Last news in Fakti

25 Август, 2020 18:37 2 193 11

Земята загубила над 28 трилиона тона лед само за 23 години

  • полюс-
  • полярна шапка-
  • полярна мечка-
  • климатични промени-
  • лед-
  • глобално затопляне

Промените в климата се отразяват най-зле на ледените покривки

Земята загубила над 28 трилиона тона лед само за 23 години - 1
Снимка: Shutterstock

Учени от университетите в Лийдс, Единбург и University College London направиха анализ на спътникови снимки на ледници, планини и ледени покривки между 1994 и 2017 г., за да идентифицират въздействието от глобалното затопляне. Резултатите от проучването им са публикувани в изданието Cryosphere Discussions.

Описвайки загубата на лед като "потресаваща", групата откри, че топенето на ледници и ледените покривки може да доведе до драстично покачване на морските равнища с до един метър до края на века, пише kanal3.bg.

"За да поставим това в контекст, всеки сантиметър от повишаване на морското равнище означава, че около милион души ще бъдат изселени от ниско-разположените си домове", казва за The Guardian професор Анди Шепърд, директор на Центъра за полярно наблюдение и моделиране на университета в Лийдс.

Драматичното топене на лед може да има други тежки последици, включително големи нарушения на биологичното равновесие в арктическите и антарктическите води и намаляване на способността на планетата да отразява слънчевата радиация обратно в Космоса. Резултатите съответстват на прогнозите за най-лошия сценарий, очертани от Междуправителствения комитет на ООН за изменение на климата, потвърдиха учените.

"В миналото изследователите са проучвали отделни области - като Антарктида или Гренландия, където ледът се топи. Но това е първият път, когато някой е проучил цялостно леда, който изчезва от повърхността на цялата планета", каза Шепърд. „Това, което открихме, ни зашемети.“

"Не може да има никакво съмнение, че огромната част от загубата на лед на Земята е пряка последица от климатичното затопляне", пише групата.

Откритията идват седмица, след като изследователи от държавния университет в Охайо откриха, че ледената шапка на Гренландия може да е преминала точката, от която няма връщане. Според изследователите снеговалежът, който всяка година попълва ледниците, вече не може да бъде в крак с темпа на стопяване на леда, което означава, че Гренландия ще продължи да губи лед, дори ако глобалните температури спрат да се покачват.

Гренландската ледена покривка е второто по големина ледено тяло в света.

"Това, което открихме, е, че ледът, който се изхвърля в океана, далеч надминава снега, който се натрупва на повърхността на ледената покривка", казва Михалеа Кинг, водещ автор и изследовател в Центъра за изследвания на климата на Държавния университет в Охайо.

Според проучване на НАСА, 2010-2019 г. е било най-горещото десетилетие, регистрирано някога.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГретаТурнберг

    4 2 Отговор
    1000000 лева данък на 2.0тди в ДаГето
  • 2 антрашпиц

    6 2 Отговор
    ББ до тогаз ще ни е ликвидирал,тъй че мен глобалното затопляне не ме бърка..
  • 3 Икономофизик

    3 2 Отговор
    Правопропорционално на паричната инфлация!
  • 4 Фоок оф

    6 2 Отговор
    Къде ги е загубила а? Зелената мафия и марксистчетата много взеха да си ги съчиняват. Събрали всичкия стопил се лед всеки сезон но не казват колко обратно замръзва. Долни идеолози
  • 5 ххх

    6 1 Отговор
    може да сме загубили лед, но сме спечелили вода :). Ще борим жаждата в Африка
  • 6 Кака Наска Байконурова

    7 4 Отговор
    Земята е ПЛОСКА и ледът от Великата ледена стена обграждаща цялата Земя и океана постоянно идва, така че не му берете грижа на леда.
  • 7 членове на клуб "Мария Антоамета"

    7 1 Отговор
    Като няма лед, пийте уискито чисто!
  • 8 Бачо Киро

    1 3 Отговор
    Пълни идиоти ... Алоооу, "учените" ... тоя лед да не е паднал от небето или е бил във водата и е измествал според масата си? И викате от 1994 се топи, но сега ще се дигне водата изведнъж? А като се изпари в небето, ще избута ли кислорода в космоса? Егати малоумните и.д.и.о.т.и ...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Много Знайко

    2 2 Отговор
    Въпросът на който никой не дава отговор: Къде са отишли тези 28 трилиона тона лед след като нивото на световния океан не се е вдигнало и със сантиметър?
  • 11 Брадварят

    1 0 Отговор
    Хоу деар ю