Last news in Fakti

12 Септември, 2012 12:40 3 590 4

Уред за ранна диагностика на рака представиха в София

  • рак-
  • протон терапия

Уред за ранна диагностика на рака представи в София пред медици във вторник проф. Андреас Бокиш. Той е един от водещите специалисти по нуклеарна медицина в Германия и член на УС на Университетската болница в гр. Есен.

Проф. Бокиш представи и един от първите интегрирани PET/MRI уреди за ранно диагностициране на онкологични заболявания - един от петте в света, с който болницата в Есен разполага от близо 2 години. Дневно в клиниката с този апарат се диагностицират по 5 пациента от различни страни, включително и българи. Посредник на болницата в България е информационен център Превентикум, който осигурява цялостната организация за профилактика, диагностика, настаняване, лечение и престой на български пациенти в нея.

Процедурата при ПРОТОН терапия осигурява най-голяма прецизност на лъчетерапия в света и представлява въртяща се на 360 градуса около пациента гигантска стоманена конструкция с диаметър 25 м и тегло 670 тона. Онлайн-контрол централа следи интензивноста на протонния лъч до 100 хиляди пъти в секунда. При най-малкото отклонение на облъчване, машината спира в рамките на половин милисекунда – това е 1000 пъти по-бързо действие, отколкото нормален човешки рефлекс.

В зависимост от скоростта и енергията, протон-лъчите проникват до 30 сантиметра в тъканта и достигат дълбоки туморни образования за разлика от останалите конвенционални методи на лъчетерапия. При класическата лъчетерапия за разрушаване на тумора се използват фотони, които обаче имат свойството да облъчват и увреждат съседни тъкани.

При ПРОТОН терапията тези вредни последствия значително са намалени, защото протоните са по-мощни и прецизни и могат да проникнат на определена дълбочина, като отделят почти цялата си енергия на края на пробега си. Това запазва тъканите както по пътя до тумора, така и под него. Именно това прави терапията по-щадяща и подходяща за лечение на тумори при деца и дори бебета под пълна упойка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 krum6

    0 0 Отговор
    Къде се намира този център
  • 2 мм

    0 0 Отговор
    къде се намира ,дайте повече информация !
  • 3 ввг

    0 0 Отговор
    май само е дошъл в БГ да си направи реклама на апарата в Германия с който преглеждат дори и българи!
  • 4 слона

    0 0 Отговор
    Само не разбрах, защо в заглавието става дума за ранна диагностика, а в текста за лъчелечение. Явно авторът не прави разлика м/у двете?????????????????????