На година в държавите от Европейския съюз се изхвърлят 89 милиона тона хранителни продукти. Това прави по 179 кг. на човек, като 60% от храната е в добро състояние.
Количеството изхвърляни продукти непрекъснато расте и ако не бъдат взети мерки, то през 2020 г. цифрата ще достигне 126 милиона тона на година, съобщават от Организацията по прехрана и земеделие към ООН.
Най-много храна изхвърлят домакинствата – 42%. След тях се нареждат търговците и фирмите-производители, съответно с 14% и 5%.
Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 ?!?
14:37 26.09.2012
2 Петров Петров
20:43 26.09.2012
3 Владимир Йосифов
---
Бедните изхвърлят храна защото пазаруват продукти на промоция и не могат да преценят какво количество да купят .
В Европа храните са негодни за консумация след изтичане на описания върху етикета срок .
---
Добре възпитаните хора правят списък и пазаруват само когато знаят какво имат в хладилниците и замразителите си.
Тези хора подреждат хладилниците и замразителите си и знаят кои продукти трябва да консумират и кога.
Вярващите хора не изхвърлят храна, а я дават на ближните си .
В кварталите за богати хора в Европа портиери и домашни помощници получават храни с изтичащ срок на годност.
Никой не се обижда, защото знаят,че е грях да се хвърля храна .
/ а храната е качествена /
Старият хляб в тези райони се събира и се дава на градинари, които имат коне, магарета или домашни любимци.
Църквата не одобрява изхвърляне на храна !
22:43 26.09.2012