Last news in Fakti

15 Юни, 2021 13:59 11 012 14

Изчезването на едно море

  • аралско море-
  • пресъхнало-
  • узбекистан-
  • води-
  • напояване-
  • екологична катастрофа

Водите му се изпаряват като попити от гигантска топка памук

Преди половин век цяло море изчезна от лицето на Земята. То изведнъж беше просто като попито от гигантска топка памук. Старите моряци си спомнят как са хранели с риба целия Съветски съюз и са правили сватби на кораби.

Аралско море е разположено между Къзълординска област, Казахстан на север и Автономна република Каракалпакстан, Узбекистан на юг.

Водите от топенето на ледници изтичат към голямата Аралска падина и образуваното езеро доскоро беше четвъртото по големина в света. От средата на ХХ в. Аралско море се свива, тъй като вливащите се в него реки, най-вече Амурдаря и Сърдаря, са отклонени с цел напояване.

Изчезването на едно море

През 30-те години на XX в. СССР започва мащабно строителство на напоителни канали с основна идея отглеждане на памук в този прекалено сух за такава дейност регион. С призивите "Да преобразим природата!", без да се прави сметка за последиците от нарушаване на екологичното равновесие, се създава поминък - памукопроизводство, с което днес е свързана съдбата на населението в Казахстан и Узбекистан. Този тип земеделие се развива интензивно и през 60-те години на XX в.

Изчезването на едно море

До 1990 г. площта на напояваните земеделски земи в Централна Азия се увеличават от 4,5 млн. до 7 млн. хка. Нуждите от вода за селското стопанство в региона нарастват от 60 до 120 куб. км годишно, поради което 90% от водното течение на двете големи реки, захранващи Аралско море – Амурдаря и Сърдаря, се отклонява за напояване. Днес количеството вода, захранващо водния басейн, е намаляло до 5 куб. км годишно. Така от 1961 г. нивото на морето започва да се понижава с нарастваща скорост от 20 до 80-90 см на година.

Освен всичко друго, Аралско море е и силно замърсено, най-вече в резултат на опити с биологично оръжие в бившата съветска база на бившия остров Возрождение, сега част от сушата, където са правени опити с разнообразни замърсяващи вещества.

Само преди няколко десетилетия Аралско море бе четвъртият по големина безотточен воден резервоар на Земята. Днес районът около бившето езеро и пустинята, останала на мястото на пресъхналия басейн, носи печална слава с разнообразието от стомашно-чревни, чернодробни и ракови заболявания, дължащи се на замърсването.

Голяма част от специалистите не виждат и не предлагат ефективно решение да се възстанови нивото на морето от преди екологичната катастрофа. Един от възможните начини е съживяване на съветския проект за обръщане на сибирските реки.

Изчезването на едно море

Имало е два неуспешни опита за преграждане на двете части на Аралско море, за да може поне едното море да се пълни: първият е на жителите на Аралск, които сами изграждат пясъчна стена, но след известно време тя е отмита. По-късно местни строителни фирми и изпълнителната власт намират средства за създаването на ново изкуствено езеро.

През 2005 г. Казахстан построява Кокаралската стена, която отделя Малкото море от Голямото. Благодарение на нея водите на Сърдаря се събират в Малкото море и по този начин нивото му нараства и солеността на водите му намалява.

Изчезването на едно море

Децата на моряците си спомнят колко бързо изчезна Арал, внуците оцеляха в мъртвата пустиня, а правнуците вече се съмняват дали Арал изобщо е съществувал и дали нещо не ги лъжат. За Арал е писано много и ще се пише докато хората още живеят тук. За "наследниците" на Аралкум - вижте уникалната документална фотосерия на Юлия Галушина.

Сухото дъно на Аралско море е покрито със сол, пестициди и токсични химикали. Пясъчните бури носят тази смес стотици километри, отравяйки земята и хората. Учените откриват следи от аралска сол в Скандинавия, Антарктика, Норвегия, Беларус ... Земята на Аралско море е толкова солена, че нищо не расте по нея. Хората не засаждат градини, солени блата избиват навсякъде. Отгоре е солена кора, а под нея е кална тиня, а ако стъпиш в нея, ще потънеш и повече няма да изплуваш...


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Jeep

    36 9 Отговор
    Факт е, но всяка година една и съща статия, с едни и същи снимки...

    Коментиран от #8

  • 2 БЕРАЧ НА СТАРО ДЖИЛЕЗО

    31 5 Отговор
    МАЛЕЕ РЕВА КАТО ГЛЕДАМ КОЛКО ДЖИЛЕЗО ИМА ЗА СКРАБ
  • 3 Слава

    23 14 Отговор
    на ссср
  • 4 Тошо

    38 20 Отговор
    Поредна кретения на СССР !

    Коментиран от #6, #13

  • 5 Един

    37 18 Отговор
    Сбърканите комунисти го направиха това!!!
  • 6 Аралско блато

    14 6 Отговор

    До коментар #4 от "Тошо":

    Да видите в Америка след фракинга какво ще стане.

    Коментиран от #7, #9

  • 7 гост

    5 13 Отговор

    До коментар #6 от "Аралско блато":

    Верно ли , хахах !! Той ще види , ама ти дали ще можеш да го прежиееш , щото ще е обратното на това , дето ти се ще !!!
  • 8 гост

    9 14 Отговор

    До коментар #1 от "Jeep":

    Идиотийте и престъпленията на безмозъчните шумкари трябва да се припомнят не всяка година , а всеки ДЕН !! Щото те иначе са достатъчно нагли да твърдят , че такова животно нема !!!
  • 9 гост

    5 12 Отговор

    До коментар #6 от "Аралско блато":

    Само да ти припомня , че в Америка петрол и газ се добива вече почти 200 години , от средата на 18 век !! И още не са успели нищо дори подобно на тая идиотия с Аралско море , а ушанките го "постигнаха" за някакви си 50-60 години !!! Уникални , хахахаххахах !!!

    Коментиран от #11, #12

  • 10 Не ни пука

    5 3 Отговор
    за вас, а още по-малко за мнението ви. Правим и ще правим каквото си поискаме - наше е и такова ще си остане.
  • 11 КЬОРЧО

    13 1 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    ЩО НЕВИДИШ КОЛКО ГОРА ИСЕКОХА В Ю.АМЕРИКА.
  • 12 Смотантрол

    13 1 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Разливът в мексиканския залив от сондата на BP си беше глобална екологична катастрофа, защото там се формира гълфстрийм, за разливите около Аляска и добива от петролните пясъци в Канада, също не се говори много.
  • 13 всъщност

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Тошо":

    Тогава е било оправдано да се направи, заради осигуряването на напояване за огромни площи с реколта. А това че впоследствие се оказва грешка е друг въпрос, и обикновено е трудно да се предвидят точните последствия. Историята е пълна със всякакви случаи, когато човекът се намесва уж "за добро" и с идеята да направи нещо полезно и хубаво, а после се оказва че резултатът и последствията са по-лоши и неприемливи от очакваните.......но все пак е въпрос и на някакви приоритети, тогава преди 60 години за тях е било важно да се осигури вода за напояване, както ида правят експерименти на тоя остров, а другото не е било приоритет за който да се мисли и настоява.
  • 14 Само на мен ли

    1 0 Отговор
    Само на мен ли ми прави впечатление че проблемът възниква след 2000 година т.е. , след като Узбекистан и Казахстан се отделят.