Last news in Fakti

14 Ноември, 2012 10:57 3 514 4

Бум на диабет в България

  • диабет-
  • бум

Четири пъти повече болни от диабет има у нас през последните 10 години. Най-засегнати са децата, както и  мъжете и жените на възраст между 35 и 64 години. Повече от 50% от хората не знаят, че са болни. В световният ден на борбата с диабета гости в "Добро утро, България!" по TV 7 бяха Елисавета Котова от Национална асоциация на децата с диабет – и Нели Логофетова, майка на болно дете, които ни запознаха с опасната болест.

Важно е да се знае разликата между Тип 1, който не може да се лекува с нищо друго освен с инсулин и диабет Тип 2, който може да се повлияе от диети и хапчета, поясни Котева. За съжаление при децата се проявява само първият вариант.

Част от симптомите са болки в корема, гадене, честата консумация на течности, постоянното уриниране, изпотяване и отпадналост. Основният пик на отключване на диабета при децата е през късната есен и ранната пролет, което е честа причина първоначалната диагноза да бъде сбъркана с грип, поясни Логофетова.

Котева обясни, че за съжаление няма как да се вземат превантивни мерки при децата, защото там причините за отключването на диабета са неясни, докато при възрастните това се дължи на лош начин на живот, затлъстяване и наднормено тегло.

Логофетова посъветва, ако станете свидетел на хипогликемичен пристъп, който се изразява с потреперване, дори и с припадък, веднага да потърсите захарче в пострадалия. Във връзка със Световния ден борба с диабета на различни места в страната ще се организират безплатни измервания на кръвната захар в клиниките и ДКЦ-тата.,


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 121

    1 0 Отговор
    веднага да потърсите захарче в пострадалия????????????
  • 2 Дядо поп

    1 0 Отговор
    Виждате ли докъде ни докара прекрасния начин на живот осигурен от тези нещастници от всички правителства досега след 90г.
  • 3 Грую

    0 0 Отговор
    Не, до тук а и много по-далеч ще ни докара малоумието, което се издигна до най-различни нива в държавата. Хората с повече мозък и по-трудолюбиви естествено се изнесоха извън страната. Тук останаха мързеливците, апашите и интригантите. От първите работа не търси и акъл ако нямат значи нищо. От вторите само загуби, а третите са на власт. Затова и животът ни е такъв напрегнат и неуреден и оттам идват болестите и още ще идват. Това е само началото.

    Коментиран от #4

  • 4 Дядо поп

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Грую":

    Груьо вземи се събуди пич.Хората в България са трудолюбиви просто колкото и да работят заплатата им е все 300лв.Политиците не чинят Груьо а не хората.