5 Февруари, 2016 19:18 1 756 1

Откриха Зика в проби от слюнка и урина

  • зика-
  • вирус-
  • вирус зика-
  • бразилия-
  • телесни течности-
  • предаване-
  • заразяване

Все още не е ясно дали вирусът може да се предава от човек на човек чрез телесни течности

Активен вирус Зика бе открит в проби от слюнка и урина, твърдят бразилските учени, съобщава Би Би Си. 

Откритието е направено след анализ на проби от двама пациенти и частично дешифриране на генома на вируса. 

Констатацията обаче, не означава, че вирусът може лесно да бъде предаден посредством телесни течности, смятат европейски експерти.

 "Това, че сме открили вируса в определена телесна течност, не означава, че тя ще се превърне във важен източник на вируса от човек на човек", заяви пред Би Би Си професор Джонатан Бол, вирусолог в Университета в Нотингам.

"По време на пика на вирусната репликация в кръвта, вирусите често могат да бъдат открити в други телесни течности, но нивата често са много по-ниски и възможността човек да зарази друг човек е почти никаква."

И макар европейските експерти да твърдят, че все още няма индикации вирусът да се предава по този начин, бразилският вестник  "Глобо" съобщи за първия възможен случай на предаване на вируса Зика при преливане на кръв. Бразилски лекари са заявили, че инцидентът е станал още през миналата година в Центъра по хематология към университета на Кампинас в щата Сао Пауло.

Междувременно САЩ посъветва хората да се въздържат от секс или да използват презервативи, след посещение на засегнатите държави, ако партньорката им е бременна.

Макар вирусът да не представлява сериозна опасност за възрастните, той е изключително опасен за неродените бебета, тъй като причинява увреждания на мозъка и малформации. Тези опасения се базират на хилядите случаи на заразени бебета, родени с необичайно малки глави.

Досега случаи на зараза със Зика са съобщени в 30 страни, след като вирусът се прояви в Бразилия миналата година. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 киро

    0 0 Отговор
    Със сигурност Пентагона и ЦРУ знаят повече за вируса !!!!