Last news in Fakti

28 Януари, 2019 13:19 28 135 8

Нов сензационен анализ разкрива, че аспиринът е...

  • аспирин-
  • изслледване-
  • лекарство-
  • прием-
  • здраве-
  • превантивно-
  • ежедневен прием-
  • здрави хора-
  • риск-
  • кръвоизливи

Ето до какво води ежедневният прием на аспирин

Нов сензационен анализ разкрива, че аспиринът е... - 1
Снимки: shutterstock

Аспиринът от години е смятан от много хора за чудодейно лекарство, което ще ги предпази от сърдечносъдови заболявания, че дори и от някои видове рак. Ето защо милиони хора по света, водени от тази заблуда, приемат лекарството всеки ден. Все повече медицински изследвания, анализи и проучвания обаче, разкриват, че аспиринът съвсем не е чудодеен лек, а като всяко друго лекарство, може да бъде опасен за здравето, особено ако се приема от напълно здрави пациенти.

Това потвърждава и един нов мета-анализ, в който екип от британски учени е събрал и проучил в детайли резултатите и данните от няколко предходни изследвания. В своите констатации учените от Кингс Колидж в Лондон хвърлят светлина върху въпроса дали ежедневният прием на малки дози аспирин е полезен за здравето или може да е опасен.

Милиони хора по света приемат аспирин "профилактично", убедени, че така ще намалят риска от инфаркт на миокарда или инсулт. Много от проучванията, правени до сега показват, че този медикамент има различни предимства и недостатъци, отнасящи се до хората в добро здраве.

Нов сензационен анализ разкрива, че аспиринът е...
Снимки: shutterstock

Сега експертите твърдят, че за хората в добро здраве ползата от приема на аспирин за сърдечносъдовата система е до голяма степен неутрализирана от риска от кръвоизливи най-вече в мозъка и червата.

"Няма причина хората в добро здраве да приемат аспирин профилактично“, заявява кардиологът Шон Чжън от Кингс Колидж в Лондон, който ръководи изследването.

"Резултатите показват, че съществува реален риск за здравето. Хората не трябва да приемат аспирин с идеята, че това лекарство е съвсем безвредно", допълва той.

"Един-единствен сърдечносъдов проблем ще бъде избегнат сред 265 души, приемали 5 години аспирин, но един от 210 пациенти, приемали аспирин, ще получи силен кръвоизлив", казва авторът на това изследване, публикувано в Journal of the American Medical Association.

И макар кардиологът да е съгласен, че тези данни изглеждат относително незначителни, то погледнати глобално и разгледани в национални мащаби, те придобиват коренно различни стойности, които ги правят доста значими.

Нов сензационен анализ разкрива, че аспиринът е...
Снимки: shutterstock


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цеко сифоня

    58 4 Отговор
    Като заместител на аспирина, английските учени препоръчват новичок.
  • 2 Насо

    23 3 Отговор
    Здрав човек да приема каквито и да било лекарства е глупаво. Друго е че вече почти няма здрави хора в БГ. Всеки си има някакви болежки ,за които си има виновни. Аз приемам унирекс не всеки ден но през ден през два. Но си имам причини и мисля , че е една идея по-добре от колкото без него.
  • 3 Миризлив пор

    32 5 Отговор
    Най големия проблем при аспирина е това че евтин, безсрамно евтин и може всеки да го произвежда. От тук вече приема на аспинин води до неприемане на чудодейни лекарства на завишени цени и смъкване печалбите на фармацевтичните компании. Естествено приема при някои хора дори и в минимални количества може да е фатален. Никой обаче не казва че това е племе живеещо в централна Африка а по нашите ширини няма проблеми.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Bayer

    2 0 Отговор
    https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%86%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BB%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0_%D0%BA%D0%B8%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B0
  • 6 Ким Чен Тир

    9 4 Отговор
    Никога през живота ми не съм пил аспирин, само алкохол и бира.
  • 7 166

    2 6 Отговор
    АСПИРИНЪТ Е БОКЛУК, КОЙТО НЕ СТАВА ЗА НИЩО, уж прави кръвта по-течна но същевременно втвърдява вените - същите свойства като Вит Ц, който може да си набавите от цитруси. Аспиринът премахва мазнината от кръвоносните съдове и те стават "чупливи" . Тези мазнини освен полезни /добър холестерол/ трябва да са и в норми. ЧОВЕК КОЙТО НЕ РАЗБИРА ОТ ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ НИЩО НЕ ЗНАЕ - Четете в Интернет, за 1 седмица ще научите всичко
  • 8 КУЛИНАРОВ

    5 5 Отговор
    НАЙ СКАПАНОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ В ЕС Е В АНГЛИЯ.КАЗВАМ ГО ОТ ОПИТ.ЗАБОЛЯ МЕ БЪБРЕК...ДАДОХА МИ ЧАС ЗА ЕХОГРАФ ЗА СЛЕД 3 МЕСЕЦА...КАКВО ЩЕ ТИ НАПРАВИ ЕДИН НОРМАЛЕН АСПИРИН ОТ 500 МГ.ВЗЕТ ЕДИН ПЪТ НА 5 ДНИ...ИЛИ 5 ПРОТЕКТА ОТ 100 МГ....ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ ЗА ВРЕДАТА...