Учен от университета в Орегон твърди, че тайната на съвършената чаша кафе лежи в използването на подходящата вода, както и прясно смлени зърна кафе, съхранявани в хладилника.
Д-р Кристофър Хендън препоръчва да избягваме кафеварките с филтър, както и да не правим грешката да мелим кафето твърде фино, защото това може да съсипе вкуса.
Д-р Хендън съветва водата за кафето да е твърда, защото така се засилва вкусът му. В твърдата вода има примеси като магнезий и калций, които задържат кофеина и това повишава качеството на напитката. Твърдата вода обаче може да съдържа много бикарбонат, от който кафето горчи повече.
Зърната кафе трябва да се съхраняват в хладилник, защото прясно изпеченото кафе съдържа въглероден диоксид, който лесно се изпарява, а с него и повечето аромат, предава БТА.
Важно е и каква мелничка за кафе използваме. Ако смелим кафето на фин прах, той се слепва и това влошава вкуса. Горещата вода трябва да преминава през кафето равномерно и процесът да е постоянен. Затова кафето, направено с филтър, няма толкова добър вкус, защото водата преминава главно през средата.
Екип баристи е следвал съветите на д-р Хендън и е установил, че ако те бъдат спазвани, може да се намали използваното количество кафе. Важно е да бъде определено правилно съотношението между кафето и водата, както и налягането на водата за извличане на максимално добър вкус.
Д-р Хендън се е вдъхновил да направи това изследване, защото всеки ден правил кафето си различно и искал да разбере на какво се дължи това.
"От научна гледна точка, винаги съм искал да знам защо не мога да направя едно и също нещо два пъти. Изследването ми проследи всяка променлива в правенето на еспресо - от меленето и опаковането до налягането на водата и минералния ѝ състав" - обясни той.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 vasik atanasova
22:19 25.03.2018
2 Ракия
21:21 26.03.2018