18 Март, 2021 00:30 13 035 107

Опасните последици от секса

  • секс-
  • последици-
  • опасни-
  • болести-
  • хламидия-
  • трихомони-
  • хив

13-те най-често предавани по полов път болести

Опасните последици от секса - 1
Снимкa: Shutterstock

Болести, предавани по полов път или сексуално предавани болести се предават между партньорите посредством някаква форма на сексуална активност, най-често при вагинален, орален или анален секс.

В по-старата литература, тези заболявания се наричат венерически болести или срамни болести, но през последните години се предпочита терминът сексуално предавани инфекции, който носи по-широк смисъл – болните лица могат да бъдат заразени и могат да заразяват други без да проявяват симптоми на заболяване, пише struma.bg.

Също така, някои от инфекциите може да се разпространяват чрез използвани медицински игли, както и при раждане или кърмене. Сексуално предаваните болести са известни от стотици години.
Световната здравна организация твърди, че неизбежно се доближаваме до нивото на полово предаваните инфекции от през 70-те години на ХХ век. Поне един милион от тези инфекции се разпространяват всеки ден. Ще ви разкажем за стари и нови венерически болести днес.

Хламидия

Появява се поради инфекция с хламидия при всякакъв вид секс: вагинален, анален, орален; и дори от майка на бебе. Обикновено се развива и протича без видими симптоми. Но ако не бъде открита навреме, съществува риск от безплодие и много други усложнения.

Ранното диагностициране помага за по-лесното лечение. Симптомите обикновено се появяват една до три седмици след инфекцията:
изпражненията се променят, стават тъмни и плътни;
има болка по време на уриниране.

Ако инфекцията се случи по време на анален секс, в ректума може да се развие проктит, характеризиращ се с ректална болка, кървене и отделяне.
При жените заболяването се диагностицира с помощта на остъргване на уретрата, намазки на цервикалния канал, вагината, ректума, фаринкса. Освен това при мъжете се изследва спермата.
Съветваме ви да се изследвате за хламидия ежегодно.

Срамни въшки

При това заболяване паразитите – въшките – най-често са прикрепени към окосмението по половите органи. Те могат да бъдат намерени и по космите в подмишниците, мустаците, брадата и дори веждите. Проявява се чрез сърбеж. Можете да се заразите при близък физически контакт, чрез кърпа, спално бельо.

Генитален херпес

Предава се по въздушно-капков път, от майка на плода, при контакт. Често засяга кожата, гениталиите. Има няколко вида:
1 тип. Обикновено се проявява на устните. Той се предава чрез слюнка, така че трябва да бъдете внимателни по време на орален секс.
2 тип. Засяга гениталиите, устната и аналната област. Предава се чрез полов акт.

Не се страхувайте, че може да хванете херпес през тоалетната седалка, плувния басейн. Това е невъзможно. Но ако докоснете засегната част на тялото, най-вероятно ще “вземете” вируса.
Херпесът живее в тялото на почти всеки човек през целия живот. Той обитава асимптоматично в нервните клетки, но след като се разболеете, веднага се появява възпаление около устните, гениталиите, ануса, характерно за лека форма на заболяването. При тежки и умерени форми пациентите с ХИВ обикновено имат херпес. Температурата им се повишава, развива се лимфаденопатия.

Няма специфично лечение за херпес. Обикновено се използват антивирусни средства.

Хепатит Б

Болест, която засяга чернодробните клетки. Често се среща в хронична форма, но също така и в остра форма. Вирусът може да се намери в кръв, слюнка, сперма, вагинални и менструални течности.

Предава се чрез сексуален контакт, инжектиране с нестерилно оборудване, по време на бременност и раждане.
Съществува ваксина срещу хепатит В, но тя се предписва само от лекар и не дава 100% гаранция за защита срещу вируса. Съветваме ви да се подлагате на диагностика на всеки три до шест месеца.

Трихомониаза

Инфекцията с микроорганизъм чрез сексуален контакт. Ходът на заболяването често е асимптоматичен. Но ако въпреки това заболяването се прояви, тогава можете да забележите:
промяна в секретите от гениталиите;
болезнено уриниране;
болезнена еякулация;
дискомфорт по време на проникване.

Води до усложнения по време на бременност и увеличават вероятността от заразяване с вируса на човешката имунна недостатъчност. Може да продължи месеци и години.

ХИВ

Преобладаващият начин на заразяване е сексуален акт. Вирусът живее в кръв и сперма, вагинални и ректални секрети и кърма. Невъзможно е да се излекува напълно ХИВ, но лекарствената терапия може да помогне за намаляване на нивото на вируса в организма.

Всеки може да се предпази от инфекция, ако:
използва презервативи;
изхвърля медицински игли без повторна употреба;
приема редовно антиретровирусни лекарства;
използва лични предпазни средства.

Ако вече сте сексуално активни, най-добре е да се изследвате за ХИВ на всеки 3 месеца. В случай на съмнение за контакт със заразено лице, първият тест се извършва 4-6 седмици след полов акт.

Човешки папиломен вирус (HPV)

Доказано е, че HPV може да стане причинител на онкология, най-често рак на маточната шийка. Например всяка година в Русия повече от 15 хиляди диагнози рак на маточната шийка са следствие от човешкия папиломен вирус. Експертите препоръчват поставяне на ваксина.

Сифилис

Бактериална инфекция, изискваща ранно лечение за предотвратяване на увреждане на органи и развитие на невросифилис. Честотата се увеличава всяка година, особено сред хомосексуалистите.

Има три етапа в развитието на болестта:
Появата на язва на мястото на контакт с патогена (генитална област, уста). Развива се в рамките на 3-6 седмици.
Появата на груб кафяв или червен обрив по дланите или ходилата; подути лимфни възли, загуба на коса, загуба на тегло, болки в мускулите и главата, умора, треска.
Необратими последици – увреждане на мозъка, очите, нервната система.

Сифилисът може да бъде открит не по-рано от две седмици след контакт със заразен човек.

Гонорея

Болестта е опасна поради появата на резистентност на патогена към лечението. И ако не прибягвате до антимикробни лекарства, има развитие на последици като:

Безплодие
Извънматочна бременност
Блокирани фалопиеви тръби
Симптоми на гонорея:
Болезнено уриниране
Течение от влагалището и ануса
Кървене между менструалните цикли
Болка по време на дефекация
Сърбеж в ануса

Трябва да се проверява за гонорея на всеки 3 месеца.

Менингококи

Бактерията все по-често се предава по полов път и се проявява като уретрит и инвазивна менингококова инфекция.

Lymphogranuloma venereum

Регистриран във Великобритания, Франция и Холандия от 2004 г.

Вирусът Зика

Първият случай на инфекция е през 2008 г. по време на полов акт между мъж, който се е върнал у дома от Сенегал и съпругата му, която не е напуснала страната.

Вирус на ебола

След избухването на ебола в Западна Африка са регистрирани случаи от 2014 до 2016 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асд

    74 3 Отговор
    Също така и простотията се предава по полов път - от поколение на поколение....

    Коментиран от #71

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ГРАД КАЗАНЛЪК

    6 17 Отговор
    благодаря ви за поредната изключително интересна и информативна информация госпожо МАРИНОВА ас смятам че по темата няма нищо строго ИНДИВИДУАЛНО и съм напълно съгласен с написаното от вас в статията самия ас МНОГОКРАТНО съм казвал че извън брачния секс е крайно ОПАСЕН и много ЛОШО нещо защото освен че е НЕДУПУСТИМ води и до всички тези лоши неща просто секса далеч не е най ВАЖНОТО и ако можем да го исбегнем е най добре защото РОМАНТИКАТА е много по важна и е напълно безопасна все едно да сравняваш игла с безопасна игла и двете са игли но втората е много по безопасна

