Last news in Fakti

20 Ноември, 2012 19:31 2 266 0

Уволниха шефа на "Пирогов"

  • уволниха-
  • раденовски-
  • сигнал-
  • проверки-
  • пирогов-
  • проф. червеняков

Временно изпълняващ длъжността директор ще бъде доц. д-р Стоян Миланов, досегашен заместник-директор

    Със заповед на министъра на здравеопазването Десислава Атанасова, считано от днес, проф. Димитър Раденовски е освободен от длъжността изпълнителен директор на УМБАЛСМ „Пирогов”, съобщиха от Министерство на здравеопазването. 

Причината са констатираните нарушения в болницата, за които АДФИ е съставила седем акта, пет от тях са на изпълнителния директор, а два са на дружеството. Инспекторатът на Министерство на здравеопазването преди това констатира нередности в лечебното заведение, които станаха повод за проверката на държавния финансов орган.
   

За временно изпълняващ длъжността изпълнителен директор на „Пирогов” до провеждането на конкурс е назначен доц. д-р Стоян Миланов.  Досега доц. д-р Стоян Миланов досега заемаше поста заместник-директор на болницата.
   

„Доц. Миланов е млад човек, на когото разчитам на различен подход и на креативно мислене”, заяви на извънреден брифинг министър Десислава Атанасова. Тя разясни, че неговият избор е продиктуван от познаването на системата, в която е изградил цялата си професионалната си кариера и е бил отговорен за лечебната дейност в нея.   

Факти.бг. писа първа за една от проверките в "Пирогов". Припомняме, че водещият специалист и  ръководител на Клиниката по гръдна хирургия  в УМБАЛСМ „Пирогов” проф.Александър Червеняков сезира Министерството на здравеопазването по повод своеволията на ръководството на Института спрямо него и екипа му.  След  влизане на министъра на здравеопазването в "Пирогов" по късни доби преди време бе иззета документация и започнаха проверки.

Раденовски е освободен за нарушения на Закона за обществените поръчки. Сключвани са договори без провеждане на необходимите процедури.

 Докладът на финансовите инспектори  влезе в  прокуратурата, която все още не е приключила проверката. Предполага се, че става въпрос за милиони левове.

Досъдебното производство е срещу неизвестен извършител за 2 престъпления. Едното от тях е длъжностно присвояване на пари в особено големи размери, а второто е за безстопанственост.

Става дума за три непроведени конкурса за периода 2010-2012 година, които били за почистване и строителство на болничното заведение. Раденовски поканил свои фирми и им възложил обществени поръчки, без да се съобразява с процедурите. Той ще бъде санкциониран парично, като глобата може да стигне до 100 000 лева.

Освен договорите за строителство и ремонт с подписа на Раденовски, е била опорочена и поръчка за ваучери за храна, която е завишена с 500 000 лв. след сключване на договора.  По подобна схема е нагласен и договорът на „Пирогов” за охрана, който е завишен със 70 000 лева. Проблем се оказва и почистването на института. Вместо да обяви конкурс, на който трябва да се явят най-малко трима желаещи, от които да се избере най-изгодната оферта, Раденовски подписва договор за 95 000 лева с фирма, препоръчана от икономическия директор на лечебното заведение.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА