Last news in Fakti

2 Октомври, 2012 08:48 1 312 0

Лекуват рака на бъбрека с ваксина

  • лекар-
  • рак-
  • бъбрек

 

Германски учени проведоха тестове за ваксина на пациенти, засегнати от рак на бъбрека, които показаха силна имунна реакция срещу тумора. Това бе съобщено на 37-я Конгрес по ракови заболявания във Виена.

В това първо клинично изследване, десет пациенти, засегнати от този вид рак, бяха подложени на третиране с ваксина, изготвена от екип на проф. Инго Шмит-Волф от Центъра по онкология в Бон.

При седем от пациентите има стабилизиране на развитието на болестта в рамките на една година. Качеството на живот се е подобрило, а страничните ефекти от ваксината са главно местна реакция. Седем от десетте пациенти имат подобрена имунна реакция.

Ракът на бъбрека най-често произхожда от клетки, които покриват бъбречните каналчета и се нарича бъбречен аденокарцином или хипернефром. При децата обичайният тумор на бъбрека е туморът на Wilms.

В статистиката за раковата заболеваемост в България туморите на бъбрека са групирани в рубриката рак на бъбрека и др. Годишно новорегистрираните случаи в тази рубрика са около 460. Починалите от заболяването през годината са около 260.

Характерно за заболяването е, че в ранните стадии не дава оплаквания и най-често първата му проява е кървавото оцветяване на урината, съпроводено с отделяне на продълговати съсиреци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА