Last news in Fakti

7 Юли, 2018 18:50 3 331 5

Кафето удължава живота

  • кафе-
  • живот-
  • кофеин

Напитката съдържа над 1000 химични съставки, които защитават клетките от увреждания

Кафето удължава живота - 1
Снимки: Shutterstock

Ново изследване показва, че кафето удължава живота дори на онези, които изпиват 8 чаши дневно, съобщи АР.

Изследването обхванало 498 134 жени и мъже на възраст между 40 и 69 години във Великобритания. Оказало се, че любителите на кафето са с по-малък риск от смърт през следващите 10 години в сравнение с онези, които не консумират напитката. По-голяма продължителност на живота била наблюдавана след консумация на нес кафе, смляно кафе или безкофеиново кафе.

Любителите на кафето били с около 10-15 процента по-малък риск от смърт в сравнение с "въздържателите" през 10-годишния период, през който било следено здравословното състояние на участниците.

Разликите в количеството изпито кафе и генните вариации били малки. "Получените резултати не доказват, че чашката кафе е еликсир на младостта, нито че "въздържателите" трябва да започнат да пият кафе - заяви Алис Лихтенщайн от университета Тъфтс, която не е участвала в изследването. - Трудно е да се повярва, че нещо, което ни доставя удоволствие, може да е полезно за здравето".

Кафето съдържа над 1000 химични съставки, включително антиоксиданти, които защитават клетките от увреждания".

Кафето удължава живота

Участниците попълнили въпросници за ежедневната си консумация на кафе, физическата си активност и други свои навици, като се подложили също на кръвни изследвания. Повечето били любители на кафето - около 154 000 участници изпивали две-три чашки кафе дневно, а 10 000 - най-малко 8 чашки кафе дневно. През следващия 10-годишен период умрели 14 225 участници, повечето от които от рак или сърдечни болести.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ит Спец

    8 0 Отговор
    Ааа значи съм безсмъртен !!!
  • 2 Ефтини сензации

    6 2 Отговор
    Шефа на коя фирма за импорт на кафе има нужда от нова кола?
  • 3 onq s konq

    3 2 Отговор
    Най-важното-С КОЛКО ЗАХАР трябва да се пие кафето,ЛИПСВА.

    Коментиран от #4

  • 4 Неутрал

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    Ако можете да пиете кафе без захар, това е най-доброто. Захарта е бяла отрова.
  • 5 Да да

    2 5 Отговор
    Кафето е ракообразуващо! Съсипва нервите и сърцето,както и способноста да се събуждаме по естетсвен път! Зависимоста от кафе е трета след наркотици и цигари!
Новини по държави: