Last news in Fakti

24 Март, 2018 17:23 5 196 2

Ето я тайната на перфектната чаша кафе

  • кафе-
  • чаша-
  • тайна-
  • химик-
  • учен

Разкриха научното обяснение зад перфектните съставки на кафето

Учен от университета в Орегон твърди, че тайната на съвършената чаша кафе лежи в използването на подходящата вода, както и прясно смлени зърна кафе, съхранявани в хладилника.

Д-р Кристофър Хендън препоръчва да избягваме кафеварките с филтър, както и да не правим грешката да мелим кафето твърде фино, защото това може да съсипе вкуса.

Д-р Хендън съветва водата за кафето да е твърда, защото така се засилва вкусът му. В твърдата вода има примеси като магнезий и калций, които задържат кофеина и това повишава качеството на напитката. Твърдата вода обаче може да съдържа много бикарбонат, от който кафето горчи повече.

Зърната кафе трябва да се съхраняват в хладилник, защото прясно изпеченото кафе съдържа въглероден диоксид, който лесно се изпарява, а с него и повечето аромат, предава БТА.

Важно е и каква мелничка за кафе използваме. Ако смелим кафето на фин прах, той се слепва и това влошава вкуса. Горещата вода трябва да преминава през кафето равномерно и процесът да е постоянен. Затова кафето, направено с филтър, няма толкова добър вкус, защото водата преминава главно през средата.

Екип баристи е следвал съветите на д-р Хендън и е установил, че ако те бъдат спазвани, може да се намали използваното количество кафе. Важно е да бъде определено правилно съотношението между кафето и водата, както и налягането на водата за извличане на максимално добър вкус.

Д-р Хендън се е вдъхновил да направи това изследване, защото всеки ден правил кафето си различно и искал да разбере на какво се дължи това.

"От научна гледна точка, винаги съм искал да знам защо не мога да направя едно и също нещо два пъти. Изследването ми проследи всяка променлива в правенето на еспресо - от меленето и опаковането до налягането на водата и минералния ѝ състав" - обясни той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 vasik atanasova

    0 10 Отговор
    кафето е вредно
  • 2 Ракия

    1 1 Отговор
    А водката?