в българия и свои в европа.волен вкара дпс в парламента.волен ви остави безработнии дъщерите ви. волен е два пъти по нормален от вас нищо че е луд