Last news in Fakti

5 Декември, 2015 07:15 3 706 0

Нов вирус може да причинява тежки малформации при новородените

  • вирус-
  • малформации-
  • причинява-
  • зика вирус-
  • зика-
  • латинска америка

Има бум на случаи на микроцефалия в Бразилия

Нововъзникнал вирус, причиняващ масова епидемия в Бразилия и бързо разпространяващ се в Латинска Америка може да бъде причина за вродени тежки малформации, съобщи .sciencemag.org

Ставав въпрос за вируса Зика. Той малко познат патоген, който се появява в Африка и Азия през 2007 г, а от началото на годината се разпространява в Южна Америка. Той е заразил повече от 84 000 души в Бразилия. Вирусът води до сравнително леки симптоми, като треска и обриви. Много хора дори не се разболяват.

Бразилското правителство обаче сега уведомява, че вирусът може да е в основата на множество случаи на микроцефалия – тежка форма на малфомрация, при която мозъкът не се развива правилно, а главата е по-малко от обикновено,

Връзката все още не е доказана, но ако вирусът причинява вродени проблеми, може да представлява сериозна заплаха за общественото здраве. През октомври и ноември, случаи са били идентифицирани в Колумбия, Суринам, Гватемала, Ел Салвадор и Мексико. Вирусът се разнася от комарите, като за него няма разработена ваксина. В бразилския щат Пернамбуко се наблюдава съществен скок на случаите на микроцефалия. Между 2010 и 2014 те са били средно 10 годишни, докато през тази година са регистрирани 487. Няколко симптома свързват състоянието със Зика.

Изглежда, че вирусът може да мине през плацентата и да зарази плода. Той може да атакува директно мозъка, като ако това стане в първите месеци от бременността се засяга размера на мозъка. В крайна сметка на други места, където е имало огнища на вируса, не се наблюдава увеличение на случаите на микроцефалия. Има обаче вирусът да е мутирал в Бразилия и да е разширил обхвата си на дейност.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА