15 Януари, 2021 10:58 4 267 39

Софи, Азис и Роксана поздравиха ромите за Банго Васил (ВИДЕО)

  • азис-
  • софи маринова-
  • роксана-
  • банго васил-
  • цигани-
  • празник

Кралят на фолка изнесе специален концерт за празника

Вчера ромите отпразнуваха своя най-голям празник Банго Васил или Василица, известен като "Циганската Нова година".

Две от най-популярните имена на родната поп фолк сцена Софи Маринова и Роксана не пропуснаха да отправят своите пожелания в социалните мрежи.

"Честит Банго Васил! Бъдете здрави, усмихнати, обичани,щастливи!!!, написа Софи Маринова и публикува своя снимка, на която вдига тост с чаша шампанско в ръка.

Ромската перла и нейният колега Азис изнесоха голям съвместен онлайн концерт снощи. Те пяха на живо своите хитове и любими песни на публиката, под съпровода на Азис груп. Това е вторият голям онлайн концерт, който организира Азис, след като предишния – на 31 декември 2020-а, с участието на Деси Слава и Меди, премина при огромен успех.

Роксана също отправи пожелание към всички роми навръх Василица.

"Да ви е честит Васили, да ви е честита Новата година 2021! Бъдете живи и здрави благословени и много щастливи." - гласи написаното от фолк звездата, по случай големия празник.

Традиционно ромският празник се празнува три дни – от 13-и до 15-и януари. 14-и януари обаче е най-важният ден, тогава от най-голямо значение е първият гост в къщата. Смята се, че какъвто човек прекрачи пръв прага на дома, такава ще бъде и цялата Нова година, пише trafficnews.bg.

Василица се отбелязва като начало на Новата година от много ромски групи в България, а от няколко години и като ден на ромската култура. Празнуването на Василица е свързано с легенда, че Свети Васил, застъпник и защитник на ромите, възстановява моста, по който преминавали ромите, след като този мост бил разрушен от Дявола и по този начин ги спасил. Вечерта на 13-ти срещу 14-ти януари се повтарят християнските ритуали на Бъдни вечер – цялото семейство се събира вкъщи, майката готви птица с ориз или с кисело зеле. Докато я приготвя, мълчи. Във всяка къща се точат баници, баклави, младите жени чистят къщата и лъскат съдовете, всичко трябва да блести от чистота. Правят и сарми. Когато всичко е готово, слагат трапезата на пода в средата на стаята, и нареждат хляба и гозбите. Запалват свещи, по-младите целуват ръка на по-възрастните и искат прошка. Стопанинът разчупва питката, в която има златна пара, пазена и предавана от баща на първородния син. Чак тогава сядат около трапезата. Ядат, пият, играят, веселят се. Посред нощ пристига Банго Васил, който е пътувал три дни и се е борил големи трудности по пътя. Затова е ранен, брадясал, уморен. Той е обикновено едър, гласовит, сръчен и щедър. Има добра дума за всеки, пожелава късмет и здраве, щастие на възрастните, а на децата раздава подаръци. На Василица сутринта децата обикалят съседските къщи и сурвакат за здраве, благополучие, късмет, плодородие. Вярва се, че от тяхната благословия и "лек крак" зависят щастието и късметът.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    13 8 Отговор
    Уж никой не харесва ромите, а какво се оказва в реалност. Звездите на бугарите са роми или арменци. Музиката, която слушат когато имат тържество е ромска. Поведението на бугарите ромско. Но иначе не ги харесват... това бугарите са странно нещо.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Гост

    9 5 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Ти им палиш знамето, те ти пеят македонско девойче.

    Коментиран от #6

  • 3 сила

    12 4 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    НЕ СЛАГАЙ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ПОД ОБЩ ЗНАМЕНАТЕЛ....НЕ ВСИЧКИ СА РОЖБИ НА ДЪЛБОКАТА ПРОВИНЦИЯ
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Комуниста

    11 2 Отговор
    Тази тенденция след 1989г скоро Бонго Васил ще офи. нова година на българите!
  • 6 сила

    8 3 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    ЗА ТОВА СИ ПРАВ....И НА МЕНЕ МИ Е СТРАННО,НО ПО СТРАШНОТО Е ЧЕ СЪЩЕСТВА КАТО КАРАКАЧАНОВ,ДЖАМБАЗКИ,КОНТРЕРА И СИЕ СА ЛИЦЕТО НА ВМРО....

    Коментиран от #7

  • 7 Гост

    2 3 Отговор

    До коментар #6 от "сила":

    Колкото днешните бугарите представляват България, толкова и тия дето изброй представляват ВМРО.
  • 8 Будалата

    6 2 Отговор
    САПУН.
  • 9 аз съм Веска

    3 4 Отговор
    БАНГО ВАСИЛ , СЪС СИГУРНОСТ Е ДВОЕН ПРАЗНИК - ЦИГАНИТЕ ПРАЗНУВАТ И БАТЕ И КАЛОФЕРСКАТА ВАСИЛКА . ДАААА , НЕЩО КАТО КОЛЕДНАТА ЦЕЛУВКА , НА СБЛИЖАВАЩТЕ СЕ ПЛАНЕТИ .САТУРН ОТ ДВЕТЕ , БЕШЕ С МНОГО ПРЪСТЕНИ . ТО ПОКОЛЕНИЕ КАТО НА ЗАЕК , НЕ СТАВА БЕЗ " ПРЪСТЕНИ " .
  • 10 ГРАД КАЗАНЛЪК

    3 8 Отговор
    честит бонго ВАСИЛ на господин ВАСКО АЗИС и госпожа СОФИ МАРИНОВА те са велики испълнители написали велики класики бесмъртни за българската музика като всички са на сем тропе други на малдивите ах леле ле ле ах леле ле ле или ти си бурята в сърцето ми която преобърна целиа ми свят когато ме прегърна на на на и много други ВЕЧНИ хитове

    Коментиран от #11

  • 11 Гост

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "ГРАД КАЗАНЛЪК":

    Велики български песни. Със следващия Вояджър трябва да свалим Валя Балканска и да пратих ах лелел или каквото там се пее. Нека и чуждоземците видя, що сме ние бугарите.

    Коментиран от #20

  • 12 Достойни граждани

    1 7 Отговор
    Все пак забавляват аудиторията....!(Софче, дай тон..... кифла - вафла...!)

    Коментиран от #14

  • 13 F a

    7 1 Отговор
    рома си е суб човек

    Коментиран от #15

  • 14 Гост

    2 3 Отговор

    До коментар #12 от "Достойни граждани":

    Айде бугари, да ставаме по маситеее
  • 15 Гост

    1 4 Отговор

    До коментар #13 от "F a":

    не по суб от бугарите
  • 16 аз съм Веска

    0 0 Отговор
    ЗАЕКЪТ ДАВАЛ ОТ 7- 9 ЗАЙЧЕНЦА . ОБАЧЕ КАТО СЕ ИМА ВПРЕДВИД , ЧЕ ЗАЕКЪТ Е И КОЛЕДНА УКРАСА , ПОРАДИ ИЗКЛЮЧИТЕЛНАТА МУ ПЛОДОВИТОСТ, ЦИФРАТА 9 Е НАДХВЪРЛЕНА ПРИ БАТЕ .И СЕГА ВИЖТЕ КАК Е ПРИКЛЕЩЕН В ЪГЪЛЪТ . ИЛИ ТРЯБВА ДА СИ ПРИЗНАЕ НЕЗАКОННИТЕ ДЕЦА , НЕИЗВЕСТНИ ЗА ОБЩЕСТВОТО , ИЛИ ДА СЕ РАЗДЕЛИ С ТЕМАТА " БАТЕ И СВЕТОВНАТА РЕЛИГИЯ И МИСТИКА" .
    АЗ СЪМ СИГУРНА , ЧЕ БЕЗРАМИЕТО МУ ЩЕ ГО ТЛАСНЕ В ПРАВИЛНАТА ПОСОКА .....
  • 17 Stéphanie 🎲

    6 1 Отговор
    😳 много ми е интересно от кой магазин Софка е купила на втората снимка шал ли е ,жилетка ли не знам то и като материя не съм виждала такова gucci -логото е грешно 😂Даже не ги е
    срам се снимат в социалните мрежи с ментета

    Коментиран от #18, #23

  • 18 ах леле

    2 4 Отговор

    До коментар #17 от "Stéphanie 🎲":

    Ти и такова не можеш да си купиш.

    Коментиран от #19

  • 19 Stéphanie 🎲

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "ах леле":

    Такова менте мерси само през трупа ми 😁😂,смешни са българските чалгарки .Като няма пари за оригинал поне да не излага .... трагедия

    Коментиран от #21

  • 20 ГРАД КАЗАНЛЪК

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    това е добра идея господине ас не съм фатичен на тема музика но е факт че в българския поп фолк има много смисъл и романтика в песните в рапа и рока се пее само за наркотици и секс за това харесвам велики испълнители като госпожа СОФИ МАРИНОВА и господин ВАСКО АЗИС

    Коментиран от #24

  • 21 Гост

    3 3 Отговор

    До коментар #19 от "Stéphanie 🎲":

    Ти си смешна, тя мое да е ромка, ама пък е искрена. Личи си, че си от дълбоко, дълбоко място. Никой нормален в града, не се интересува от марки момиче.

    Коментиран от #25, #26, #38

  • 22 провинциалист

    0 1 Отговор
    А лумпените от парламента кога ще си поздравят електората?
  • 23 сила

    4 2 Отговор

    До коментар #17 от "Stéphanie 🎲":

    СВЕТОВНИЯ ТЪРГОВСКИ ЦЕНТЪР ИЛИЯНЦИ разбира се,как откъде....
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Stéphanie 🎲

    3 3 Отговор

    До коментар #21 от "Гост":

    Нещо си мбого засегнат по темата да не е от твоята фабрика ?Първо това е нереспект към дизайнера ,второ хора като теб които правят копия на контра фасон имат проблем със закона.Второ за една персона която е дори и чалга звезда е шокиращо да толерира това.Ам що ли си губя време да пиша.Във твое село хората не се интересуват с какво ходят Ок . Това говори за едно друго възпитание и как да кажа бушменска работа ...

    Коментиран от #30

  • 26 Stéphanie 🎲

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Гост":

    Давай роме точно така трябва се подкрепяте вие не разбирате от марки разбрах 😂 при вас не е задължително училище ,култура ...
  • 27 Извънземните имат празник😂😂😂😂

    6 1 Отговор
    А ние ги дирим у космоса е та се на земята😂😂😂
  • 28 Waffen SS

    4 2 Отговор
    Уууу!!! Циганииии!!!
  • 29 случаен

    3 0 Отговор
    за да сме точни, беше качествена, тези младите изпълнители в жанра нещо не могат да се намерят, и публика по широка да си намерят, а колкото за македонеца дето коментира бугарите, ми нали ви виждаме и вас какво имате, нямате нищо оригинално, всичките ви изпълнения са бледо копие на сръбските хитове, нямате на какво да стъпите, за да ни се присмеете, и в Македония има роми, и турци и още сто други измислени етноси, които ги няма при нас, при това вашите роми са по диви и по примитивни от нашите, ако си умен, ще четеш без да коментираш, но де у македонец правилен акъл
  • 30 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #25 от "Stéphanie 🎲":

    Каква персона, какви глупости и термини използваш. Ти наистина си някъде от място, дето го няма на картата. Баба ти докато бърка лютеницата е с рокля на армани и носи забрадка гучи. Издаваш се, че си провинциалистка само с писането ти.

    Коментиран от #32, #33, #34

  • 31 Биде

    3 0 Отговор
    Абе тея дни ни продънихте главите с тоя Банго, някой ще рече че сме циганска държава, макар че за жалоат след 20-30 години тъжната реалност ще е такава! Но дотогава нека да имаме някаво самоуважение!
  • 32 Stéphanie 🎲

    1 2 Отговор

    До коментар #30 от "Гост":

    Няма как да разбереш 😂 факултета и столипиново имат друг диалект 😁Не съм длъжна да ти се обяснявам тук е анонимен сайт .И все пак много си зле роме на вторият етаж няма никой ,кутията празна
  • 33 Персона

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Гост":

    Значение

    мн. персо̀ни, ж.
    1. Личност.
    2. Ирон. Важна личност, особа.
    • Персона нон грата. — Нежелано лице.

    Синоними

    особа, личност, лице, човек, индивид
  • 34 Бягай да търсиш коня пак избяга

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Гост":

    Честит празник Банго Васил

  • 35 Б.Б.

    4 3 Отговор
    Всъщност празника е в чест на великия ром Бойко Борисов, но на цигански звучи като Бонго Басил - Васил!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Престанете

    4 1 Отговор
    Не лъжете хората, няма такова нещо Банго Васил и "Циганската Нова година".
  • 38 Ъхъ

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Гост":

    „Само повърхностните хора не съдят по външния вид“ Оскар Уайлд
  • 39 Вуй

    0 0 Отговор
    Стига вече ромски номера