Last news in Fakti

25 Септември, 2012 14:08 2 496 3

Българка с принос в световната медицина

  • проф. албена йорданова-
  • неврологично заболяване-
  • ген-
  • диабет-
  • рак

Екипът на проф. Албена Йорданова откри ново неврологично заболяване

Българка с принос в световната медицина - 1
Проф. Албена Йорданова

Български и чуждестранни експерти, работещи в Университета в Антверпен, откриха ново неврологично заболяване, разпространено в световен мащаб, и гена, който го причинява, а това е първи етап в намирането на лечение, съобщи БНТ. Ръководител на научния екип е  проф. Албена Йорданова от Катедрата по химия и биохимия към Медицинския университет в София.


Изследователите смятат, че са идентифицирали и нов механизъм за клетъчна дегенерация, който би могъл да подскаже начини за лечение на тежки усложнения при болни от диабет, рак и др.

Хората на проф. Йорданова са открили, че новото заболяване - невропатия с невромиотония, се предизвиква от мутация в гена HINT1, отговорен за производството на определен ензим. Принципно този ген е познат, но никой досега не е предполагал, че малки промени в него водят до специфично неврологично заболяване. Години наред съответната диагноза е полиневропатия, изразяваща се в постепенна дегенерация на нервните клетки и атрофия на мускулите.

Вероятно механизмите, които причиняват това заболяване, са общи с механизмите, които предизвикват много по-чести форми на полиневропатии, каквито са диабетната или дължаща се на токсични агенти невропатия, смята проф. Йорданова.

Изучавайки ефекта на мутациите, екипът на българката е на път да дешифрира механизма на дегенерация на клетките. Скоро той вероятно ще може да отговори на много повече въпроси и за някои масови заболявания в цял свят като диабетната невропатия и туморите, защото освен всичко друго HINT1 е известен и с това, че от една страна потиска развитието на тумори, но от друга по-слабата му експресия може да доведе до появата на такива. Също така експертите най-сетне ще съумеят да разграничат отделните неврологични заболявания под общата диагноза полиневропатия, която се проявява с постепенна дегенерация на нервните клетки и атрофия на мускулите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Костадин Куклев

    4 0 Отговор
    Браво!
  • 2 dissl

    3 0 Отговор
    Браво на проф. Йорданова!
  • 3 Анна Енчева

    1 0 Отговор
    Такива личности са ВИП, но малко знаем за тях!Нали трябва да знаем пък за "Научните постижения" на Черната Златка...Извинете!