Last news in Fakti

2 Януари, 2020 15:24 19 161 11

Ето какво възстановява черния дроб след алкохол

  • черен дроб-
  • алкохол-
  • заболяване-
  • увреждане-
  • кисело мляко-
  • лактобацили-
  • полезни бактерии-
  • лекуват

Продължителната консумация на спиртни напитки е една от основните причини за хронични чернодробни заболявания

Ето какво възстановява черния дроб след алкохол - 1
Снимки: shutterstock

Продължителната и редовна консумация на алкохол е сред основните причини за поява на чернодробни заболявания като цироза, рак и др.

Увреждането на черния дроб често пъти е необратимо, но група китайски учени е открила лек, който може да възстанови този жизненоважен орган от увреждания, свързани с продължителната консумация на алкохол.

Екипът, водени от д-р Юхуа Ванг от Университета по земеделие в Джилин, е открил, че лактобацилите, които са част от пробиотиците и ферментиралите млечни продукти, не само влияят благоприятно на чревната микрофлора, но и възстановяват черния дроб в случай на увреждане, свързано с пиенето.

Резултатите от изследването, публикувано наскоро в изданието Journal of Medicical Food, били получени след експеримент с лабораторни мишки.

Ето какво възстановява черния дроб след алкохол
Снимки: shutterstock

По време на проучването на гризачите бил даван алкохол в продължение на осем седмици, като през последните две седмици те получавали и гранули с Lactobacillus rhamnosus в различни дози (ниска, средна и висока), заедно с диета с високо съдържание на мазнини.

Гранулите се състояли от нишесте, обезмаслено мляко на прах, суроватка на прах, микрокристална целулоза, малтоза и ферментирала течност от Lactobacillus rhamnosus, която съставлявала 30-50 процента от общото тегло на гранулите.

Резултатите показали, че след осем седмици на хронична консумация на алкохол при мишките, броят на лактобацилите и бифидобактериите намалял, чревното рН се повишило (киселинността намалява) и се наблюдавал прекомерен растеж на патогенни бактерии.

Въвеждането на гранули с Lactobacillus rhamnosus допринесло за възстановяването на чревната микрофлора, намалило натрупването на мазнини и намалило степента на възпаление в черния дроб.

Пробиотичният ефект се проявява в намаляване на броя на грам-отрицателните и увеличаване на броя на грам-положителните бактерии в червата, намаляване на нивото на липополизахарид, инхибиране на производството на триглицериди, свободни мастни киселини и малодиалдехид в черния дроб.

Лактобацилите се срещат в много млечни продукти, като кисело мляко, кефир, ферментирало мляко, извара, заквасена сметана, меки сирена. Те също са част от пробиотиците, които регулират състава на чревната микрофлора и повишават имунитета.

Най-често срещаният щам на лактобацилите, използван в пробиотиците, е Lactobacillus rhamnosus.

Ето какво възстановява черния дроб след алкохол
Снимки: shutterstock

В предишните си изследвания авторите на новото проучване установили, че Lactobacillus rhamnosus засилват бариерната функция на червата, подобряват имунната система на лигавицата му и липидния метаболизъм в черния дроб. Сега експертите решили да разберат дали лактобацилите ще помогнат за възстановяване на алкохолното увреждане на черния дроб.

Ето какво възстановява черния дроб след алкохол
Снимки: shutterstock


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шщшшро7

    19 2 Отговор
    И какво сега ? Какво е новото ?? Водата е мокра и Слънцето свети само през деня !
  • 2 интелектуалец

    12 0 Отговор
    Браво на авторката на статията!
    Възстановяването на черния дроб от алкохол става с неговото непиене. Проста и изпитана рецепта. В простите неща се крие гениалността.
  • 3 И ако не пие човек...!

    8 0 Отговор
    Черният дроб пак боледува , както и други органи..! (една се страхуваше от на майка си болния дроб а тя яде всевъзможни неща....!) Черният дроб също от стрес боледува... и много други фактори..!
  • 4 Извод

    3 2 Отговор
    Значи аз имам уникален черен дорб-всеки ден работи като луд и проблеми няма--
  • 5 Обективно

    7 12 Отговор
    Уважаеми алкохолици , черният дроб не се възстановява . Може да се извърши само трансплантация , но вие нямате толкова пари за това.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Лабораторията

    1 1 Отговор
    На човекът, се замърсява не основно от чистият алкохол, а от добавките. И се чисти с едно масло...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.