    Коментиран от #12, #31, #39, #49, #56, #82, #91

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ГРАД КАЗАНЛЪК

    5 13 Отговор
    и да допълня че спрямо статията мнението ми отново се потвърждава просто когато казвам нещо всъщност не просто го казвам за да бъде казано все едно нищо не казвам а казвам самата ИСТИНА

    Коментиран от #10, #80

  • 9 DUFY

    8 2 Отговор
    Аааааааа 😐😲🤔🤨😑 аааааааа?????? Сетих се 854 дни докато се гътна НАПЪЛНО. Смъртта е един преход има и по хубави неща отвъд нея някъде там е хубаво сигурен съм.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Аман от съвети

    17 1 Отговор
    То през 3 месеца трябва да даваш заплатата си за изследванията и ваксини, само защото правиш секс...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Джипсито

    4 4 Отговор
    И кандома мноо скъп....
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 2 Отговор
    най стойностните неща са ЗДРАВЕТО СЕМЕЙСТВОТО ДЕЦАТА
  • 45 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 3 Отговор
    не на всяко рамо което се опреш е приятелско
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 РАДИО ЕЛТО

    2 6 Отговор

    До коментар #62 от "Който практикува много секс,":

    напъ лно сте права прав пр ятна вечер
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 РАДИО ЕЛТО

    4 4 Отговор

    До коментар #62 от "Който практикува много секс,":

    така е а най добрия секс е хетеро сексуалния съпруг съпруга приятел приятелка
    но е нужна полова хигиена и култура
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Милена

    4 4 Отговор
    Бъдете внимателни, с непознати поливайте предпазни средства.Толкова е просто!

    Коментиран от #72

  • 71 Петър

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Асд":

    И парите.....

    Коментиран от #89

  • 72 РАДИО ЕЛТО

    2 4 Отговор

    До коментар #70 от "Милена":

    ЗДРАВЕЙ права си успешен ден МИЛЕНА
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Доктор Кок

    3 3 Отговор
    Трипер не видях в списъка

    Коментиран от #78

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Има

    3 0 Отговор

    До коментар #75 от "Доктор Кок":

    Гонорея
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Гост666

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "ГРАД КАЗАНЛЪК":

    Що рече . Нещо много разбъркана мисъл. Да не сеоолаши от толкова болести.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Хайл

    8 4 Отговор

    До коментар #5 от "ГРАД КАЗАНЛЪК":

    Брато оправи правописа. Също и мисли като пишеш. Много думи за да кажеш нещо. Стига с тази сладникава романтика . Кой ти каза , че извън брачния секс е вреден и опасен. Ако не използваш предпазни средства , секса е опасен ако си забил нещо за един път. Но ако е сериозна връзка няма проблем.Сега и някви игли вкара в коментарите. Другия път какво да очакваме . Ножове и вилици.

    Коментиран от #87, #94, #95, #96

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Така така

    5 3 Отговор

    До коментар #82 от "Хайл":

    Рекламодателите, нашепват... като има посещаемост, ще има парички. Затова се пишат щуротии, да дразнат навалицата, посещаваща фактито. И тя да пущосва, пущосва...
  • 88 МаникюраН9705

    1 9 Отговор
    Много плашещо звучи написаното от авторката днес. Тази сутрин мъжа ми вкъщи ме събуди по френски, беше супер яко и после ме повтори няколко пъти. После като прочетох тези неща тука стряскащо е малко. Сега се притесних, от прочетеното мисля че монтьора има такъв херпес долу, аз мислех че е цирей, доста е голямо, появява му се от време на време.
    Тази вечер пак ще пробваме да се видим след пет и половина-шест, ако някой не мине през сервиза преди това и ни попречи на срещата.

    Коментиран от #90, #98, #99, #101

  • 89 РАДИО ЕЛТО

    2 1 Отговор

    До коментар #71 от "Петър":

    ПЕПИ парите не миришат но вярно е има и по тях микроби умния ЧОВЕК знае как да премахне микрообите

    а в живота ПЕПИ не всичко е париу

    Коментиран от #100

  • 90 РАДИО ЕЛТО

    1 4 Отговор

    До коментар #88 от "МаникюраН9705":

    успешен ден и приятна работа
  • 91 РАДИО ЕЛТО

    1 4 Отговор

    До коментар #5 от "ГРАД КАЗАНЛЪК":

    в ралния живот романтиса няма има сурова действителност
    а за извънбрачния секс си е лично право на тия който го правят и си е за тяхна сметка същото е и с порното всеки има вкус казал зайо и си облизал патката
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 ГРАД КА3АНЛЪК

    4 3 Отговор

    До коментар #82 от "Хайл":

    АС СЪМ_МАНГАЛ И ЕДВАМ ДОБУТАХ ДО 8 КЛАС НО НЕ УСПАХ ДА ГО ИЗКЛАСЯ
  • 96 БЪЛГАРИЯ

    3 3 Отговор

    До коментар #82 от "Хайл":

    а ако е неграмотен как работи в ПЕРУН това е абсурд работи се с пари оформят се документи как става това освен ако ГРАД КАЗАНЛЪК трола нее бот трафик

    Коментиран от #103

  • 97 Коментират,, заразени,, и,, въшлясали,,

    1 4 Отговор
    Старици... само такива, правят кекс.... Ужассс....!
  • 98 Брат Пиид

    3 2 Отговор

    До коментар #88 от "МаникюраН9705":

    Монтьора да не е лепнал цирея от мъжът ти?
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Комента

    3 3 Отговор

    До коментар #89 от "РАДИО ЕЛТО":

    Ама, подвизаващите се, градове, радио и маникюристка, пишете и бришете, щото главнио ви ред ви е казал, да не заборавяте приказката: "Парата, прави фукарата" и да палите свещ за император Диоклециян, за приказката, че парите не миришат.
  • 101 Иткаф

    4 1 Отговор

    До коментар #88 от "МаникюраН9705":

    Фанете се ти, мъжът ти, монтьора и поните да се обяздвате. Здраво, право и кораво.
  • 102 Пари, много квадрати, едене, пиене

    1 2 Отговор
    Но си непрекъснато не къде, където не трябва, това ли шестицата от тотото,, пепи и тя, не е случила..... айде пак да не изреждам,, големия бардак,,.. където има лош,, привкус, гледка и какво ли още не,,.....!
  • 103 ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ

    2 2 Отговор

    До коментар #96 от "БЪЛГАРИЯ":

    По същия начин оформя документите ,както коментарите тук - неадекватно и неграмотно. Да си покаже писанията на някоя учителка от началните класове и да му пише една двойка.Вместо да прочете някоя книга,да се ограмоти малко пише всяка вечер колко НЕДОПУСТИМО е всичко написано в тези статии, като че ли те са статии за романтика. Явно, е вярно това,че ако на човек не му дойде акъла до седмата година ,няма да му дойде и до седемдесет и седмата.

    Коментиран от #104

  • 104 ВиК

    4 3 Отговор

    До коментар #103 от "ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ":

    Ама не разбрахте ли, че си правят с посещаващите, гаргара?
    Колко още трява да се налива, с кофата?
  • 105 МаникюраН970501

    0 5 Отговор
    Това което чета тука за този херпес ме притесни доста, дали циреят там долу на монтьора е такова нещо. Тази вечер пак ще пробваме да се видим след пет и половина - шест,
    ако някой не мине през сервиза преди това и ни попречи на срещата. С коя ли кола ще дойде тази вечер.
    Дали да отида с моята или да хвана такси. Той иска и през деня да се виждаме понякога ама вечер след шест е по-удобно.

    Коментиран от #106

  • 106 Д-р Куин

    1 2 Отговор

    До коментар #105 от "МаникюраН970501":

    Говори по френски с мовтьора, ще си като лечителка, той ще иска.
  • 107 6789

    1 2 Отговор
    Приятна вечер на всички