Last news in Fakti

28 Септември, 2012 11:20 3 506 3

Нова надежда: Борим рака с канабис

  • канабис-
  • рак

 

Учените смятат, че са получили уникален шанс да победят една от най-коварните болести – рака. Новото лекарство е добре познато – канабис, отбелязва в. „Дейли мейл“.

Последните изследвания на британски и американски учени са показали, че дрогата може успешно да бъде използвана в лечението на злокачествени тумори в напреднал стадий. Това се дължи на активната съставка дексанабинол.

Той е от семейството на съединения, познати канабиноиди. Това са активни химикали, които се отделят при пушенето на канабис. Синтезиран в лабораторни условия дексанабинолът няма нито един от психотробните ефекти на наркотиците. В същото време той показва много добри резултати в борбата срещу туморите.

Екип от Сан Франсиско първи забелязали потенциала на канабиса преди 5 години, след като той спрял размножаването на клетките на рака на гърдата.

Скептиците предупреждават, че трябва да минат доста години на изследвания преди лекарство, базирано на канабиса да влезе в масова употреба. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 неутрален

    4 0 Отговор
    Те хората си го знаят ;)
  • 2 ДЕКРИМИНАЛИЗАЦИЯ!!!

    3 0 Отговор
    ДЕКРИМИНАЛИЗАЦИЯ!!!
    ДЕКРИМИНАЛИЗАЦИЯ!!!
    ДЕКРИМИНАЛИЗАЦИЯ!!!
    ДЕКРИМИНАЛИЗАЦИЯ!!!
    ДЕКРИМИНАЛИЗАЦИЯ!!!
    ДЕКРИМИНАЛИЗАЦИЯ!!!
  • 3 хулиган

    2 0 Отговор
    ще се сетят тия безхаберници!!!