15 Октомври, 2020 10:35 2 495 6

Защо някои хора доброволно се заразяват с коронавирус?

  • коронавирус-
  • зараза-
  • великобритания-
  • ваксина

Търсят се доброволци за заразяване с коронавирус

Защо някои хора доброволно се заразяват с коронавирус? - 1
Снимка: Shutterstock

Във Великобритания ще започне първото в света клинично проучване на потенциална ваксина срещу COVID-19, при което след имунизацията участниците ще бъдат заразени с коронавирус. Тестовете ще включат между 100 и 200 доброволци в клиника в Лондон, съобщават британските медии.

Подобни тестове, наречени предизвикателни изпитвания, целят по-бърз процес на одобрение на ваксина. Този на препарата за COVID-19 ще започне през януари. Не е известен обаче производителят, като според "Daily Mail" това не нито "АстраЗенека", нито "Санофи". Месец след като получат доза ваксина, участниците ще бъдат заразени с коронавирус, пише plovdiv24.bg.

Тестовете се финансират от правителството и ускоряват процеса на изпитванията, тъй като не се налага да се чака ваксинираните доброволци да се срещнат в вируса по естествен път, както става при обикновените тестове на ваксини.

Предизвикателните изпитвания често са част от разработката на ваксини и са използвани при препарати срещу малария, коремен тиф и грип. За разлика от тези болести обаче, лечение за коронавируса няма, което значи, че има риск доброволците да се разболеят тежко.

Цели 2000 души обаче са кандидатствали за участие в тестовете, а от тях са одобрени 100-200.

Учените пък ще трябва да изберат щам, който актуално циркулира из Острова, след това ще трябва да преценят каква точно доза да дадат на доброволците, за да не ги разболеят сериозно. Това е трудната част, тъй като още няма общоприета дефиниция за безопасна доза за вирус, който е сред хората от едва няколко месеца. Някои хора, заразени с големи количества от вируса, нямат никакви симптоми, а други се разболяват тежко от по-малки дози.

Според "Файнейшъл Таймс" вероятно възнаграждението за всеки от участниците ще е 4000 паунда.

Ваксините обикновено се тестват при две групи хора, като и двете трябва да са в досег с болестта по естествен път. Едните получават ваксина, а другите са контролна група. Това изисква хиляди участници, с които да се увеличи вероятността достатъчен брой от хората да се заразят при нормалните си контакти. При предизвикателните тестове участниците могат да са по-малко, защото всички са заразени впоследствие.

"След заразяването с коронавирус ще бъдем затворени в клиниката за 2 седмици", разказа пред Радио 4 на ББС един участниците в бъдещите тестове – 18-годишният Алистър Фрейзър-Уркхарт. Целта е доброволците да не разпространят болестта. Записах се в тестовете, защото те могат да спасят хиляди животи и да доведат до скорошно приключване на пандемията, обясни момчето.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    8 6 Отговор
    ЗАЩОТО НЕ Е ТОЛКОВА ОПАСЕН!!!

    Коментиран от #3

  • 2 САЩ

    10 1 Отговор
    Защото заразеният получава много повече пари да си стои у дома отколкото да ходи на работа.Не е нужно да става опитна мишка парите идват всяка седмица от бюрото по труда и говермента.Сумата е 600$ вирус конпенсация +300$ безработен,което прави 4000$ на месец.В България хората са прецакани тотално излезте на улицата и си потърсете правата
  • 3 САЩ

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Така е...Сериозно болен не съм срещал нито познавам някой да познава.Само тук там някой трол пише глупости по форумите
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Цеко сифоня

    8 1 Отговор
    Ти да видиш !!! Значи желаещи да се заразят доброволно има, а за бране на ягоди нема !
  • 6 берете

    1 0 Отговор
    Ги тия ягоди бе ейй !