Last news in Fakti

13 Февруари, 2013 13:25 2 002 0

Европейките все по-застрашени от рак на белия дроб

  • рак-
  • белия дроб-
  • рак на гърдата

Ракът на белия дроб може да детронира този на гърдата като най-основната причина за увеличената смъртността сред европейките, твърдят експертите. Според тях подобна тенденция се наблюдава в Обединеното кралство и Полша.

Увеличаването на смъртността е следствие на факта, че все повече жени са започнали да пушат през 60 и 70-те години на миналия ХХ в. Този вреден навик тогава се е считал за израз на тяхната еманация за независимост и еманципация на женствеността им.

Смъртността, причинена от рак на белия дроб, ще се увеличава през следващите няколко години. В същото време тенденцията след младите европейки да не пушат след време респективно ще доведе до падането на смъртността от този вид рак. През 2013 г. около 82 640 европейки ще починат от рак на белия дроб срещу 88 886 от рак на гърдата, отбелязват експерти.

Те все пак очакват около 2020-2025 г. нивата на смъртоносната болест да белия дроб да почнат да намаляват, защото тогава ще започне да се проявява днешната тенденция за отказ от цигарите сред младежите.

Според проф. Карло ла Векия през 2015 г. ракът на белия дроб ще е основна причина за смърт сред европейките.

Изследването се е фокусирало върху нивата на ракови болни във всичките 27 страни-членки на ЕС. Освен това са отчетени и отделните разновидности като на стомаха,червата, панкреаса, белите дробове, простатата, гърдата, матката (включително шийката на матката) и левкемии.

Данните недвусмислено показвали, че смъртността от рак на белия дроб сред европейките продължава да увеличава през последните години.

Експертите обаче отбелязват, че всяка година близо 175000 младежи само във Великобритания започват да пушат. Експертите настояват за продължаване на политиката на разяснителна кампания за вредата от цигарите сред младото поколение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА