Last news in Fakti

20 Април, 2021 13:52 1 125 1

Учени по иновативен начин следят миграцията на няколко вида насекоми

  • насекоми-
  • пеперуди-
  • атомна енергетика-
  • изотоп-
  • деутерий

Изследването е основано на измерване на рядък изотоп на водорода

Учени по иновативен начин следят миграцията на няколко вида насекоми - 1
Снимка: Shutterstock

Благодарение на базата данни на МААЕ и използването на стабилни изотопи, учени са успели да определят пътя на миграцията на няколко вида насекоми, включително и пеперуди. В проучване, публикувано в списание Diversity, експертите са представили резултати от миграцията на шест вида пеперуди от Канада и САЩ в Мексико. На основа на тези данни, държавата може да разработи стратегия за защита на насекомите по време на миграцията им.

Изследването е основано на измерване на редкия изотоп на водорода – деутерий в дъждовната вода, която пряко попада в организма на човека и животните. Тъй като дъждовната вода и деутериевият ѝ състав са уникални за различни местности, съдържанието на изотопа служи за маркер, който може да се използва за определяне на произхода на отделни животни и насекоми чрез измерването на количеството му в космите, крилата, ноктите, перата или костите. При пеперудите деутерият се измерва в крилата и показва месторождението им.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    (Публикувано във факти.бг: На основа на тези данни, държавата може да разработи стратегия за защита на насекомите по време на миграцията им. ) ЩЕ ЗАЩИТАВАТ НАСЕКОМИТЕ, НО ГОВОРЯТ ЗА ВОЙНА С РУСИЯ !!! Това е жив ПОПУЛИЗЪМ !!!