Last news in Fakti

28 Юни, 2020 15:36 11 556 18

Не помисляйте за аспирин, ако...

  • аспирин-
  • лекарство-
  • здраве-
  • показания-
  • противопоказания

Той разрежда кръвта, а кофеинът помага за премахване на токсините

Не помисляйте за аспирин, ако... - 1
Снимка: shutterstock

Смесването на аспирин с кафе сутринта след обилно пиене е нездравословно, заяви общопрактикуващият лекар и нарколог Олга Кашубина.

„Най-яркото последствие от прекаляването с алкохол е главоболие сутрин след купона. Традиционно махмурлукът, причиняващ това страдание се лекува с комбинация от болкоуспокояващи или аспирин и силно кафе. Това ще ви донесе кратковременно облекчение, но може след това да нанесе тежка вреда на стомаха”, смята Кашубина.

"Аспиринът наистина може да облекчи главоболието, но това е вярно за всеки тип главоболие. Няма конкретна причина да приемате аспирин срещу махмурлук, но трябва да знаете, че това може да ви навреди. Аспиринът влияе зле на стомаха.

При хората които прекаляват с алкохола, стомахът често е раздразнен и ако добавите аспирин и кафе „отгоре”, това може да причини остра болка или да доведе до хроничен гастрит. Хората с пептична язвена болест не бива дори да помислят за такава комбинация”, съветва лекарят.

От друга страна, при редовни главоболия, които не са свързани с употребата на алкохол, комбинация от кафе и болкоуспокояващи може да даде положителен ефект.

Аспиринът разрежда кръвта, а кофеинът помага за премахване на токсините от нея.

"Има дори хапчета, които комбинират аспирин и кофеин. Фактът, че фармакологията произвежда такива медикаменти, предполага, че тези две вещества са напълно комбинируеми”, заяви Кашубина.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    9 4 Отговор
    аз смесвам сладолед с мляно кафе!
  • 2 Смесваш

    7 8 Отговор
    Аналгин+Парацетамол и си чук.
    Разтворим Аспирин си го пия като степче когато ми се допие.

    Коментиран от #4

  • 3 цербер

    3 3 Отговор
    общопрактикуващАТА лекарКА и нарколоЖКА Олга Кашубина. АЗ СМЕСВАМ ШОКОЛАДОВ СЛАДОЛЕД СЪС ЗРЪНЦА ОТ НАР.
  • 4 един от стадото

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "Смесваш":

    смесваш, ама чукът ще те чукне накрая. И двете са противовъзпалителни, но работят на различен принцип. Едното удря в бъбреците другото в черния дроб. Не ми се мисли в комбинация какво става. Нямаш шанс

    Коментиран от #5

  • 5 До един от стадото

    12 2 Отговор

    До коментар #4 от "един от стадото":

    Ти си пафкай цигари и попивай менте водка после търси причина в аналгина и аспирина за здравословните си неразположения.

    Коментиран от #6

  • 6 един от стадото

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "До един от стадото":

    хайде сега иди до близката аптека, вземи два блистера аналгин и парацетамол и чети листовките. Ама чети ги на глас и пиши, ей тук пред всички

    Коментиран от #8

  • 7 Многомногото

    2 2 Отговор
    Аспирин, твърдо не, поне за мен,....!
  • 8 До един от стадото

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "един от стадото":

    Хайде сега иди до най-близкия денонощен и купи една кутия цигари и чети на глас тук пред всички, а за такива дето не могат да четат има картинки.

    Коментиран от #10

  • 9 Руски лек

    1 0 Отговор
    не отрезняваш и не страдаш , денонощно ти е купон в главата !
  • 10 един от стадото

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "До един от стадото":

    та какво пише в листовките, щото не аз, а някои други по- горе търсят спасение в разните му комбинации на болкоуспокояващи. Объркал си адреса. Не съм пушач, за сведение, но горната комбинация може да те вкара в интензивното само след 10тина дена употреба. Послушай ме, не меси никога аспирин и производното му- ибупрофен с аналгин и парацетамол. Избираш едно и само него. И стига сме се драчили, да успокоим топката предлагам..Мисля, че бяхме полезни на аудиторията

    Коментиран от #11

  • 11 Не е така

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "един от стадото":

    ИБУПРОФЕН НЯМА НИЩО ОБЩО С АСПИРИН
    БЪЛГАРСКИЯТ АНАЛГИН Е НАЙ- ЕФЕКТИВЕН, НО САМО ПРИ НУЖДА.
  • 12 Марио Кроненберг

    0 0 Отговор
    Тази сама си протоворечи! "Имa дoри хaпчeтa, кoитo кoмбинирaт acпирин и кoфeин. Фaктът, чe фaрмaкoлoгиятa прoизвeждa тaкивa мeдикaмeнти, прeдпoлaгa, чe тeзи двe вeщecтвa ca нaпълнo кoмбинируeми”, зaяви Кaшубинa.
  • 13 биби

    4 0 Отговор
    Майко милаа...какви,, фармацевти ,,са се изказали,с изключение на ,,един,, За сведение на аудиторията,парацетамола си е сериозно лекарство, изрично се препоръчва не повече от 3гр. макс.дневна доза за здрав възрастен.В някои държави има таблетни форми по 0,750 мг.и употребата е препоръчана до 4 т.дневно. Комбинация с други НСПВС е възможна при определени индикации и за много кратък период. ,Единия от стадото,, е прав.Точка.

    Коментиран от #14

  • 14 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "биби":

    Ефективна ваксина срещу корона-вирус не може да се създаде заради безбройните му мутанти. Спасението е здрав и силен организъм, който не е тровен с всевъзможни хапчета за щяло и нещяло с години.
  • 15 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    По името мисля , че уважаемата лекарка и нарколог е от руски произход. И по отношение на алкохола / етилов, метилов и прочие/, употребата му и последствията от тази употреба - убеден съм, че е специалист. Знае въздействието на всеки един химикал върху човешкия организъм.след препиване. Знае после кой химикал премахза въздействието на първия.... И после третия - как шунтира втория..... И така дори в гроба и червеите няма да ме изядат, като съм натъпкан с толкова много химия. Прекаля ли с ракията, сутринта "цепи" ли ме главата - при нея съм. Преживе ще ме балсамира като фараон !!!
  • 16 Ху!

    0 0 Отговор
    Аз пък смесвам 100 мл. гроздова + 100 мл. водка + 100 мл. мастика + 50 мл. мента + 50 гр. канела + 6 ванилии + 150 мл орехова тинктура и се получава такова гориво, че не можеш и да си помислиш за главоболие и махмурлук. Като допълнителна екстра всички срещнати те уважават.
  • 17 Д. Петров

    0 0 Отговор
    Аз пък смесвам руса с чернокоса.
  • 18 Д. Петров

    0 0 Отговор
    Аз пък смесвам русата с чернокоса.