Last news in Fakti

22 Ноември, 2012 15:52 1 416 0

Аспержите помагат в борбата с диабета

  • аспержи-
  • диабет

Аспержите може да се окажат новото силно кулинарно оръжие в борбата с диабета, установиха пакистански учени, цитирани от британския в. "Дейли Мейл".

Те откриха, че редовната консумация на все по-популярния зеленчук държи нивото на кръвната захар под контрол и увеличава производството на инсулин в тялото, хормона, който помага за абсорбирането на глюкозата.

Ако не бъде лекуван, диабетът от втори тип увеличава опасността от сърдечен удар, слепота и ампутиране на крайници. Но ако бъде установен навреме, той може да бъде контролиран с диета и лекарства. Мазните храни и нездравословният начин на живот увеличават опасността от развиване на заболяването.

За да проверят дали аспержите могат да са от полза, учените от университета в Карачи инжектирали на мишки химически вещества, предизвикващи диабет, с ниски нива на инсулин и високо съдържание на кръвна захар. След това те лекували половината с екстракт от растението аспержа, а другата половина с утвърденото лекарство срещу диабет глибенкламид.

Мишките били хранени с екстракта от аспержи в малки или големи дози всеки ден в продължение на 28 дни. След това били направени кръвни изследвания за установяване на промените в диабета. Резултатите, публикувани във в. "British Journal of Nutrition", показали, че аспержите намаляват нивата на кръвната захар, но не подобряват производството на инсулин. Само големи дози от екстракта оказали значително въздействие върху производството на инсулин от панкреаса, органа, който освобождава хормона в кръвообращението.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА