Last news in Fakti

17 Май, 2012 16:00 1 376 0

Само 20 ендокринолози за 3000 деца с диабет

  • диабет

За около 3000 деца, болни от диабет, в България се грижат само 20 ендокринолози, на фона на приблизително 400 000 диабетици у нас, в която бройка влизат и децата.

Това заяви днес Елисавета Котова, председател на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет по време на брифинг в НС , на който бе дадено началото на кампанията "Как да живеем с диабет? Как да понижим гликирания хемоглобин?".

Инициативата е под патронажа на Комисията по здравеопазването и на министерствата на здравеопазването и на труда и социалната политика. Организатор е Националната асоциация на децата и младите хора с диабет с подкрепата на Федерация "Български пациентски форум".

Инициативата ще продължи една година – от май 2012 г. до май 2013 г., и ще бъде насочена към пациентите с диабет тип 1 до 18 години и над тази възраст и към тези с диабет тип 2. Тя ще обхване в началото 29 града, малките населени места – там, където хората трудно достигат до информация, обучение и изследвания, необходими за добрия контрол. Във всеки град обучението ще бъде в два последователни дни – за деца и родители и за пациенти над 18- годишна възраст.

Умишлено сме се насочили в по-малките населени места, където е ограничена възможността за информация и консултации, продължи Котова. Градовете ще бъдат посещавани и от ендокринолози. Целим по-леко, по-плавно преминаване от детска възраст във възраст след 18 години, поясни тя. Това преминаване от детски ендокринолог до възрастния стресираq както пациентите, така и ендокринолозите, които тепърва трябва да навлизат в режима на лечение на новия пациент. Целта е тези срещи да бъдат както с детския ендокринолози, така и с ендокринолози за възрастни в тези населени места, повтори тя.

Сред основните въпроси на медиците към пациентите ще бъдат тези, които ще определят състоянието им: как да се справи с "хипогликемията", кога и как се поставя "глюкагон", как се приготвя здравословно меню, как се измерва кръвната захар, как се поставя инсулин и др. Болните от диабет деца у нас са между 2500-3000 , точна цифра няма, стар е проблемът,че у нас липсват и достатъчен брой тест ленти, каза Елисавета Котова.

Сега трябва да стъпим на един по-точен регистър и всеки детски ендокринолог ще подаде данните колко деца наблюдава, предвижда доц. Калинка Коприварова национален консултант по детска ендокринология. Във всеки един град групата до 18 г. ще бъде между 20-30 деца минимум, а групата над 18 г. ще бъде по-голяма- между 50-70 човека на ден.

С това обучение предвиждаме и анонимна анкета, за да видим с какви проблеми и трудности се сблъскват пациентите и семействата им, продължи Котова. Нашата идея е през 2013 г., когато приключи обучението да видим какви са резултатите, а обучаващите се да получат сертификат, добави тя. Ще оставим хората да кажат проблемите си и как се справят с тях, а лекарите ще кажат своето мнение. Втората част на обучението ще бъде с тестове, за да проверим какво е нивото на успеваемост и какво са научили пациентите, продължи Котова. В Пловдив обучението ще бъде целогодишно, всяка събота.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА