Last news in Fakti

4 Октомври, 2012 12:21 1 727 0

Елисавета Котова: Държавата нарушава правата на пациентите с диабет

  • диабет

 

Не знам за друга европейска държава, в която да има пациентски организации, които да се борят срещу законите и държавата, защото те нарушават правата им.

Това заяви Елисавета Котова, председател на Националната асоциация на децата с диабет (НАДД). "Държавните институции мислят, че в тези организации сме хора, които само искаме и искаме повече. Ние не искаме много, само толкова, колкото е необходимо", добави Котова.

Тя взе участие в пресконференция за показване и обсъждане на проблемите и абсурдите, с които се сблъскват българските пациенти. Абсурдите в българското здравеопазване са много и започват да излизат един по един, продължи тя. Котова обърна внимание на случая детската градина "Ян Бибиян" в София, от където се отказва да се приеме дете с диабет. "В 21 век сме, говорим за интеграция на децата с увреждане, а правата им се отнемат. Това дете не е по-различно от всички останали. Различното е това, че трябва да бъдат уведомени училищните власти и медицинските лица, за да бъде наблюдавано, когато е необходимо", коментира Котова.

Председателката на НАДД подкрепи и становището си като цитира и становището на ДА "Закрила на детето" по въпроса. "Принципът на интегрирано образование на деца с хронични заболявания е залегнало в държавната политика на България. Предвид сравнително новия подход към този проблем в действащата към този момент нормативна уредба все още има пропуски. Чрез отказа е нарушена конвенцията за правата на хората с увреждания", прочете тя.

Друг от проблемите на хората, боледуващи от диабет, извадени на преден план от Котова, е неспазването и неразбирането за критериите за отпускане на аналогов инсулин. Основните й критики се насочиха към лошата осведоменост и неразбирането на законите от страна на чиновниците. "Докога някой създава закони, а хората, които трябва да ги изпълняват, не са ги прочели", възмути се Котова. "Ние ли сме тези, които трябва да обучаваме служителите? Редно ли е в България когато се реимбурсира едно лекарство на 100%, някой да те спира да се чувстваш добре?", запита тя.

Голям брой упреци бяха отправени и към работата на комисията по ТЕЛК в Смолян и нейния ръководител д-р Мария Ирикиева. В Смолян започнаха хора да се карат в други градове, за да може комисията да спре да ги унижава и да прави каквото си иска, заяви Котова. Към нея се присъедини и Иван Димитров, председател на фондация "Български пациентски форум" (БПФ) пациенти, който заяви, че д-р Ирикиева се изживява като велможа и решава съдбите на хората.

Димитров отправи критики към работата на министерството на здравеопазването и някои от неговите подкомисии. Основно коментарите му бяха свързани с откази за изпълняване на решения на подкомисията по трансплантации за изпращане на български пациенти за трансплантации в чужбина. Решенията са взети във връзка с комплексни трансплантации, които не могат да бъдат извършвани в страната ни.

Това продължава и някой наистина трябва да спре в такива комисии да има хора, които са просто чиновници и не разбира, или защитава чужди интереси, продължи Димитров. Българските пациенти започват да емигрират в чужбина, защото виждат безизходицата в страната ни. Освен, че лекарите ни напускат държавата, може би съвсем скоро всички ще се наредим пред дипломатическите мисии и ще поискаме емиграция заради здравословните ни проблеми", коментира председателят на БПФ. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА