Last news in Fakti

23 Ноември, 2012 08:20 1 398 0

Продава се уникален запис на "Бийтълс"

  • бийтълс-
  • записи-
  • 1961-
  • демо

Уникални демо записи на "Бийтълс" от 1961 г. се предлагат на търг в Лондон.

Преди повече от 6 десетилетия мениджърът на звукозаписната компания Decca Вик Роу прави вероятно най-голямата грешка в своята кариера, а и въобще в историята на съвременната попмузика - пропуска да забележи таланта на Ливърпулската четворка. "Бийтълс" подписват с Еми и покоряват света, коментира АФП, цитирана от БГНЕС.

Съществуват копия от тези демо записи, но малцина са имали удоволствието да слушат оригинала, на който са записани 10 композиции. Те бяха предложени за продан от Fame Bureau, една от водещите в света аукционни къщи на предмети свързани с музиката и киното, с начална цена от 30 000 паунда (37 000 евро - бел. ред.). Вероятно цената е толкова ниска, тъй като този, който купи записа, няма да притежава авторските права върху песните в него.

Създадената от "Бийтълс" компания "Apple" притежава авторските права върху гласовете на членовете на групата. И който се опита да тиражира без нейното разрешение записите, вероятно ще бъде изправен пред съда.

Басистът Пол Макартни, китаристът Джордж Харисън, ритъм-китаристът Джон Ленън и барабанистът Пийт Бест (по-късно той е уволнен и заместен от Ринго Стар - бел. ред) правят демото в студиото на Decca в Западен Хампстед, Северен Лондон. Записът е маркиран като музика на "Силвър Бийтълс", каквото е било името на групата тогава.

Впоследствие Роу се реваншира на компанията си - макар че изпуска "Бийтълс", той открива "Ролинг стоунс".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА