Last news in Fakti

4 Ноември, 2021 10:58 3 961 4

Руски царски бижута се продават на търг в Женева

  • царски бижута-
  • на търг-
  • русия-
  • революция-
  • руски царски бижута-
  • женева

За колекционерите на исторически скъпоценности тези редки цветни диаманти са истинско съкровище

Руски царски бижута се продават на търг в Женева - 1
Снимка: shutterstock

Руски царски бижута, изнесени контрабандно от страната по време на революцията от 1917 г., заедно с редки цветни диаманти, се предлагат на търг следващата седмица в Женева. Те търсят своя собственик - колекционер с дълбоки джобове, пише агенция Ройтерс.

Оранжево-розов диамант от 25,62 карата с първоначална оценка 3,6 милиона швейцарски франка - 5,38 милиона швейцарски франка (3,9 милиона щатски долара - 5,9 милиона щатски долара), инкрустиран в пръстен, е водещият лот в традиционния търг на бижута, организиран от аукционна къща "Сотбис" в швейцарския град на 10 ноември.

"Пазарът в момента е много динамичен и след пандемията хората имат силно желание да купуват бижута, да купуват нещо материално, на което да се наслаждават", каза Оливие Вагнер, водещ експерт по бижутата в "Сотбис".

За колекционерите на исторически скъпоценности се предлага голяма овална брошка със сапфир и диамант в комплект с обеци от колекцията на великата княгиня Мария Павловна, леля на последния руски император Николай Втори.

"Принадлежали са великата княгиня Мария Павловна, която е била кралицата на светския живот в Санкт Петербург. Тя е била съпруга на великия княз Владимир, син на Александър Втори и е имала фантастична колекция от бижута", каза Вагнер.

Колекцията била поверена на нейния приятел, британския дипломат Албърт Хенри Стопфорд, който я пренесъл в Лондон, за да я опази, заедно с други бижута, оценявани на 280 000-480 000 швейцарски франка, казват от аукционната къща.

Седмицата на лукса на "Сотбис" включва и онлайн търга на модни продукти, насочена към млади колекционери. Сред лотовете са дамски чанти с имената на филмови звезди като Грейс Кели и Джейн Бъркин и маратонките, носени от покойната звезда на НБА Кобе Брайънт. Моделът на "Найки" в жълто и черно е оценен на 25 000-35 000 швейцарски франка.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 село

    6 4 Отговор
    Значи скитското/гръцко/съкровище да се върне на Украйна, а руското царско съкровище да се продаде от Сотбис?
  • 3 бобо

    3 4 Отговор
    И после плачем за разстреляните в мазето Романови.
  • 4 Крадците-спасители

    10 1 Отговор
    Британският дипломат го откраднал, за пред света "спасил". Сега родата го продават "законно", че свършили парите.