13 Януари, 2021 15:44 3 353 14

Иде апокалипсис за насекомите

  • насекоми-
  • апокалипсис-
  • изчезване на видове-
  • ентимолози

В много случаи ситуацията се влошава и от факта, че хората по традиция мразят буболечките

Иде апокалипсис за насекомите - 1
Снимка: shutterstock

Насекомите по света изчезват, алармираха водещи експерти ентомолози, съобщават световните информационни агенции.

Климатичните промени, инсектицидите, хербицидите, светлинното замърсяване, настъплението на други видове и промените в употребата на почвите и земеделието са причина Земята да губи от един до два процента от насекомите си всяка година, каза Дейвид Уегнър, ентомолог в университета на Кънектикът и ръководител на поредица изследвания, публикувани в изданието на Националната академия на науките на САЩ. В изследванията са участвали 56 водещи световни ентомолози.

Проблемът, наричан често апокалипсис на насекомите, е като пъзел. Учените все още не са напълно наясно за мащабите и сложността му и срещат затруднения да накарат света да обърне внимание и да предприеме действия.

Уегнър казва, че учените трябва да преценят дали темпът на загуба на насекомите е по-голям, отколкото при другите видове. "Има причини да се тревожим повече, защото насекомите са мишена на атака" с инсектициди, пестициди и светлинно замърсяване.

Ентомоложката Мей Беренбаум от университета на Илинойс, съавтор в изследването и носител на Национален научен медал на САЩ казва, че "намаляването на насекомите е сравнимо с климатичните промени преди тридесет години заради затрудненията в определяне и оценка на загубите и техните темпове".

В много случаи ситуацията се влошава и от факта, че хората по традиция мразят буболечките, макар те да опрашват растенията и да имат ключова роля в хранителната верига, добавя тя.

Уегнър дава пример за важното значение на насекомите с два известни вида - пчелите и пеперудите монарх. Популацията на пчелите драстично намалява заради заболявания, паразити, инсектициди, хербициди и липса на храна.

По-сухото време в западните райони на САЩ заради климатичните промени означава недостиг на храна и за пеперудите. Промените в земеделието в САЩ водят до недостиг на бурени и цветя, нужни на пеперудите.

"Създаваме гигантска биологична пустиня с изключение на соята и царевицата в огромен район в Средния запад", каза ентомологът.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хлебарките

    9 2 Отговор
    ще изчезнат ли?

    Коментиран от #5

  • 2 ТаУмВзе

    15 4 Отговор
    Така е! Герберастките калинки са си апокалипсис. Браво за точната статия! Мухахаха

    Коментиран от #6

  • 3 0дс9фдс90

    9 1 Отговор
    като ни ваксинират, изобщо няма да ни пука има ли насекоми или не.
    Ще сме щастливи възрастни със синдром на Даун.
    п.п.
    е, тия дето оцелят де.
    Ама и тия дето няма да оцелеят, ще умрат в щастливи мъки.
  • 4 СЕЛО ЧЕПИНЦИ

    14 1 Отговор
    Дано да има апокалипсис и за народните душмани!
  • 5 зоолог

    2 7 Отговор

    До коментар #1 от "Хлебарките":

    След хората. А иначе това са глупости, общата маса на мравките пъплещи по Земята е по-голяма от тази на хората.
  • 6 768сд9ж

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Герберастките калинки, стринки гинки, кауни, тoлупи и миcирки, не се влияят от хербициди, фунгицид и пр.
    Ако стане атомна война, само два вида ще оцелеят. "КАЛИНКИТЕ" и хлебарките.
    п.п.
    за вторите не е много сигурно.
  • 7 Гумен Гадев

    4 6 Отговор
    Никой не може да унищожи насекомите в главата ми !
  • 8 Белгиеца

    10 2 Отговор
    Вчера по Дискавъри показаха филм, в който се обясняваше как влияят насекомите на дъждовните гори в Амазония. Специално дадоха пример с цикадите-кацат на някое голямо дърво, стотици на брой, пият от дървесния сок, а секретът, който отделят после, служи за напояване на дървото. Симбиоза, без която джунглата трудно би просъществувала. Отделно от това знаете, как китайци, филипинци, тайландци, виетнамци, жителите на Сингапур, Макао и Индонезия изяждат тонове насекоми. Инсектите неслучайно са на тази планета, подобно на пчелите-ако изчезнат, ще следва и други видове от фауната да изчезнат.
  • 9 Румен

    9 5 Отговор
    За всичко са виновни азиатците. Тия ги рупат кат кон ябълки.Цялата фауна че упасат тия маймуни. Че и вируса тръгна от там. Кво видат и тръчат да го пръжат с люти чушки и лук. Чудо. Ке замирише цела Европа от тия туземци

    Коментиран от #14

  • 10 Наркос

    7 3 Отговор
    Същите учени , които ползват скъпи камери да гледат баскетболен мач на живо... Зариват се в електроника от глава до пети . Не са виждали природа освен на снимка. Самия ентомолог Дейвид няма нито една снимка извън публична сграда 😂
  • 11 Така започва апокалипсиса

    6 3 Отговор
    Първо от насекомите..!
  • 12 уточнение

    3 1 Отговор
    Госпожата си мисли , че Северна Америка е целия свят .Доста е ограничено мисленето , не мислите ли.
  • 13 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 1 Отговор
    Причината за измирането на пчелите не е загатка. Пчелите измират от насищане на средата с електромагнитни излъчвания. „Eлектромагнитната супа” в която се къпе съвременния човек, оказва пагубно влияние и върху биополето на всяка отделна човешка клетка. Това води до изменения в нея, мутации, рак.
  • 14 Pokoloko

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Румен":

    защото и те се множат кано хлебарки с по 10 гладни деца и за презерватив не са чували с малките си достойнства а разгонени като дърта мастия а ядат всичко което се движи освен количка с дистанционно