Last news in Fakti

13 Март, 2020 10:50 2 379 6

Гренландия и Антарктика губят лед опасно бързо

  • -
  • антарктида-
  • гренландия-
  • лед-
  • топене на ледовете

Антарктика и Гренландия са загубили 6,4 трилиона тона лед от 1992 г. до 2017 г.

Гренландия и Антарктика губят лед опасно бързо - 1
Снимка: shutterstock

Гренландия и Антарктика губят лед шест пъти по-бързо, отколкото през 90-те години на миналия век, което означава, че морското ниво може да се увеличи със 17 см до 2100 г., съобщи в. DailyMail.

Това би застрашило от наводнения 400 милиона души в крайбрежните райони.

Учени от 50 международни организации изследваха шелфове с топящ се лед като обработиха данни от 11 спътникови мисии и 26 отделни анализа, за да уточнят промените в масата, обема, потока и гравитацията.

Те установиха, че Антарктика и Гренландия са загубили 6,4 трилиона тона лед от 1992 г. до 2017 г. , което е повишило морското ниво със 17,8 мм. 60 процента от това покачване се дължи на стопен лед в Гренландия, а 40 - от Антарктика.

Комбинираният темп на топене се е увеличил от 81 милиарда тона годишно през 90-те години на миналия век до 475 милиарда тона годишно след 2010 г.

„Спътниковите наблюдения на полярния лед са съществени за наблюденията и прогнозите как промените в климата могат да се отразят на загубата на лед и покачването на морското ниво. Макар и компютърните симулации да ни дават възможност да правим прогнози, спътниковите измервания ни дават убедителни и безспорни доказателства“, каза един от авторите на изследването Ерик Айвинс от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДОКО

    5 4 Отговор
    ДА АМА ЯЗОВИР СТУДЕНА КЕ СЕ ПРЕПЪЛНИ С ВОДА И В ПЕРНИК ЩЕ СЕ РЕШИ ПРОБЛЕМА КАЗА ГЕНЕРАЛА БОКО..СЛАВА НА БОГ ТОЙ ДАВА И ДАВА И ПРОДЪЛЖАВА ДА ДАВА ..ЩОТ БАБА ВАНГА Е ДО НЕГО И МУ ДАВА АКЪЛ
  • 2 Грета Тунберг

    7 4 Отговор
    Паразитите които смучат без граница от природата е време да се удавят

    Коментиран от #5

  • 3 Да Грети, много по света

    4 4 Отговор
    Но стари жени да се присмиват на невръстно момиче не е на добре това и второ че такива огромни ледникови масиви като тези, след като стават на вода, настъпва за цялото човечество голяма,, катастрофа,,...!
  • 4 Ледник

    6 1 Отговор
    И още колко незнайни вируса ще се отключат
  • 5 Коцето

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Грета Тунберг":

    Грето, колко аборта имаш ?
  • 6 onq s konq

    1 1 Отговор
    17 см не е страшно, ако бяха 17 м огава щях да се притеснявам.