Last news in Fakti

16 Ноември, 2012 19:45 1 389 2

100 000 лв. глоба за "Пирогов"

  • пирогов-
  • глоба-
  • 100 000

След разследвания на bTV Държавната финансова инспекция установи нарушения в договори за обществени поръчки

Сто хиляди лева глоба за „Пирогов”. Това е санкцията, която постанови Държавната финансова инспекция, предаде bTV. Глобата е за открити нарушения в договори за обществени поръчки, парафирани от изпълнителния директор на болницата.

Докладът на финансовата инспекция е близо 200 страници. Акцентира се върху три непроведени конкурса за обществени поръчки в периода 2010-2012 година. Вместо да проведе публични търгове за обществени поръчки за почистване и строителство, директор на болницата е сключил договори с фирми, поканени от него, е изводът на инспекцията.

„Непровеждането на обществените поръчки е най-сериозното нарушение на този закон. По този начин не може да се осигури публичност, прозрачност. Не може да се осигури и ефективно изразходване на публичните средства”, казва Росица Недялкова, „Извън планова инспекционна дейност", АДФИ.

Съставени са 7 акта - 5 са лично за изпълнителния директор проф. Димитър Раденовски, а два за болница „Пирогов” заради анекси към вече сключени договори.

„В резултат на това анексиране е заплатена по-голяма сума. В единия случай, който се отнася за анексиране на ваучери за храна с 500 хиляди лева е увеличена поръчката. В другия случай става дума за охрана. При него увеличение на стойността на поръчката е 70 хиляди лева”, поясни Недялкова.

Докладът с констатациите на финансовата инспекция е вече в прокуратурата. Проверката беше предизвикана от министъра на здравеопазването след серия разследвания на предаването "Хрътките".

В края на юни Десислава Атанасова смени ръководството на болницата. Изпълнителният директор обаче запази поста си. Ръководството на „Пирогов” днес отказа коментар.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 омерзен

    0 0 Отговор
    Наивната надежда, която мнозина имахме, че Раденовски ще бъде сменен, току що се изпари. Значи всичко ще си продължи постарому. Жалко! Пирогов загива!
  • 2 лили

    0 0 Отговор
    Нали знаете,че тези пари ще се вземат от санитарите и мед.сестри,които работят в "Пирогов" а не от шефа и докторите!